Ezt olvasta már?

Újra itt a Pécsi Napok - Mintegy 150 programmal!

Köztük a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Mongooz and the Magnet koncertjével várja a közönséget szeptember 20. és 23. között a Pécsi Napok a baranyai megyeszék...


Véget ért az Ars Sacra Fesztivál

Véget ért az idei Ars Sacra Fesztivál. A Pécsi Egyházmegye csaknem húsz rendezvénnyel csatlakozott szeptember 15. és 25. között az országos programsorozathoz. Idén a szent művészetek közül a zene állt a fesztivál középpontjában.


hirdetés

A zárónapon Vedres Csaba Miserere című oratóriumának ősbemutatóját hallgathatta meg a közönség a Kodály Központban.

„A zene egyetemes, mert az érzelmeinket sokkal jobban érinti, mint bármely más művészeti ág. A szenthez, a misztériumhoz érzelmeinkkel is kapcsolódunk. A szent zene valóban felemeli a lelket. Nemcsak hangulatot, érzéseket kelt, hanem irányítja is ezeket. Ezt szeretnénk a fesztiválon bemutatni." – fogalmazott Udvardy György pécsi megyéspüspök a fesztivál szeptember 15-i megnyitóján. Pécsett ugyanis két nappal az országos rendezvényt megelőzően kezdődtek a programok, mivel szeptember 17-én az egyházmegye kiemelt eseményére, a bátai Szent Vér-zarándoklatra került sor.

ars sacra opening sumegi web 20160915 8A nyitónapon a bátai Szent Vér tisztelete és a szent művészet kapcsolatáról Sümegi József, a kegyhely őre tartott előadást. A bátai Szent Vér kegyhely, amely évszázadokon keresztül kiemelt jelentőséggel bírt, tavaly ünnepelte kegyhellyé válásának 600. évfordulóját. A Pécsi Egyházmegye célja, hogy Báta ismét országosan ismert kegyhellyé váljon, és hogy az odalátogatók felismerjék, milyen nagy jelentősége van az áldozatnak.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében konferenciasorozat zajlott a szakrális zenéről a Magtár Látogatóközpontban. A sorozatot Kárpáti András klasszika-filológus előadása nyitotta Szakralitás és zene az ókorban címmel. A görögöknél minden zene szakrális – mondta az előadó. A szakember mégis egy műfajt választott ki, az úgynevezett paiant, amelyből zenei töredékek maradtak fenn. Kárpáti András elmondta: néhány, a témában jártas kutató szerint az ógörög zene hangjai leginkább a világzenéhez hasonlíthatók. A klasszika-filológus hozzátette, hogy az ókori görög szabad polgárok neveltetésének alapja volt a zene, és bármikor előkerülhetnek újabb töredékek ebből a korból.

Bubnó Hedvig történész Szakralitás és zene a középkorban című előadása volt a konferenciasorozat második állomása. A középkorban a szakralitás elengedhetetlen tartozéka volt a hétköznapoknak és a liturgikus életnek egyaránt: szakralitás, zene és oktatás összekapcsolódott. Az antikvitás harmóniatanát krisztianizálták a középkorban – fejtette ki Bubnó Hedvig.

Kovács Szilárd orgonaművész a szakralitás és zene újkori kapcsolatát vizsgálta előadásában.

Az orgonaművész Kodály Zoltán szavait idézte: „A lélek bizonyos régióiba nem juthat el más, csak a zene." „Olyan lélekformálásra nyílik lehetőség, ha jó zenéket alkalmazunk, ami semmi mással nem érhető el" – tette hozzá Kovács Szilárd. Nem az a lényeg, hogy milyen hangszeren, hanem hogy mit és hogyan szólaltatunk meg. „Szakrális zenét csak akkor írhat egy szerző, ha van hite". – mondta az orgonaművész.

Szeptember 25-én A kortárs szakrális zene címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a Kodály Központ földszintjén. Kelemen Áron bencés szerzetes kiemelte: „A kultusz hozza létre a kultúrát. A zene fontos része a kultúrának, amit a liturgikus közeg hordoz és hoz létre. Elsősorban azt a zenét értjük szakrális zene alatt, amely a liturgikus szövegeket szólaltatja meg.

A kerekasztal beszélgetésen részt vett Vedres Csaba zeneszerző is. Miserere című oratóriumának ősbemutatóját vasárnap este hallgathatta meg a Kodály Központ közönsége a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Bazilika Bárdos Kórusa, a Komlói Pedagógus Kamarakórus, valamint a Pannon Gyermekkar közreműködésével.

„Az Ars Sacra Fesztivál misszionáló szándékkal jött létre, mert az a meggyőződés vezeti a szervezőket, hogy a szent misszionálja az embert." – mondta Udvardy György főpásztor a fesztivál zárórendezvényén.

Vedres Csaba sokoldalú zeneszerző és zongoraművész. Játszott saját alapítású zenekarokban klasszikus és rockzenét, számos zenei műfajban komponált, feldolgozott és előadott híres rockzenei, klasszikus és jazzdarabokat, írt könyvet klasszikus és populáris zene kapcsolatáról, és nem utolsó sorban kántorként is tevékenykedik. Miserere című oratóriumát bariton szólistára, gyermekkarra, vegyeskarra és vonószenekarra írta. A hat tételből álló mű a bűnbánatról szóló 50. zsoltár teljes latin nyelvű szövegének feldolgozása. Az alkotó számos kort és műfajt idéz fel zenéjével: megjelenik benne a gregorián, a gesualdó-i késő reneszánsz, a szenvedélyes kora barokk és kortárs stílusok egyaránt. A mű a bűnbánattól a megbocsátásig követi a lélek útját, hogy végül a feloldozást és a reményt hirdethesse a zene nyelvén.

 

Fotó: Loósz Róbert

Forrás: Pécsi Egyházmegye0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Váratlan bejelentést tett a TV2 Liptai Claudiáról és Ördög Nóráról

Hamarosan elindul a TV2 legújabb sikervárományos műsora, a Csak show és más semmi.

Bodor Ádám: Ha valami a képzeletben létezik, az már része a valóságnak

A Kossuth-díjas író az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának szeptemberi vendége.

Nézd meg nálunk az ARC kiállítás legjobb plakátjait!

Az idei téma: Unfake! ismét erős üzenetekkel készültek a pályázók.

A magyarok több, mint fele nem spórol a nyugdíjas korára, és nagyon rá fog fázni

Főleg az 50 évnél idősebbek, a budapestiek és a havi 250 ezer forintnál többet keresők tesznek félre pénzt a nyugdíjas éveikre.

Gajdics Ottó csak kibökte, mit jelent a fideszes kultúrharc, amihez még csak most jött meg igazán a kedvük

A Magyar Idők főszerkesztője a CÖF rendezvényén osztotta az észt Szakács Árpáddal.

Chris Hemsworth új fotót osztott meg a Men in Black forgatásáról

Ezúttal a Sötét Zsaru társa, Tessa Thompson is helyet kapott rajta!

Tovább hízik a Mészáros-birodalom, egy keményítő- és alapanyaggyártó céggel

A Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. vásárolja meg a visontai Viresol Kft. 51 százalékát. A keményítő-, illetve...

Az állami cégektől is visszakéri a kormány az uniós támogatásokat

Százmilliárdos bevételt jelenthet ez az államnak.

0

Sport

Ronaldo csapattársa úgy kifakadt, hogy utólag elnézést kellett kérnie

Emre Can olyat mondott, amit utólag ő is megbánt.

Dzsudzsák elmondta, miért megy vissza az Emirátusokba

És azt is, hova mehetett volna még.

Akkora gólt rúgott, hogy nehéz jelzőket találni

A Rennes futballistája, Ismaila Sarr élete gólját lőtte az Európa-ligában.

Vereséggel kezdett az EL-ben a helyzeteit elpuskázó Vidi

Nem bírt hazai pályán a BATE Boriszovval a magyar bajnok.

Dzsudzsák Balázs már az új csapata mezében pózolt - képek

A magyar válogatott szélső segíthet az al-Ittihad Kalbának a bennmaradásban.

A földön fekvő kapust látva, elképesztő dolgot tett meccs közben Francesco Totti fia

Elképesztő sportszerűségről tett tanúbizonyságot Francesco Totti fia, Cristian Totti.

Rezzenéstelen arccal fogadta, hogy rákos: barátja közölte a rossz hírt az elhunyt Kulcsár Győzővel

Budapest Legendás pályatársak, ünnepelt tanítványok, barátok, családtagok, szurkolók számára egyaránt fájdalmas a hír: elhunyt Kulcsár Győző (77), a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok, háromszoros vb-győztes párbajtőröző.

Sztárcsapathoz kerülhet a Viditől távozó klasszis

Hamar megtalálhatja új állomáshelyét.

Az elmaradt gólok miatt volt feszültség a MOL Vidi játékosaiban

A BATE Boriszov 2-0-ra nyert a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában. Meccs utáni interjúk.

Kemény küzdelem a pályán: megszületett az első gól a Vidi El-meccsén

Budapest A fehérorosz BATE Boriszov ellen kezdte meg az Európa-liga csoportküzdelmeit a Mol Vidi labdarúgócsapata. A székesfehérvári együttes nem feltett kézzel szeretne végigmenni a sorozaton, erről árulkodik a szerb vezetőedző, Marko Nikolics (39) meccs előtti nyilatkozata is.

0

Bulvár

Földönkívülinek tűnő lényt találtak Új-Zélandon

Egy család a partvidéken sétálva botlott bele a bizarr kreatúrába.

Az anya szíve szakadt bele, mikor megmondta ötéves lányának, hogy hetei lehetnek hátra

Ne gyűjts pénzt jótékonyságra. Csak tölts időt a szeretteiddel, ameddig teheted!

Az emberek tömegesen hagyják ott munkahelyüket, mutatjuk, miért

Akár 15 százalékkal többet kereshet, ha állást vállt.

Ülj le, eláruljuk, mennyit keres Dzsudzsák Balázs

Megszellőztették Dzsudzsi fizetését. Nem árulunk zsákbamacskát: legtöbben egész életünkben nem kaparunk össze ennyi pénzt.

Várkonyi Andi csak úgy ragyog Terence Hill oldalán - A színészlegendával szelfizett

Mutatjuk Várkonyi Andrea és Terence Hill közös fotóját - a FEM3 stúdiójában készült.

Érintésre halált okozó kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren

Rendkívül veszélyes, az érintésével is halált okozó méregnek számító kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában

Meredeken zuhan Magyarország külső adóssága

772 millió euró a folyó fizetési mérleg többlete a második negyedévben.

Váratlan kérdést kapott Orbán Viktor Salzburgban

Nem várt kérdéssel lepték meg a magyar miniszterelnököt az osztrák városban, ahol az európai uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóját tartják.

Ekkora repülőgép-festési blamát még nem látott a világ

Egyszerre vicces és megmagyarázhatatlan, hogyan mehetett így félre a Boeing dekorációja.

Figyelem, szigorú közúti razziát indít a rendőrség

Elmondjuk, kikre vadásznak majd két teljes napig.

Németh Lajos rossz hírekkel szolgál: így alakul a szeptember vége-október

A 25-30 fok közötti hőmérséklet idén már nem tér vissza.

Egy korszak vége: nem gyártanak több Negro cukorkát Magyarországon

A gyártó átteszi a Negro cukorkák gyártását a törökországi Gebzében található üzemébe jövő év június végéig. Ezzel megszűnik a győri cukorkagyár működése.

blogmorzsák

Mit keresett egy 11 hetes baba a brit parlamentben?

Meddig mehet el a politikai PR?

Ismét egymásnak esett a magyar bal- és jobboldal

„Lényeges előrelépést hozhatna, ha egymás szapulása helyett önkritikát tudnánk gyakorolni, meglátni saját felfogásunk árnyoldalait.“

Borul a TV ipar az Apple miatt?

Megcsinálja az Apple azt, amit a Netflixnek se sikerült?

Nevelőszülő a bíróságon

„Természetesen a szülők szerint mindenki hazudik. Én legfőképpen. Én voltam a főellenség. Hiszen nálam van a gyermekük.“

Hogyan lesz egy ember evangélikus lelkész?

Aki ma a Magyarországi Evangélikus Egyházban lelkész akar lenni, annak hosszú és rögös utat kell végigjárnia.

Különleges ház csokiimádóknak

Párizsban áll a teljes egészében csokoládéból épült ház, amit ráadásul ki is lehet bérelni. Csak meg ne egye az ember.

4 szupertápláló reggeli turmix

Mangó, cékla, kivi, narancs, sár­ga­répa - a recepteket a szezon­nak megfelelő gyümölcsökkel tehetjük változatossá.

„Nem értem a nők nyelvét“

„Szeretnék én is valakit, de az, hogy a kapcsolataim nem tartanak pár hónapnál tovább, nem rajtam múlik.“

2,5 évig harcolt az apa gyermekéért

„Én még ilyen kitartást ilyen fiatal férfitől soha nem láttam.“

Mi tartotta lázban az embe­reket a '30‑as években?

Kis színesek fekete-fehér fotókon.

Súlyos nemzet­po­litikai és külpolitikai kudarcok

Érdekes, hogy Orbán mennyire merev volt a Sargentini-jelentésről szóló EU parlamenti szavazás előtti végjátékban.

0


0