Ezt olvasta már?

Baranya szélesre tárta a kapuit Horvátország felé - videó

Már Nagy Csaba elnöksége idején is élénk kapcsolat jellemezte a Baranya Megyei Önkormányzatot, Madaras Zoltán elnökké választása után még szélesebb alapokra hely...

0

Véget ért az Ars Sacra Fesztivál

Véget ért az idei Ars Sacra Fesztivál. A Pécsi Egyházmegye csaknem húsz rendezvénnyel csatlakozott szeptember 15. és 25. között az országos programsorozathoz. Idén a szent művészetek közül a zene állt a fesztivál középpontjában.


hirdetés

A zárónapon Vedres Csaba Miserere című oratóriumának ősbemutatóját hallgathatta meg a közönség a Kodály Központban.

„A zene egyetemes, mert az érzelmeinket sokkal jobban érinti, mint bármely más művészeti ág. A szenthez, a misztériumhoz érzelmeinkkel is kapcsolódunk. A szent zene valóban felemeli a lelket. Nemcsak hangulatot, érzéseket kelt, hanem irányítja is ezeket. Ezt szeretnénk a fesztiválon bemutatni." – fogalmazott Udvardy György pécsi megyéspüspök a fesztivál szeptember 15-i megnyitóján. Pécsett ugyanis két nappal az országos rendezvényt megelőzően kezdődtek a programok, mivel szeptember 17-én az egyházmegye kiemelt eseményére, a bátai Szent Vér-zarándoklatra került sor.

ars sacra opening sumegi web 20160915 8A nyitónapon a bátai Szent Vér tisztelete és a szent művészet kapcsolatáról Sümegi József, a kegyhely őre tartott előadást. A bátai Szent Vér kegyhely, amely évszázadokon keresztül kiemelt jelentőséggel bírt, tavaly ünnepelte kegyhellyé válásának 600. évfordulóját. A Pécsi Egyházmegye célja, hogy Báta ismét országosan ismert kegyhellyé váljon, és hogy az odalátogatók felismerjék, milyen nagy jelentősége van az áldozatnak.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében konferenciasorozat zajlott a szakrális zenéről a Magtár Látogatóközpontban. A sorozatot Kárpáti András klasszika-filológus előadása nyitotta Szakralitás és zene az ókorban címmel. A görögöknél minden zene szakrális – mondta az előadó. A szakember mégis egy műfajt választott ki, az úgynevezett paiant, amelyből zenei töredékek maradtak fenn. Kárpáti András elmondta: néhány, a témában jártas kutató szerint az ógörög zene hangjai leginkább a világzenéhez hasonlíthatók. A klasszika-filológus hozzátette, hogy az ókori görög szabad polgárok neveltetésének alapja volt a zene, és bármikor előkerülhetnek újabb töredékek ebből a korból.

Bubnó Hedvig történész Szakralitás és zene a középkorban című előadása volt a konferenciasorozat második állomása. A középkorban a szakralitás elengedhetetlen tartozéka volt a hétköznapoknak és a liturgikus életnek egyaránt: szakralitás, zene és oktatás összekapcsolódott. Az antikvitás harmóniatanát krisztianizálták a középkorban – fejtette ki Bubnó Hedvig.

Kovács Szilárd orgonaművész a szakralitás és zene újkori kapcsolatát vizsgálta előadásában.

Az orgonaművész Kodály Zoltán szavait idézte: „A lélek bizonyos régióiba nem juthat el más, csak a zene." „Olyan lélekformálásra nyílik lehetőség, ha jó zenéket alkalmazunk, ami semmi mással nem érhető el" – tette hozzá Kovács Szilárd. Nem az a lényeg, hogy milyen hangszeren, hanem hogy mit és hogyan szólaltatunk meg. „Szakrális zenét csak akkor írhat egy szerző, ha van hite". – mondta az orgonaművész.

Szeptember 25-én A kortárs szakrális zene címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a Kodály Központ földszintjén. Kelemen Áron bencés szerzetes kiemelte: „A kultusz hozza létre a kultúrát. A zene fontos része a kultúrának, amit a liturgikus közeg hordoz és hoz létre. Elsősorban azt a zenét értjük szakrális zene alatt, amely a liturgikus szövegeket szólaltatja meg.

A kerekasztal beszélgetésen részt vett Vedres Csaba zeneszerző is. Miserere című oratóriumának ősbemutatóját vasárnap este hallgathatta meg a Kodály Központ közönsége a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Bazilika Bárdos Kórusa, a Komlói Pedagógus Kamarakórus, valamint a Pannon Gyermekkar közreműködésével.

„Az Ars Sacra Fesztivál misszionáló szándékkal jött létre, mert az a meggyőződés vezeti a szervezőket, hogy a szent misszionálja az embert." – mondta Udvardy György főpásztor a fesztivál zárórendezvényén.

Vedres Csaba sokoldalú zeneszerző és zongoraművész. Játszott saját alapítású zenekarokban klasszikus és rockzenét, számos zenei műfajban komponált, feldolgozott és előadott híres rockzenei, klasszikus és jazzdarabokat, írt könyvet klasszikus és populáris zene kapcsolatáról, és nem utolsó sorban kántorként is tevékenykedik. Miserere című oratóriumát bariton szólistára, gyermekkarra, vegyeskarra és vonószenekarra írta. A hat tételből álló mű a bűnbánatról szóló 50. zsoltár teljes latin nyelvű szövegének feldolgozása. Az alkotó számos kort és műfajt idéz fel zenéjével: megjelenik benne a gregorián, a gesualdó-i késő reneszánsz, a szenvedélyes kora barokk és kortárs stílusok egyaránt. A mű a bűnbánattól a megbocsátásig követi a lélek útját, hogy végül a feloldozást és a reményt hirdethesse a zene nyelvén.

 

Fotó: Loósz Róbert

Forrás: Pécsi Egyházmegye0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Jár majd a kisebb testvér után is támogatás - itt a bejelentés

A januártól bevezetendő gyermekek otthongondozási díja (gyod) mellett a kisebb testvér után járó családtámogatásokat is megkaphatják...

Bojkottálhatják az oroszok a davosi fórumot

Kilátásba helyezte a davosi Világgazdasági Fórum bojkottját Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra az esetre, ha a szervezők nem...

Ezt a táskát imádják most a nők, mindenkit megfiatalít

Egyre nagyobb divatja van a kézműves kiegészítőknek. Nem maradhat ki a sorból a hátizsák sem. Az idei sláger szalmából készül mutatjuk...

Fontos döntést hozott a megújuló energiaforrásokról az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden jóváhagyta a megújuló energiára vonatkozó kötelező, és az energiahatékonyságra vonatkozó nem kötelező...

Elítélték a Wizz Air repülőn verekedő két férfit

A repülőn, még a levegőben estek egymásnak.

Az MSZP nem fogadta el Puzsér előválasztással kapcsolatos feltételét

Viszont szeretettel várják a humoristát a szocialista párt által eltervezett főpolgármester-jelölti castingra.

Ilyen egy vagány kisfiú szobája

Kalózok és finom minták.

Őrült szabadságharcot vívnak az olaszok: egész Európát magukkal ránthatják

Látszólag feloldhatatlan ellentét feszül az olasz kormány és az Európai Bizottság között, ezért valószínűnek tűnik, hogy a...

Különleges dologra bukkantak a Pluto szívében

A Sputnik Planitia különleges alakzatokat rejt, amelyek a nitrogénjég visszahúzódásakor jöhettek létre.

Még erősebb telefonok jönnek: hamarosan érkezik a Kirin 990

Szeptember elején mutatta be a Huawei a világ első 7 nm-es technológiával gyártott lapkakészletét, azonban már az utódról, a még...

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

És egy kis ízelítőt is kaptunk hozzá.

A CNN beperli Trumpot a kitiltott újságírója miatt

A lap Trump mellett többek ellen is keresetet indított, miután kitiltották állandó fehér házi tudósítójukat.

0

Sport

A Fradi focicsapata Pogbával erősíthet

Egyelőre próbajátékra érkezik Rebrov csapatához.

Gyereket vár a női kéziválogatott játékosa, kimarad az Eb-keretből

Hornyák Dóra hónapokra felhagy az élsporttal, Kim Rasmussen szerint megtalálják a megoldást.

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Keményet nyilatkozott a magyar válogatottról a parádézó futballista

Sallai Roland megfontolandó gondolatokkal vétette észre magát.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Gulácsi Péter, a láthatatlan Bundesliga-sztár

A magyar kapus kiváló teljesítménye Németországban is téma.

0

Bulvár

Kolumbiai drogmilliárdokat mostak Magyarországon tisztára

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt - mégis mi történik a forinttal?

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Wow! Erre nem sokan fogadtak volna.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Az ötéves fiú anyja karjaiban halt meg, miközben utolsó szavaival megdöbbentette őt

A hétvégén hunyt el a kis Charlie Proctor, akinél 2016-ban diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját. A kisember a végsőkig küzdött.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Vigyázat, mostantól 30 ezres bírság fenyegeti az autósokat

A ködlámpát még a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, de ha rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Depressziót okoz, de mindennap órákat töltesz vele: a magány érzését is fokozhatja

Egy friss kutatás szerint a közösségi média használata növelheti a depresszió és a magányosság érzését.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

blogmorzsák

Gazdasági fekete lyuk Budapesten

Mégis miért zár be ennyi üzlet a Kolosy tér körül?

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Mennyit adózunk?

Az állam azt sugallja, hogy ne panaszkodjunk, mert ilyen alacsony adók esetén, a közszolgál­tatások mostani szintje nagyon jónak számít.

A Puzsér-jelenség

Kedveltük vagy utáltuk, érzelmekkel viszonyul­tunk tehát hozzá, és olyan celebbé avattuk, aki fennen hirdeti, hogy utálja a celebeket.

„Minek akar ezek után kávézni velem?“

1 év után az expasi előkerül és idétlen módon próbál visszakúszni a volt barátnőhöz.

Hónapokig idegelte ügyfelét az OTP egy 2 forintos, ráadásul téves tartozás miatt

Felesleges munka volt, de legalább jó sokba került az ügyfélnek és a banknak is.

Öreg autó, vén autó

Mutatjuk, hogy mit veszünk igazából akkor, amikor 10 évnél idősebb autót vásárolunk használtan.

Itt az egymillió dolláros csodamelltartó

A fehérneműn 71 karátnyi ékkő található.

Gőzölgő reggeli: skót zsemle

Ennél nehéz jobban indítani a reggelt!

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

Hogyan eddz a diéta alatt?

Jó a súlyzós módszer, csak ésszel kell csinálni.

0


0