Ezt olvasta már?

0

Világbank: Pécs az üzleti környezet több szegmensében is jobb az uniós átlagnál

A Világbank felmérése szerint a magyar városok - köztük Pécs is - az üzleti környezet több szegmensében jobbak az uniós átlagnál - mondta Thomas Bender, az Európai Bizottság csoportvezetője kedden Székesfehérváron, a jelentés bemutatóján.


hirdetés

Az intézet a Vállalati működési környezet versenyképessége az Európai Unióban 2017 felmérésében a vizsgált magyar városok az ingatlan nyilvántartásba vételekor és a szerződések érvényesítésekor jobban teljesítettek, mint az európai uniós átlag, ugyanakkor a vállalkozás indítása és az elektromos áramhoz való hozzáférés tekintetében még szükségük van fejlődésre.

Ez a tanulmány Magyarország, Bulgária és Románia 22 nagyvárosának üzleti környezetét vizsgálta, de nemcsak egymással hasonlította össze a városokat, hanem az uniós átlagokkal is. A világbanki vizsgálatok 187 országra vonatkoznak. Magyarországon hét városra: Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Székesfehérvár.

Thomas Bender tájékoztatása szerint a kis- és középvállalatokra vonatkozó szabályozásokat vizsgálták a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése szempontjából. A jelentés mindegyik területen bemutatja a jól bevált gyakorlatokat, amelyek a helyi vállalkozók és cégek megerősítése érdekében felhasználhatók - tette hozzá.

Kiemelte, az öt vizsgált területből négyben magyar városok állnak az első helyeken, Székesfehérvár pedig az egyetlen a 22 város közül, amely négy területen is a jobbak között van. Megjegyezte, hogy Budapest minden tekintetben lemarad a hat magyar nagyváros mögött.

Közölte, az egyedüli mutató, amiben Magyarország elmarad Bulgáriától és Romániától, az a vállalkozás indításának a költsége, amely majd kétszerese az uniós átlagnak, a törzstőke követelmény pedig a legmagasabb az egész EU-ban.

Megemlítette, hogy világszinten is a Top 15-ben vannak magyar városok a szerződések érvényre juttatásában: Debrecen a harmadik, Miskolc az ötödik, Székesfehérvár a hatodik, Pécs a tizedik, míg Szeged a tizenegyedik helyen áll.

Cecile Fruman, a Világbank igazgatója hangsúlyozta, hogy legutóbbi globális gazdasági jelentésük 2,7 százalékos növekedést jelez az ide évre világszinten, jövőre 2,9 százalékot, míg Magyarország esetében 3,9 százalékot és 2018-ra 3,6 százalékot. Mint mondta, ezek a növekedései előrejelzések igen törékenyek, mert sok a bizonytalansági tényező.

Közölte, a legnagyobb aggályt a romló demográfiai mutatók, a lassuló termelékenység, az állami intézmények gyenge teljesítménye váltja ki, s ezek érvényesek Közép-Európára és Magyarországra is. Hozzátette: Magyarország tőke-termelékenységi mutatója kétharmada a lengyelnek, a munkaerő felhasználás hatékonysága pedig stagnál, míg Lengyelországban 15 százalékkal nőtt egy év alatt.

Úgy vélte, Magyarországon az egyik eszköz a külföldi közvetlen tőkeberuházások elősegítése lehet, a hozzáadott értéken kellene növelni innovációval, a helyi cégeknek pedig jobban részt kellene venniük a globális értékláncban.

Mierta Capaul, a Világbank programmenedzsere elmondta: az üzleti környezetet vizsgáló jelentésük az egész világgal összehasonlítható adatokat tartalmaz, a városok egymással és a világ 187 országának városaival is összemérhetik teljesítményüket a kkv-k segítése terén.

Vittoria Alliata di Villafranca, az EB európai strukturális alapokért felelős igazgatója azt javasolta a résztvevő városoknak, hogy 2-3 év múlva újra vegyenek részt a felmérésben, mert akkor világosan látható lesz, sikerült-e a gyengeségek kijavítása vagy azok fennmaradtak. A kimutatott problémák orvoslása valóban segít, ezt mutatják a korábbi mérések is - fűzte hozzá.

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára szerint a felmérés azt mutatja, javulni nemcsak jogszabályok bevezetésével vagy módosításával lehetséges, hanem például az állami intézményrendszer hatékonyságának javításával.

Kiemelte: az eredmények azt mutatják, a három vizsgált ország nagyvárosai között a magyar városok szisztematikusan és az összes területen jobban teljesítenek, mint román és bolgár társaik.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy ugyan a város előkelő helyen végzett, mégis látható, hol kell előrelépniük, hogy még jobbak legyenek a szolgáltatásaik és vonzóbb üzleti környezetet teremtsenek.

A kiadott jelentés szerint a magyar városok erős teljesítménye ellenére még mindig szükség van fejlődésre. A megfogalmazott ajánlások között van a vállalkozások beindításának gördülékenyebbé tétele a minimum tőkebefizetés csökkentésével vagy eltörlésével, illetve az építési engedélyeknél az eljárások összevonásával.

A jelentés az elektromos áramhoz való csatlakozás gyorsítása érdekében csökkentené a tanúsítványkiadási határidőket, valamint az ingatlan nyilvántartásba vételének gördülékenyebbé tétele érdekében az ingatlan átruházására létrehozott elektronikus felületet (TakarNet) megnyitná a lakosság számára.

A regionális tanulmány az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága kérésére és finanszírozásával készült.

 0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Az OTP Bank Románia a vállalati hitelezésre összpontosít

A vállalati hitelezésre összpontosít az OTP Bank Románia, amely az első fél évben az egy évvel korábbinál 70 százalékkal több, 1...

A sör hozta össze Csomor Csilláék csapatát?

A második feladat során sörrel kellett dolgozniuk a csapatoknak, és Mizsei János tanácsára a sárgák szorgosan kóstolgatták az italokat....

Színházak éjszakája - Nyílt próbák, igazgatói fogadóóra és a 195. évad hivatalos dala Miskolcon

Szeptember 22-én, a színházak éjszakáján este nyolc órától éjfélig változatos programokkal újra megnyílik a Miskolci Nemzeti...

Az - 2. fejezet - Vadonatúj fotókon Pennywise

Szállingóznak a forgatási fotók az Az 2 kapcsán, végre ismét láthatjuk az ikonikus horror bohócot. Friss fotók érkeztek az Az 2...

Peppermint: A bosszú angyala: 5 tény, amit nem tudtál a filmről

Már csak napok kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Pierre Morel filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 5 izgalmas tényt...

Replicas: Keanu Reeves fel akarja támasztani a halott családját

Új előzetest kapott Keanu Reeves sci-fi thrillere, a Replicas, melyben a színészt egy idegbiológus szerepében láthatunk majd. Keanu Reeves...

10 gyenge film, ami tönkretett egy rendezői karriert

Nagyköltségvetésű hollywoodi filmet rendezni sok esetben egyszeri lehetőségnek bizonyul. Ha a direktor bizonyít, és kitömi a stúdió...

Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében - jelentette be szerdai közleményben...

Dzsudzsák Balázs továbbra is az Egyesült Arab Emírségekben futballozik

Dzsudzsák Balázs továbbra is az Egyesült Arab Emírségekben futballozik: a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya szerdán aláírta...

Néppárti elnök: semmiképp nem zárjuk ki a Fideszt

Amíg nem zárul le a 7-es cikkely szerinti eljárás, nem zárják ki a Fideszt, mondta a pártelnök.

Bűvös erdő címmel nyílik interaktív kiállítás a Vajdahunyadvárban

Bűvös erdő - Boszorkányos küldetés címmel képzeletbeli erdei utazásra, bűvös küldetésre hívja a látogatókat a Magyar...

Kinek jutott a legtöbb szex a tévések közül?

Joey Tribbiani a fasorban sincs, Barney Stinson is csak a második. Kinek volt a legtöbb partnere?

0

Sport

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Megvan Dzsudzsák Balázs új klubja

A magyar válogatott labdarúgó egyelőre nem tér vissza Európába.

18 év után válik a feleségétől Lisztes Krisztián, de nem csak tőle kell búcsúznia

Budapest Eljött a szomorú pillanat Lisztes Krisztián (42) életében: a 49-szeres egykori válogatott labdarúgó árulja a főváros IV. kerületében található Külvárosi kávéházat.

Cristiano Ronaldo elvesztette a fejét, lezavarták a pályáról

Az ötszörös aranylabdást első juvés BL-meccsén már ki is állították.

Ramos helyretette Griezmannt, miután a francia Messihez és Ronaldóhoz hasonlította magát

A Real Madrid csapatkapitánya szerint Griezmann tudatlansága vakmerővé teszi a franciát.

Messi BL-triplája után örökös Aranylabdát adnának a Barca-sztárnak

Az argentin nyolcadik mesterhármasát lőtte a BL-ben. A Liverpool őrült meccsen intézte el a PSG-t.

A világ egyik legkomolyabb szakírója szerint nem futball, amit a PSG mutat

Jonathan Wilson teljesen felháborodott azon, ami a PSG-ben foci címszó alatt fut. És nyíltan felvállalja a háborút a katariakkal.

Dani Alves kicsit odaszúrt Cristiano Ronaldónak

A PSG brazilja szerint a Real Madrid jól járt az ötszörös aranylabdás távozásával.

Autóbalesetben meghalt a két fiatal kézilabdázó

Autóbalesetben meghalt a spanyol Granollers férfi kézicsapatának egyik junior játékosa és egy korábbi kézilabdázója.

0

Bulvár

Belepisilt a gejzírbe az idióta turista

Aztán még ennél is furcsább dolgot tett.

Menesztették a Barátok közt főszereplőjét és párját - Senki nem állt ki mellettük

Solti Ádám és Berni nem kapott szavazatot, ők estek ki a Nyerő Párosból.

Eperjes Károlyt fel sem ismerni - A 64 éves színész nagyon megváltozott

A szakállas Eperjes Károly mellett elmentünk volna az utcán.

Judith Sargentini Facebookon üzent a magyaroknak

Köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta.

Az ATV műsorvezetője élő adásban lett rosszul - Elköszönni sem tudott rendesen

Az ATV Start című műsorát gyorsan le kellett keverni, Vujity Tvrtko nem tudott elköszönni se rendesen.

Sári néni zseniálisan üzent a bunkónak, aki elbontotta a buszvárót

Ha minden igaz, a helyszín Csepel, az üzenet pedig örökké emlékezetes.

Hatékony segítség lógó mellek esetén

A mell megereszkedését sok minden okozhatja, szülés, hízás-fogyás, de egy biztos, akár 60 éves korban is korrigálható....

blogmorzsák

Nyolc veterán platós kocsi, amik időtlen klasszikussá vált

Gyűjtemény a veteránkorú kisteherautók népes táborából.

Kérdések, amelyeket feleslegesen teszünk fel

Unalmasak és valójában nem is várunk rájuk választ.

Az Apple Watch átírja az orvosi műszerekről kialakult képet

Az egészségi állapotot folyamatosan megfigyelő, viselhető technológiák korába lépünk.

Melyik a legjobb diákcsemege?

A dobogón olcsó termék is kapott helyet.

"Kórházba vittek, a pasimat nem érdekelte"

Amikor a barátnő az összegyűlt flegmaságok miatt szakít vele, a pasi nemtörődömségén apró repedések jelentkeznek.

Orbán és a moszkvai operett

Putyin kénytelen volt kiigazítani a magyar kormányfőt Paks miatt.

Szórakoztató rendőrségi bejelentések kisgyerekektől

Rendőri segítséget kérnek a felöltözéshez, vagy feljelentik a saját szüleiket, mert nem kapnak több kekszet.

Milyen egy nagyköveti fogadás?

Less be a kulisszák mögé, s tudd meg, milyen a függetlenség napi fiesta latin-amerikai módra!

Fontos infót szivárogtat az Apple új szoftvere

Nem csak az új iPad őszi megje­le­nése vált biztossá, de még a később érkező iPhone-ok jövő­jére is hamarosan fény derül!

Nyisd ki a füled!

Az etióp James Brown, a vak belga és az északi őserő.

A száműzött Kossuth kormányt buktatott

Kossuth állampolgársági ügye vezetett Tisza Kálmán lemondásához.

Mindenki rémálma: az autótűz

Miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő?

0


0