Ezt olvasta már?


Visszakaphatják műtárgyaikat a Zsolnay-örökösök

Műtárgyakat kaphatnak vissza a Zsolnay család örökösei. A híres pécsi porcelánkészítő dinasztia Lázár János szignója után juthat ismét egykori tulajdonának egy részéhez. A restitúciós folyamatban még jó néhány döntés várható; eddig 18 ügyet zártak le.


hirdetés

Hiába szorgalmazta immár négy éve az "elzabrált" műkincsek visszaadását a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, érdemi lépés ez ügyben mindeddig nem történt. Pontosabban részeredményekről lehet beszámolni, mert néhány nemesi család örököse visszakapott pár, nekik fontos és értékes műtárgyat: családtagokról készült festményeket, bútorokat, de az igazán jelentős műkincsek közül eddig egy sem került vissza egykori tulajdonosához. Egyelőre úgy tűnik, hogy a neves Zsolnay porcelángyáros família hamarosan visszakapja egykori gyűjteményének jelentős részét.

illusztráció

Rejtélyes döntés

A több ezer darabos Zsolnay-kollekciót valaha a gyár területén levő családi múzeumban lehetett megtekinteni, ám az államosítás során ezeket is "besöpörték" a nagy közös vagyonba. (Az már más kérdés, hogy a műtárgyak államosításáról semmilyen dokumentum nem lelhető fel.) A család - éppen a restitúciós folyamat elindulásában bízva - az elmúlt években kérte a gyűjtemény visszaadását, de azt az akkori "felelős", a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az ügyben illetékes miniszterrel, Lázár Jánossal közösen elutasította. Most információink szerint a több ezer darabból álló gyűjtemény döntő része visszakerülhet a családhoz.

A kollekció gerincét a gyárban készült porcelánremekek mintadarabjai alkotják, de a hétszobás házi múzeum sok száz olyan műkincset is rejtett, amelyeket külföldi útjuk során gyűjtöttek be a Zsolnay család tagjai. Mivel a visszaadandó tárgyakról tételes lista még nem érhető el, ezért nem tudni, hogy ez utóbbiak is részei lesznek-e a visszaadandó gyűjteménynek. A kollekció darabjai jelenleg raktárakban és a pécsi Janus Pannonius múzeumban vannak.

Eddig 18 ügyet zárt le a Miniszterelnökség

A 2013-ban indult restitúciós folyamat állásáról legutóbb 2015 nyarán kaphattunk áttekintést. Akkor érdeklődésünkre az MNV 286 visszaadandó tárgyról számolt be. Ezek egytől-egyig egykori főnemesi családok műkincseit érintették. Azóta az MNV állítólag nem adhat felvilágosítást ilyen ügyekben. Két évvel ezelőtt úgy tűnt, fordulat áll be, mert több ügyben is biztató fejlemények láttak napvilágot. Pozitív döntésre volt esély akkor a Nádasdy-levéltár és a család egyéb műtárgyai ügyében is. Erről is beszélt lapunknak az örökösöket képviselő ügyvéd.

A napi.hu érdeklődésére most a MNV helyett a Miniszterelnökségtől kaptak friss információt. Eszerint 18 ügyet zártak le és 9500 műtárgyról született döntés. Két ügy még folyamatban van, egy ügy - a Károlyi családot érintő vagyontárgyakról - pedig újranyílt. Ez utóbbihoz hasonló a Zsolnay-ügy, amelyben a család által begyűjtött bizonyítékok miatt változtatták meg a korábbi teljesen elutasító határozatot.

Folyamat, kérdőjelekkel

Az örökösök bizonytalansága teljes mértékig érthető, hiszen több alkalommal megesett, hogy már-már a kezükben érezhették egykori értékeiket, aztán mégis csalódniuk kellett. Így történt ez Schiffer Miksa pannóival is. Az egykor sikeres építészeti vállalkozó pazar terézvárosi palotáját - amiben most az adóhivatal irodája és múzeuma működik - három nagyméretű festmény díszítette. A muzeológusok "gondosságának" köszönhetően a Csók István, Rippl Rónai József és Iványi Grünwald Mihály által festett remekművek egy pincében, felgöngyölve túléltek minden történelmi vihart. Az örökösök ebben az esetben is kérték a Magyar Nemzeti Galériában levő pannók kiadását, és egy darabig úgy tűnt, sikerrel. Aztán váratlanul fordult a szél, és az illetékes miniszter mégsem írta alá az erről rendelkező dokumentumot.

Picivel jobban járt a Batthyány család. Egy igazán értékes, id. Peter Brueghel-festményt kértek vissza. A Szépművészeti Múzeumban látható Keresztelő Szent János prédikációja című festményről két évvel ezelőtt döntött Lázár János, de a kép továbbra is a múzeumban található. Ennek oka roppant egyszerű: nem tudtak megállapodni a "világklasszis" festmény áráról. Az örökösök ugyanis nem akarják kimozdítani ezt a múzeumból, inkább eladnák az államnak. Az eladó és a vevő elképzelései azonban távol állnak egymástól, még úgy is, hogy a Batthyányak németújvári (ma Güssing) levéltárából a képpel együtt néhány pótolhatatlan Mohács előtti levéltári anyag, oklevél is kerülhetne az Országos Levéltárba.

Patthelyzet jellemzi a Nádasdy család restitúciós beadványát is. Ebben az esetben a főúri család levéltáráról és a kitelepítést követően alsóperei vadászházukba menekített műtárgyaikról van szó. Elméletileg itt is született már döntés a visszaadásról, de az érintettek még nem tudják azt, mikor láthatják ismét a család egykori értékeit.

2015 nyarán a Sigray-ügyben 273 leltári tételnyi anyagról, a Károlyi-család tárgyai kapcsán 9 darab festményről, egy grafikai műről, egy, a katolikus egyház által visszaigényelt miseruháról, a Mikes-családtól állami őrzésbe került festményről, valamint egy Chernel Ferencnét ábrázoló képről, összesen 286 leltári tételről született pozitív, azaz visszaadásról szóló döntés.

Mi lesz a komoly gyűjteményekkel?

A most folyamatban levő ügyek egyike sem érint valóban komoly műtárgyegyütteseket. (A Batthyányék Bruegel festménye e szempontból kivételnek számít.) A Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban megtalálható legértékesebb műtárgyak jelentős része egykori zsidó családok tulajdonában volt. A két legjelentősebb gyűjtemény, a Herzog- és a Hatvany-kollekció ügyében ugyan szintén dönthetne Lázár János, de ezek esetében nem beszélhetünk fordulatról. Az állam ugyanis egyik esetben sem hajlandó az elvett vagyonok visszaszolgáltatására. Egyedül a Vida-gyűjtemény ügyében történt előrelépés: egy évtizeddel ezelőtt Görgey Gábor akkori kulturális miniszter három festményt adott vissza az örökösöknek. A páratlanul értékes Herzog-műkincsek esetében az Egyesült Államokban folyik egy per, amely akár hivatkozási alap is lehet majd a többi, szintén elkobzott műgyűjtemény ügyében. A Herzog örökösök 1999 óta próbálnak hozzájutni Herzog Mór Lipót műgyűjteményének Magyarországon maradt darabjaihoz, de mindezidáig csak egy Munkácsy festményt kaptak meg. Az amerikai perben 40 roppant értékes festményről van szó, ezek mindegyike a Szépművészeti Múzeum kiemelkedően értékes műtárgya.

 

Forrás: napi.hu0
0
0

hírek innen, onnan

A nap videója: ezért ne fékezzen be senki egy kamion előtt

Egyszerűségével üt igazán nagyot az a kanadai kampányfilm, amit a napokban mutatott be a helyi biztosítási társaság.

Elsőkből lesznek az utolsók? A hátsó sorba szorult, távozó miniszterek titka

Budapest A leghátsó sorokba szorult vissza a távozó miniszterek többsége!

Gyomorgyógyítás az antibiotikumszedés után

Az antibiotikumok keményen igénybe veszi testünk ellenállóképességét, és bizony, a gyomrunkat sem kímélik. Így tegyél rendet odabenn!...

Hatalmas pusztítás Demjén Rózsi birtokán: óriási kárt okozott a vihar

Dióspuszta Én itt békét és megnyugvást találtam, de az utóbbi időben izgalomból sem volt hiány árulta el a Kossuth-díjas énekes,...

Feszültség az Operettben: a saját darabját nézte meg KERO, amikor ez történt a nézőtéren

Budapest Felkavaró élmény volt a Rómeó és Júlia musical utolsó operettszínházi előadása a rendező, KERO (67) számára. Sokan...

Két helyen temetik el a felrobbantott Ildikót

Szomorú kötelességének kell eleget tennie K. Ildikó testvérének. László és fia kedden elindul az Egyesült Államokba, hogy a hatóságok...

Drámai pillanatok - Megszólalt a megölt sólyi kislány édesanyja és testvére: Minden remény elveszett

Sóly Magával csalta, levetkőztette és bestiális módon meggyilkolta: hidegvérrel végezte ki a sólyi kislányt F. Ferenc (16).

A megölt Adrienn édesanyja: Sírnék, de már nem tudok

A végsőkig hisz gyilkossággal gyanúsított fia ártatlanságában az édesanyja, ám a 16 éves Ferenc mindent bevallott a rendőröknek:...

Ők Liptai Claudia mostohaikrei - Pataki Ádám megmutatta gyönyörű gyerekeit - fotók

Köztudott, hogy Liptai Claudia leendő férje elvált ember, akinek első házasságából ikerpár lányok születtek. Pataki Ádám kapcsolata...

A legszexibb szörföslány

Mióta az eszét tudja, azóta lovagolja a kaliforniai hullámokat Bree Kleintop. 13 évesen már profi szörfös volt, és miután az ilyen...

Ezért nem tudunk teli hassal aludni

Alvásunk minőségét több dolog is befolyásolhatja - például, hogy eszünk-e, és ha igen, mit lefekvés előtt.

0

Sport

Így szidta Muller Micheliszt az egész világ hallatára

Ez a k...szott, hülye Michelisz! - ordította a csapatrádióban a francia versenyző.

Isten keze, Zidane feje, meg a focitörténelem legnagyobb égése

Suárez és Maradona kezezése örökké emlékezetes marad. Zidane fejel, Uruguay meg ellopja a brazilok vb-álmát.

Lemondta a válogatottságot a Győri Audi ETO világklasszisa

A norvég kapus, Kari Aalvik Grimsbö az utóbbi hónapok figyelmeztető jelei miatt döntött így.

Még mindig rejtély: ma öt éve tűnt el a két magyar sportoló, most újra felkeresték a helyszínt

Pontosan öt éve annak, hogy Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter nyomtalanul eltűnt a Himaláján.

Az üres stadionban, a gyepen ülve búcsúzott Iniesta a Camp Noutól

Érzelmes fotók ezek, nagyon nem is kell mit hozzátenni, csak annyit, hogy Andrés Iniesta utolsó barcás meccse után készültek, amikor már üres volt a stadion, és csak Iniesta maradt.

Rekord Messitől: ötödször nyerte meg az Aranycipőt

Tegnap hivatalosan is eldőlt, hogy a 2017-18-as szezonban is Lionel Messi nyerte az Aranycipőt.

Mi történt? Dzsudzsák elhagyja az Emirátusokat?

Az Emirates al-Jum értesülése szerint az al-Vahda megállapodott új légiósával, aki Dzsudzsák Balázs utódja lesz.

Teli torokból, mocskos szavakkal szidta Micheliszt Muller a baleset után

Jókora indulathullámot váltott ki a hétvégi baleset Yvan Mullerből a hétvégi futamon.

Taktikai okokból maradt ki a belga válogatottból az, aki szinte mindenhol tud játszani

A kapitány szerint Radja Nainggolan támadó középpályás.

Komoly meglepetések a spanyol vb-keretben

Ahogy ígérte Julen Lopetegui, megvárta Iniesta búcsúját, majd kihirdette a vb-keretet. Húzott pár meglepőt.

Elől félelmetes: itt az argentin vb-keret

Jorge Sampaoli minden ászt bent hagyott az oroszországi pakliban.

Őrült meccsen dőlt el a BL-indulás Olaszországban

Otthon játszott, kétszer is vezetett, mégis lemarad a Bajnokok Ligájáról a Lazio.

0

Bulvár

Magas vérnyomás: mégsem a kávé és a só a legveszélyesebb?

Magas vérnyomás? Kevesebb sót, mondjon le a koffeintartalmú italokról, a kávéról? Nem ilyen egyszerű a helyzet.

Katasztrófába torkollt a Lidl nagy dobása - mentik a menthetőt

A világszerte több mint tízezer Lidl és Kaufland üzlet irányítója Klaus Gehrig a Lidl amerikai piacra lépését szűkebb körben csak "páratlan katasztrófaként" aposztrofálja. Hozzá nem értő terjeszkedési csapat, eltúlzott méretű, drága fenntartású üzletek rossz helyrajzi eloszlásban, s mindezek felett kiábrándító forgalmak jellemezték a tengerentúli terjeszkedést - olvasható a vg.hu-n.

Nézd meg a halántékod! Ha ezt látod, epe- vagy májproblémáid lehetnek

Több dolgot is jelezhet a halántékon rendszeresen megjelenő pattanás. Elmondjuk, mire figyelj, hogy rájöjj, a máj vagy az epehólyag jelez-e.

Ezek a leggyakoribb vezetéknevek Magyarországon

Az utónevekhez hasonlóan a vezetéknevekről is jelenik meg minden évben statisztika. Íme ez a 100 leggyakoribb magyar vezetéknév.

Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget a beteges hobbi miatt

Az embertől semmi sincs biztonságban: a trófeavadászat az egyik legkegyetlenebb hobbi.

Fél évig élt észrevétlenül az idős asszony házában

Japánban letartóztattak egy húszéves férfit, miután a házban lakó idős hölgy fia felfedezte, hogy hosszú ideje észrevétlenül a házban lakik édesanyjával.

Az összeomlás szélén: pofátlan csalás történt a választásokon?

Igazából senki sem kételkedett abban, hogy Nicolás Maduro a hétvégén választást fog nyerni Venezuelában. Viszont az enyhén szólva is gyanús körülmények közt lezajlott voksolásnak komoly következményei lehetnek: az Egyesült Államok már az olajipar elleni szankciókkal is fenyeget.

Zivatart, felhőszakadást hoz a vihar - szinte mindenhol.

A következő 24 órás időjárás előrejelzésünket olvashatják.

blogmorzsák

7 tipp, hogy úgy ol­vasd a testbeszédet, mint egy profi!

A kutatások kimutatták, hogy a kommunikáció csupán 7% alapul ténylegesen a szavakon, 38% a hangsúly a maradék 55% pedig a testbeszédből tevődik össze.

Tarlóst gyakorlatilag leváltották

Fürjes Balázs lett hivatalosan is Budapest első embere.

A jégkorszak festő­művésze autista lehetett

Hogyan tudta az ősember a barlangrajzait olyan pontosan, olykor három­dimenzióban elkészíteni?

Az alázat valód arca, a mi valódi arcunk

Íme öt jellemző, ami megmutatja van-e bennünk elég alázat.

Ünnep-e még valakinek Pünkösd?

Úgy tűnik, már a keresztények többsége is elfelejtette, mi a lényege ennek az alkalomnak.

Mi pünkösd lényege? Mi az igazság?

Vagy az ünnepnek lényeg sem kell, elég, ha csak nem kell menni dolgozni vagy iskolába?

Így néz ki Boldizsár Ildikó dolgozószobája

A meseterapeuta épp befejezte A Hamupipőke Facebook-profilját, amikor nála jártunk.

Májusi spárgás és epres receptek

Gyors és egyszerű szezonális receptek.

És akkor most gyűlöljük az egyedülálló anyákat

"Te is mi a francnak csináltattad fel magad, hogy ennyi gyereked legyen, aztán egy pali se legyen, aki elvesz."

Meghan Markle pár hónap alatt a feje tetejére állította a királyi családot

Van mit fényesíteni a monarchia imidzsén, Meghan Markle-ben megtalálták a megfelelő embert.

Mallorca legszebb kisvárosai

Unod a strandolást, az idő epdig nem kedvez a napozásnak? Irány Mallorca keleti része!

A történelem néhány érdekes pillanata

Osztrák-magyar hadsereg által lelőtt olasz léghajó, a Franco által kivégzett katalán elnök a börtönben, és még sok más.

0


0