Ezt olvasta már?

Pécsi önkénteseket keres az Ifjúsági Lelki Elsősegély

Telefonos segítőket keres a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány, akik főként gyerekek, fiatalok hívásait fogadják. Pécsi vagy a környéken lakó felnőtt férfiak...


Visszakaphatják műtárgyaikat a Zsolnay-örökösök

Műtárgyakat kaphatnak vissza a Zsolnay család örökösei. A híres pécsi porcelánkészítő dinasztia Lázár János szignója után juthat ismét egykori tulajdonának egy részéhez. A restitúciós folyamatban még jó néhány döntés várható; eddig 18 ügyet zártak le.


hirdetés

Hiába szorgalmazta immár négy éve az "elzabrált" műkincsek visszaadását a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, érdemi lépés ez ügyben mindeddig nem történt. Pontosabban részeredményekről lehet beszámolni, mert néhány nemesi család örököse visszakapott pár, nekik fontos és értékes műtárgyat: családtagokról készült festményeket, bútorokat, de az igazán jelentős műkincsek közül eddig egy sem került vissza egykori tulajdonosához. Egyelőre úgy tűnik, hogy a neves Zsolnay porcelángyáros família hamarosan visszakapja egykori gyűjteményének jelentős részét.

illusztráció

Rejtélyes döntés

A több ezer darabos Zsolnay-kollekciót valaha a gyár területén levő családi múzeumban lehetett megtekinteni, ám az államosítás során ezeket is "besöpörték" a nagy közös vagyonba. (Az már más kérdés, hogy a műtárgyak államosításáról semmilyen dokumentum nem lelhető fel.) A család - éppen a restitúciós folyamat elindulásában bízva - az elmúlt években kérte a gyűjtemény visszaadását, de azt az akkori "felelős", a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az ügyben illetékes miniszterrel, Lázár Jánossal közösen elutasította. Most információink szerint a több ezer darabból álló gyűjtemény döntő része visszakerülhet a családhoz.

A kollekció gerincét a gyárban készült porcelánremekek mintadarabjai alkotják, de a hétszobás házi múzeum sok száz olyan műkincset is rejtett, amelyeket külföldi útjuk során gyűjtöttek be a Zsolnay család tagjai. Mivel a visszaadandó tárgyakról tételes lista még nem érhető el, ezért nem tudni, hogy ez utóbbiak is részei lesznek-e a visszaadandó gyűjteménynek. A kollekció darabjai jelenleg raktárakban és a pécsi Janus Pannonius múzeumban vannak.

Eddig 18 ügyet zárt le a Miniszterelnökség

A 2013-ban indult restitúciós folyamat állásáról legutóbb 2015 nyarán kaphattunk áttekintést. Akkor érdeklődésünkre az MNV 286 visszaadandó tárgyról számolt be. Ezek egytől-egyig egykori főnemesi családok műkincseit érintették. Azóta az MNV állítólag nem adhat felvilágosítást ilyen ügyekben. Két évvel ezelőtt úgy tűnt, fordulat áll be, mert több ügyben is biztató fejlemények láttak napvilágot. Pozitív döntésre volt esély akkor a Nádasdy-levéltár és a család egyéb műtárgyai ügyében is. Erről is beszélt lapunknak az örökösöket képviselő ügyvéd.

A napi.hu érdeklődésére most a MNV helyett a Miniszterelnökségtől kaptak friss információt. Eszerint 18 ügyet zártak le és 9500 műtárgyról született döntés. Két ügy még folyamatban van, egy ügy - a Károlyi családot érintő vagyontárgyakról - pedig újranyílt. Ez utóbbihoz hasonló a Zsolnay-ügy, amelyben a család által begyűjtött bizonyítékok miatt változtatták meg a korábbi teljesen elutasító határozatot.

Folyamat, kérdőjelekkel

Az örökösök bizonytalansága teljes mértékig érthető, hiszen több alkalommal megesett, hogy már-már a kezükben érezhették egykori értékeiket, aztán mégis csalódniuk kellett. Így történt ez Schiffer Miksa pannóival is. Az egykor sikeres építészeti vállalkozó pazar terézvárosi palotáját - amiben most az adóhivatal irodája és múzeuma működik - három nagyméretű festmény díszítette. A muzeológusok "gondosságának" köszönhetően a Csók István, Rippl Rónai József és Iványi Grünwald Mihály által festett remekművek egy pincében, felgöngyölve túléltek minden történelmi vihart. Az örökösök ebben az esetben is kérték a Magyar Nemzeti Galériában levő pannók kiadását, és egy darabig úgy tűnt, sikerrel. Aztán váratlanul fordult a szél, és az illetékes miniszter mégsem írta alá az erről rendelkező dokumentumot.

Picivel jobban járt a Batthyány család. Egy igazán értékes, id. Peter Brueghel-festményt kértek vissza. A Szépművészeti Múzeumban látható Keresztelő Szent János prédikációja című festményről két évvel ezelőtt döntött Lázár János, de a kép továbbra is a múzeumban található. Ennek oka roppant egyszerű: nem tudtak megállapodni a "világklasszis" festmény áráról. Az örökösök ugyanis nem akarják kimozdítani ezt a múzeumból, inkább eladnák az államnak. Az eladó és a vevő elképzelései azonban távol állnak egymástól, még úgy is, hogy a Batthyányak németújvári (ma Güssing) levéltárából a képpel együtt néhány pótolhatatlan Mohács előtti levéltári anyag, oklevél is kerülhetne az Országos Levéltárba.

Patthelyzet jellemzi a Nádasdy család restitúciós beadványát is. Ebben az esetben a főúri család levéltáráról és a kitelepítést követően alsóperei vadászházukba menekített műtárgyaikról van szó. Elméletileg itt is született már döntés a visszaadásról, de az érintettek még nem tudják azt, mikor láthatják ismét a család egykori értékeit.

2015 nyarán a Sigray-ügyben 273 leltári tételnyi anyagról, a Károlyi-család tárgyai kapcsán 9 darab festményről, egy grafikai műről, egy, a katolikus egyház által visszaigényelt miseruháról, a Mikes-családtól állami őrzésbe került festményről, valamint egy Chernel Ferencnét ábrázoló képről, összesen 286 leltári tételről született pozitív, azaz visszaadásról szóló döntés.

Mi lesz a komoly gyűjteményekkel?

A most folyamatban levő ügyek egyike sem érint valóban komoly műtárgyegyütteseket. (A Batthyányék Bruegel festménye e szempontból kivételnek számít.) A Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban megtalálható legértékesebb műtárgyak jelentős része egykori zsidó családok tulajdonában volt. A két legjelentősebb gyűjtemény, a Herzog- és a Hatvany-kollekció ügyében ugyan szintén dönthetne Lázár János, de ezek esetében nem beszélhetünk fordulatról. Az állam ugyanis egyik esetben sem hajlandó az elvett vagyonok visszaszolgáltatására. Egyedül a Vida-gyűjtemény ügyében történt előrelépés: egy évtizeddel ezelőtt Görgey Gábor akkori kulturális miniszter három festményt adott vissza az örökösöknek. A páratlanul értékes Herzog-műkincsek esetében az Egyesült Államokban folyik egy per, amely akár hivatkozási alap is lehet majd a többi, szintén elkobzott műgyűjtemény ügyében. A Herzog örökösök 1999 óta próbálnak hozzájutni Herzog Mór Lipót műgyűjteményének Magyarországon maradt darabjaihoz, de mindezidáig csak egy Munkácsy festményt kaptak meg. Az amerikai perben 40 roppant értékes festményről van szó, ezek mindegyike a Szépművészeti Múzeum kiemelkedően értékes műtárgya.

 

Forrás: napi.hu0
0
0
0

hírek innen, onnan

Nem engedték be Schwarzeneggert a budapesti Gucciba

Nem engedték be a Budapesten forgató Arnold Schwarzeneggert az Andrássy úti Gucci üzletbe,

Sebestyén Balázs családi drámájáról vallott: Lelkifurdalásom van, hogy otthagyom a kisebbik fiam.

Budapest Rádióműsorában vallott sajátos dilemmájáról a népszerű műsorvezető.

Annyira para volt Az apáca, hogy lekellett törölni a netről

A nép kiakadt, az apácát ki kellett űzni a YouTube-ról...

Íme a teljesen új 3-as BMW, megjöttek az első gyári fotók

A bajorok várhatóan az októberi Párizsi Autókiállításon leplezik le az új 3-ast, melyről most először hivatalos forrásból származó...

Bencze Máté elsőként lép színpadra a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

Szombaton elsőként lép színpadra a Magyarországot képviselő Bencze Máté szaxofonos a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének...

2,5 milliárdból fejleszti a kisföldalattit a Főmterv

A vonalat felújítják, és meg is hosszabbítják a Marcheggi hídi csomópontig.

Kiderült, ez a gyümölcs a legjobb nyári vitaminforrás

A nagy hőségben hűsítsd magad sárgadinnyével! Nem csak az elvesztett folyadékot pótolhatod, de a napi szükséges vitamin és ásványi...

Meglepő, de a magyarok továbbra is bíznak a dízel autókban

Nagyon kevesen támogatják a dízel járművek korlátozását a városi forgalomban.

Liptai Claudiáék nászútja tökéletes volt

Az Egyesült Államokban és Görögorszában töltötte nászútját Liptai Claudia és Pataki Ádám másfél hónappal esküvőjük után. A...

Az űrből figyelik az állatok vonulását

Állatok vándorlását figyelő berendezéseket telepített űrsétáján két orosz űrhajós.

Nagyot keresett a Deutsche Bank a legújabb török válságon

A Deutsche Bank kötvénypiaci brókerei 35 millió dollárt kerestek az elmúlt két hétben a török válságon - írja piaci információkra...

0

Sport

A Malmö felnyomta a Vidit az UEFA-nál

Még mindig tart a fűmizéria. Viszont az AEK ellen a Vidi fog játszani.

Csaló vagy vak bírók vették el a magyar válogatott győzelmét

A macedón meghúzta a hálót, a két bíró másfelé nézett. Így elbukni egy meccset - elképesztő.

Sorban mondják le a horvátok a válogatottságot

Nincs mit szépíteni, egyszerűen kiöregedett a vb-ezüstérmes generáció.

Dzsudzsák lehet a Vidi nemzetközi menetelésének jutalma

Már ha Dzsudzsák Balázs jutalomnak számít egyáltalán.

Óriási győzelmet aratott Fucsovics Márton

Elképesztő küzdelemben nyert a magyar teniszező.

Ennyi pénzt kap a MOL Vidi a Bajnokok Ligája-menetelésért

A magyar bajnok a görög AEK Athénnal játszik a főtábláért.

Shane Tusup újabb határt lép át: így törli ki végleg az életéből Katinkát

Szinte már látni sem akarja egymást a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup: az állandó veszekedések után az amerikai most komoly döntést hozott.

Késő esti meccsen fogadja a Vidi az AEK Athént

A meccset jövő szerdán, Budapesten rendezik majd.

Olyan csatornára került a pénteken rajtoló spanyol bajnokság, ami alig elérhető az országban

Budapest Pénteken kezdetét veszi a világ egyik legerősebb labdarúgó-bajnoksága, a spanyol élvonal.

Az Atletico a hosszabbításban kiütötte a Realt, az EL-győztes nyerte a Szuperkupát

Az Európa Liga-győztes Atlético Madrid nyerte az Európai Szuperkupát.

Máltától kaptunk ki vízilabdában, Kemény Dénes szerint ő is hibázott

Az edzők egy évvel fiatalabb játékosokat szerepeltettek az ifjúsági tornán.

0

Bulvár

A Malmö felnyomta a Vidit az UEFA-nál

Még mindig tart a fűmizéria. Viszont az AEK ellen a Vidi fog játszani.

10 percre van a Balatontól, még sincs tömeg: voltál már a gyönyörű Cserszegtomajon?

Cserszegtomaj ott van Keszthely és Hévíz szomszédságában, mégis kevesen ismerik igazán.

Dr. Csernus: a házasság, ami halálra van ítélve

Egy párkapcsolatban a felek nagyon sok hibát elkövethetnek, ebbe beletartozik a megcsalás is. Ezen változtatni csak úgy lehet, ha mindkét fél...

Nem mindegyik vérnyomáscsökkentő szennyezett: itt a lista

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgálja, milyen hatásokat fejthet(ett) ki a valsartan hatóanyagú, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott gyógyszeralapanyagban talált melléktermék a készítményeket szedő betegekre.

Elemzők szerint a töröknél is pusztítóbb pénzügyi összeomlás jöhet

Hol dőlhet el a következő dominó? Egy másik európai ország lehet az igazi válsággóc.

Ezekre a SUV-okra vannak most rákattanva a magyarok

Veszik az újautókat a magyarok, mint a cukrot, de közülük is a SUV-ok most a legkapósabbak

Drogot kevertek a szexi táncosnők italába, elszabadult a pokol - videó

Megérkezett Gaspar Noé filmje, a Cannes-ban bemutatott Climax első teljes előzetese.

Kiderült mit lépett Soros

Több nagy befektetési alap és vállalat is közzétette, mibe fektettek az utóbbi időben, így fény derült Soros György és Warren Buffett legutóbbi lépéseire is.

Nyugdíjprémium: ennyi pénzt hozhat a postás novemberben

A kedvező negyedéves adatok alapján tényleg pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok. Meg is mutatjuk, várhatóan mennyit.

Csókolózós fotó készült a két színésznőről, hivatalos a kapcsolat

A Pretty Little Liars Hannájára a való életben rátalált a szerelem, hónapok óta tartó találgatás után pedig most először felvállalták hivatalosan is kapcsolatukat Cara Delevingnével.

Elképesztő videó: Kiszáradt a Duna Esztergomnál

Egész Európát aszály sújtja, ami már meglátszik a Duna vízszintjén is.

blogmorzsák

11 focista feleség, aki önállóan is nagyot alkotott

Ahol a feleség hasonlóan sokat tett le az asztalra saját területén, mint a férje.

Legjobb kínai telefonok 30 ezer forint alatt - augusztus

Üdvözöljük azokat, akik új telefonjukat 30 ezer forint alatt szeretnék kijuttatni Kínából!

Kormányszóvivő: Heller Ágnes egy öreg, bigott, idejétmúlt kommunista

Ez a kereszténydemokrata, európai, magyar jobboldal és konzervativizmus vitakultúrája.

Sikeres akarsz lenni? Ezt az 5 dolgot azonnal fejezd be!

Nemcsak az a fontos, hogy mit kell elkezdened.

Így lehet a vízben gyorsan fogyni

Nem csak az edzőteremben izzadva, vagy a 35 fokban kocogva lehet kalóriát égetni.

„Azt hiszem, rájöttem, mi lehet Tim Cook terve“

Nem az iPhone. Nem a MacBook Pro.

Háború miatt született gyerekek

1992-1995 között a boszniai háborúban a rendelkezésre álló adatok szerint 35000-50000 lányt, asszonyt erőszakoltak meg.

Kopp Mária: A genderkutatás fontos és hasznos a társadalomnak

Épp a kormány által leginkább tisztelt társa­da­lomkutató zúzza porrá a genderellenes érveket.

Hibák, amiket elkövethetsz Spanyolországban

Pár dolog, amire érdemes figyelni, ha Spanyolországba mész - akár nyaralni, akár hosszabb időre.

Hollywood fekete‑fehérben

Képei bejárták a világot, de a művészt elfelejtettük a kamera mögött. Egy fotós élete az Álomgyárban.

4 tipp a hihetetlen szobaátalakításhoz

Unalmasból egyedi stílusú pár óra alatt!

Hogy mondjam meg a páromnak, hogy nem nyújt eleget az ágyban?

A téma általában tabu, de érdemes megbeszélni.

0


0