Ezt olvasta már?

A versenyt nem, a testmozgást támogatja az Európai Unió - videó

A multisport szemléletmódot szeretné meghonosítani a Magyar Diáksport Szövetség, amely Európai Uniós támogatással szervez szerte az országban DO60 néve diáksportfe...

0

Zenergia - Ilyen lesz a Pannon Filharmonikusok évada

Nem elütés olvasható a címben, hanem a Pannon Filharmonikusok ma induló évadának lényege:


hirdetés

Az együttesnél a zenei energia megmaradásának új törvénye született bő egy évtizeddel ezelőtt, amikor egy közös célért kezdett el dolgozni a több mint száz művészből és menedzsmentjéből álló közösség teljes erőbedobással. Pécs koronaékszerének hatalmas sikerét a következő, immár 15. évadban is élvezheti a közönség: az élvonalbeli zenekar, az erejük teljében levő szólisták és a nemzetközi hírű karmesterek a sajtótájékoztatón bemutatott prémium minőségű műsorfüzet szerint szinte láttatják majd a zene áramlását a Kodály Központban és a Müpában. Mert a zenergia soha nem vész el, csak áramlik az évszázadok és az emberek között.

Másfél évtized alatt a Pannon Filharmonikusok neve összeforrt a minőség, újítás, megbízhatóság és igényesség fogalmaival. Az E.ON támogatásával megvalósuló Energiaáramlás évadban a hallgatóság ismét a világ vezető művészeit láthatja színpadon. Olyan kivételes szólistákat, akik érzik és értik, hogy a zene energiája egyszerre képes összeadódni, felszabadítani, és a megfelelő pillanatban össze is kötni az előadót a hallgatósággal. A sorból kiemelkednek a fiatal, erejük teljében levő szólisták – Baráti Kristóf, Várdai István, Dejan Lazić, Bogányi Gergely, Benjamin Schmid, Kelemen Barnabás, Bogányi Bence és Kocsis Krisztián –, akikkel a Kodály Központban és a Müpában az E.ON-koncertsorozaton találkozhat a közönség.

Az évadnyitó sajtótájékoztatón Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója abban foglalta össze az általa „kamasz-zenekarnak” aposztrofált együttes sikerének a lényegét, hogy a zenekar menedzsmentje, művészei és a közönsége között 15 éve fennálló bizalom és várakozás folyamatos energia-megújulást eredményez az együttesnél.

„Igényünk van a művészi és szakmai önkifejezésre, vágyjuk, hogy az előadásaink többletet hordozzanak, büszkék vagyunk arra, hogy a Pannon Filharmonikusokhoz tartozhatunk, és rendkívüli tisztelettel gondolunk a közönségre. A zenekar a játékával örömet kíván szerezni, ugyanakkor átérzi a felelősségét a komolyzene továbbörökítésében is.” – foglalta össze a zenekar igazgatója.

Hasonlóan az elmúlt évadokhoz, a sajtótájékoztató meghívott vendégeként vett részt az eseményen Pécs város polgármestere, dr. Páva Zsolt, aki a következőképpen fogalmazott az Energiaáramlás évadáról:

„Jó érzés itt lenni. Nem mindent tudunk megmagyarázni értelem és ész útján. Van, amikor az érzelmeinknek kell hinnünk.”

A zenekart ismét a világ koncerttermeinek elismert és kivételes dirigensei vezetik, köztük olyan visszatérő karmesterekkel, akik az elmúlt évadok során egyre szorosabb kapcsolatot alakítottak ki az együttessel. Itt lesz többek között Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Gérard Korsten, Vajda Gergely, Ari Rasilainen és Kobajasi Kenicsiró. A PFZ vezető karmestere, az augusztusban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Bogányi Tibor idén is a zene új dimenzióit tárja a közönség elé, míg Vass András karmesteri munkája mellett ebben az évadban is egy saját zenekari átirat ősbemutatóját dirigálja.

„Energiát hozunk létre és adunk át a közönségnek. Egy-egy frázist viszünk magunkkal a hangversenyekről, amit többet nem tudunk kitörölni a fejünkből.” – sűrítette egy mondatba Bogányi Tibor vezető karmester a koncerteken átélhető titkot.

„Rengeteg munka, de a zene energiájának lendületével, megbonthatatlan egységet alkotva a zenekar képes lesz az évad valamennyi kitűzött célját elérni.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bogányi Tibor.

Az ősz nagyon intenzíven kezdődik az együttesnél. Az évadnyitó hangversenyt a 125 éve született Lajtha László In memoriam című zenekari műve nyitja, majd Tillai Aurél új művének ősbemutatóját hallhatja a közönség, melyet a zeneszerző a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére komponált. Az évadnyitót követő héten, szeptember 15-én este hosszú évek után ismét szabadtéri koncertet ad a Széchenyi téren a zenekar. Az I. Pécsi Tanuló Fesztivál keretében megrendezésre kerülő előadás valamennyi érdeklődő számára díjmentes, mellyel a Pannon Filharmonikusok Kodály híressé vált mondására kívánja felhívni a figyelmet: „Legyen a zene mindenkié!”. Még szintén szeptemberben a 2016-os Armel Operafesztivál díjnyertes produkciójával Eötvös Péter vezényletével lép fel a zenekar Londonban, szeptember 24-én pedig Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal közösen a 47. Varasdi Barokk Esték meghívásának tesz eleget az együttes.

Ehhez a dinamizmushoz az egyik legnagyobb energiaszolgáltató támogatását élvezi az együttes.

„Örömmel csatlakoztunk főtámogatóként a Pannon Filharmonikusok Energiaáramlás tematikájú évadához, nagyra értékeljük azt a kiemelkedő kulturális értéket, melyet a zenekar ápol és következetesen képvisel. Az E.ON és a Pannon Filharmonikusok energiája most összeadódik. Partnerségünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a zene által közvetített energia minél többekhez eljuthasson, és maradandó élményt nyújtson.” – mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON marketing és kommunikációs vezetője.

Zenei különlegességekből ebben az évadban sem lesz hiány. A közönség megismerheti a tavaly bemutatkozott Benjamin Schmid rezidens szólista másik arcát is, aki jazz esttel várja a zenebarátokat. Kocsis Zoltán alakját a zeneirodalom kiemelkedő darabjait bemutató sorozaton idézi fel a zenekar.

A Kodály-év keretében az egész évadon áthúzódó megemlékezésnek lehetünk fültanúi. A Kodály Központban 9 hangversenyt megelőzően pécsi kórusok Kodály Zoltán egy-egy kórusművét adják elő, tavasszal pedig a gyerekek Háry János történetét élhetik át a budapesti Kolibri Színházzal közös előadásban. Az idei évad legfrissebb csemegéje a #NoBabel címmel induló új sorozat a 14-18 éves korosztálynak, melyben Bősze Ádám vezetésével, és exkluzív vendégek közreműködésével egy olyan közös nyelv tudását adja a gyerekeknek, amely ledönti a nyelvi határokat.

Az együttes a társadalmi felelősségét sem hárítja másra: a zenekar az évadban CD ajándékkal köszöni meg a bérleteseinek, ha az emberi test energiaáramlását semmi mással nem pótolható vér adásán vesznek részt.

A zenekar a következő évadban 90 nagyzenekari hangversenyt ad, melyből 25 koncert felnőtteknek szóló bérletes előadás. Az együttes több mint egy tucat alkalommal megemlékezik Kodály Zoltán munkásságáról, többek között nagyszabású koncertet ad a pécsi Széchenyi téren szeptember közepén. 42 hangversenyt ad a Kodály Központban, E.ON-koncertsorozat néven folytatja 5 koncertből álló bérletsorozatát a Müpában, fellép Londonban, Eszéken és Varasdinban, és több mint 30 koncertet ad gyerekeknek. Vendégszerepel Debrecenben, részt vesz a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatán, a Filharmónia Magyarország ifjúsági hangversenyein a Dél-Dunántúlon, valamint a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny döntőjében és gáláján. A 15. évadát megkezdő együttes a korábbi éveknek megfelelően ötvenezer fizető nézőre számít az évad során.

A sajtó érdeklődésére válaszolva a zenekar tulajdonosi szerkezetének változásával kapcsolatban a Pannon Filharmonikusok igazgatója az alábbi közleményt juttatja el a sajtónak:

„A Pannon Filharmonikusok Pécs város kultúrájának meghatározó képviselője, amely az elmúlt másfél évtizedben egyedülálló fejlődésének köszönhetően mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen szereplője, példamutató zenei brandje. A zenekar az eredményeit a kompromisszumokat nem ismerő szakmai munkájának, minőségi igényének, az azt támogató mindenkori városvezetésnek és a közönségének köszönheti. A tervezett tulajdonosi döntés kizárólag olyan jogi garanciák keretében elfogadható a zenekar vezetése, a művészeti és menedzsment közössége, a város vezetése és a kulturális kormányzat számára, amelyek biztosítják a Pannon Filharmonikusok további zavartalan működését. A jogi keretek kidolgozását – a már előzetesen, a város vezetőjével, Dr. Páva Zsolt polgármesterrel és Dr. Őri László alpolgármesterrel, valamint kulturális államtitkárral, Dr. Hoppál Péterrel történt megegyezések szerint – a város és a zenekar vezetése közösen végzi. A cél, hogy a zenekar mindenkori működését alapvetően eldöntő feltételek meghatározása és megváltoztatása – üzleti terv, SZMSZ, munkavállalói létszám, vezető személye, szakmai és pénzügyi program, stb. – Pécs város vezetésének döntési jogkörében maradjon. A garanciákat biztosító jogi keretek kidolgozása megelőzi a zenekar tulajdonosának megváltozását, határideje október 15.”

 0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Fivosz-kerekasztal: hasít vagy hasítgat a magyar agrárium?

A magyar mezőgazdaságban is nagy gond a generációváltás, nehéz vonzóvá tenni a pályát a fiatalok számára hangzott el a Fiatal...

Nem hagyja annyiban az Elios-ügyet az unió

Brüsszel - Noha a magyar hatóságok szerint nem történt bűncselekmény, az unió napirenden fogja tartani az Elios-ügyet, ugyanis az EU-s...

Bilincsben, vezetőszáron vitték újra a bíróság elé a korábban felmentett pécsi hajléktalant

Újra bíróság elé vezették azt a pécsi hajléktalant, akit korábban már egyszer ugyanez a bíróság felmentett.

Összeverekedtek a képviselők a Srí Lanka-i parlamentben - videó

A csetepaté 20 percig tartott, a házelnököt ki kellett menekíteni.

Jó hírt kaphatnak a nyugdíjasok

Pontos elszámolást ígért Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Ez az Országgyűlés mára tervezett napirendje

Az Országgyűlés 2018. november 15-ére tervezett napirendjén szerepel többek közt a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült...

Jogszerűek a bankokat megregulázó magyar szabályok

A devizahitel-szerződések ügyében tett indítványt az uniós főtanácsnok.

Újabb befektetési lehetőségeket keres a Duna House cégcsoport Európában

A társaság az új piacok keresése mellett a meglévőkre is nagy figyelmet fordít.

Városnagyságú meteoritkráter rejtőzött a jég alatt

Ez a világ 25 legnagyobb becsapódási kráterének egyike.

Itt a világ első 3D-nyomtatott titán felnije és elképesztően mutat

Ilyen összetett formát más technikával szinte lehetetlen előállítani, az új felni feltehetően igen borsos árát azonban egyelőre még...

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Rekord mértékű privatizációból akarja finanszírozni a költségvetést a populista kormány Rómában. 18 milliárd eurós állami vagyont...

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

A két vecsési sportoló egyesületi és saját pénzből tud csak kiutazni Újdelhibe.

0

Sport

Rettentő részletek derültek ki a lefejezett focista meggyilkolásáról

Az egész rémtörténet egy fotóval kezdődött.

Ibra 40 méteres csodagóllal érte be Németh Krisztiánt

Los Angeles Galaxy klasszisa szerezte az év gólját az MLS-ben.

Pogba edzésben, így néz ki rajta a Fradi-szerelése - kép

A válogatott védő próbajátékon vesz részt a Ferencváros focicsapatánál.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

Hiába a remek európai eredmények, az eredménykényszer miatt nem sokat játszanak a Vidi fiatal magyarjai.

Marco Asensio nyilatkozata után már egyértelmű, hogy nem ő lesz Ronaldo utódja

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de ilyet egy igazán motivált labdarúgó nem mond, és például ez is megkülönbözteti őt Cristiano Ronaldótól.

Ezért kellett meghalnia? Horrorisztikus részletek derültek ki a lefejezett brazil focista meggyilkolásáról

Újabb részletek derültek ki a brazil Daniel Correa Freitas meggyilkolásáról.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

A túlélésért harcol az észt fociválogatott Budapesten

Martin Reim szövetségi kapitány szerint ki kell húzniuk kapott gól nélkül a meccset.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Mintha új ember lenne: levágatta ikonikus hajkoronáját a Manchester United sztárja

Manchester Meglepő lépésre szánta el magát az angol Manchester United belga válogatott labdarúgója, Marouane Fellaini: a göndör fürtjeiről ismert focista nemrég úgy döntött, megválik jellegzetes hajviseletétől.

0

Bulvár

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

Ha a hasnyálmirigy megbetegszik, annak súlyos következményei lehetnek. Tüneteit gyakran gyomorproblémának hiszik, ezért érdemes tisztában lenni, a figyelmeztető jelekkel. Nézzük, melyek a legjellemzőbb hasnyálmirigy betegségek tünetei.

Nagy nap a királyi családban. Végre trónra kerülhet Károly herceg?

1948. november 14-én született meg Károly herceg, Wales hercege. Ma töltötte be hetvenedik életévét, és jelenleg ő áll az első helyen az öröklési sorban, tehát ő a brit királyi korona várományosa.

Meghalt Horváth Zoltán

A Dömötör-életműdíjas operarendező 90 éves volt.

Olyan körforgalom épül Fehérváron, amilyet még nem látott az ország

Nem lesz könnyű eligazodni benne, de muszáj tenni valamit.

Csisztu Zsuzsa: ...az összeomlás szélén búcsúznom kellett...

Könyvírás közben feltörtek benne az emlékek. Csisztu Zsuzsa és férje két gyermeket nevelnek.

Kimondta: Még 17 év után is csinálják Rubint Rékáék

Schobert Norbert és Rubint Réka házasságára sokan példaként tekintenek. Sok-sok együtt töltött év, és három gyerek után is megvan még a tűz a kapcsolatukban. Apró figyelmességekkel, és kettesben eltöltött idővel, randikkal tartják meg szerelmüket.

"Atyaég...fel sem ismertem" - megdöbbentek a nézők Détár Enikő külsején

Rögtön elkezdték találgatni, mi történhetett a színésznő arcával.

Koholák Alexa sírva mesélt a nőről, akivel együtt él férjével

A titokzatos harmadik hozta össze őket, ő is felvette a férfi nevét.

Amire sokan vártak: VV Vivien végre villantott

A 18 éves lánynak ez még csak a második napja a ValóVilág-villában, de már nagyon sokan vártak erre a pillanatra

"Átment az utca túloldalára, ha szembejött vele egy cigány, most a legnagyobb rajongónk"

A lemezbemutatóra készülő Parno Graszt szerint a zenével igenis lehet előítéleteket oldani. Legalábbis kicsiben működik.

Kitálalt a volt barátnő: Porig alázta Jason Stathamet

A híres modell, Kelly Brook megdöbbentő kijelentést tett nemrég, amivel igencsak lejáratta volt párját, Jason Stathamet. Kínos beszólásával nem csak a Crank színészét, hanem a Titanic sztárját, Billy Zane-t is kellemetlen helyzetbe hozta...

blogmorzsák

Tordai Bence cöfben ragadt

Az ugynevezett Párbeszéd úgynevezett képviselőjének cöfögésére a körúton belül élők a hasukat fogták a nevetéstől.

Valóban segít a cink megelőzni a cukorbetegséget?

A cink segít az az inzulin stabilizálásában, a vércukorszint szabályozásában.

Miben más a kék gallérosokat foglalkoztató munkáltatói márkaépítés?

Hogyan működik az employer branding azokban a szakmákban, ahol a legégetőbb a munkaerőhiány?

A múlt utózengéi

Miért vagyunk önmagunk ellenségei, miért szenvedünk és ismételtetjük meg magunkkal ugyanazokat a fájó, visszahúzó élményeket, melyek a múltban tartanak?

Viszlát fiúk, helló urak

Csehország első számú „export­cikke“, Eva Herzigová szuper­modell ismét bugyira vetkőzött.

Szkopjéig elér a kisvasút!

Budapesten bujkál a jogerősen elítélt korábbi macedón minisz­terelnök. Vajon miért épp itt?

Hogyan tartósítjuk önbizalomhiányunkat?

Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik sikeresek, tehetségesek, mégis csekély az önbizalmuk.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

4 alapmodell ebből az emble­matikus dzsekiből, amit érde­mes a szekrényedben tartani.

Mi lett volna, ha a németek megnyerik az első világháborút?

Egy brit újságíró elképzelte, te továbbfejlesztheted és bekom­mentelheted, hogy szerinted hogy élnénk ebben az esetben.

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Új "trendek" a munkaerőkiválasztásban

Rossz hír az álláskeresőknek: ezek sem jobbak, mint a régiek.

0


0