Ezt olvasta már?

Halálos motorbaleset történt Alsómocsoládon

Árokba hajtott és meghalt egy motoros vasárnap reggel Alsómocsoládon - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.


Zenergia - Ilyen lesz a Pannon Filharmonikusok évada

Nem elütés olvasható a címben, hanem a Pannon Filharmonikusok ma induló évadának lényege:


hirdetés

Az együttesnél a zenei energia megmaradásának új törvénye született bő egy évtizeddel ezelőtt, amikor egy közös célért kezdett el dolgozni a több mint száz művészből és menedzsmentjéből álló közösség teljes erőbedobással. Pécs koronaékszerének hatalmas sikerét a következő, immár 15. évadban is élvezheti a közönség: az élvonalbeli zenekar, az erejük teljében levő szólisták és a nemzetközi hírű karmesterek a sajtótájékoztatón bemutatott prémium minőségű műsorfüzet szerint szinte láttatják majd a zene áramlását a Kodály Központban és a Müpában. Mert a zenergia soha nem vész el, csak áramlik az évszázadok és az emberek között.

Másfél évtized alatt a Pannon Filharmonikusok neve összeforrt a minőség, újítás, megbízhatóság és igényesség fogalmaival. Az E.ON támogatásával megvalósuló Energiaáramlás évadban a hallgatóság ismét a világ vezető művészeit láthatja színpadon. Olyan kivételes szólistákat, akik érzik és értik, hogy a zene energiája egyszerre képes összeadódni, felszabadítani, és a megfelelő pillanatban össze is kötni az előadót a hallgatósággal. A sorból kiemelkednek a fiatal, erejük teljében levő szólisták – Baráti Kristóf, Várdai István, Dejan Lazić, Bogányi Gergely, Benjamin Schmid, Kelemen Barnabás, Bogányi Bence és Kocsis Krisztián –, akikkel a Kodály Központban és a Müpában az E.ON-koncertsorozaton találkozhat a közönség.

Az évadnyitó sajtótájékoztatón Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója abban foglalta össze az általa „kamasz-zenekarnak” aposztrofált együttes sikerének a lényegét, hogy a zenekar menedzsmentje, művészei és a közönsége között 15 éve fennálló bizalom és várakozás folyamatos energia-megújulást eredményez az együttesnél.

„Igényünk van a művészi és szakmai önkifejezésre, vágyjuk, hogy az előadásaink többletet hordozzanak, büszkék vagyunk arra, hogy a Pannon Filharmonikusokhoz tartozhatunk, és rendkívüli tisztelettel gondolunk a közönségre. A zenekar a játékával örömet kíván szerezni, ugyanakkor átérzi a felelősségét a komolyzene továbbörökítésében is.” – foglalta össze a zenekar igazgatója.

Hasonlóan az elmúlt évadokhoz, a sajtótájékoztató meghívott vendégeként vett részt az eseményen Pécs város polgármestere, dr. Páva Zsolt, aki a következőképpen fogalmazott az Energiaáramlás évadáról:

„Jó érzés itt lenni. Nem mindent tudunk megmagyarázni értelem és ész útján. Van, amikor az érzelmeinknek kell hinnünk.”

A zenekart ismét a világ koncerttermeinek elismert és kivételes dirigensei vezetik, köztük olyan visszatérő karmesterekkel, akik az elmúlt évadok során egyre szorosabb kapcsolatot alakítottak ki az együttessel. Itt lesz többek között Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Gérard Korsten, Vajda Gergely, Ari Rasilainen és Kobajasi Kenicsiró. A PFZ vezető karmestere, az augusztusban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Bogányi Tibor idén is a zene új dimenzióit tárja a közönség elé, míg Vass András karmesteri munkája mellett ebben az évadban is egy saját zenekari átirat ősbemutatóját dirigálja.

„Energiát hozunk létre és adunk át a közönségnek. Egy-egy frázist viszünk magunkkal a hangversenyekről, amit többet nem tudunk kitörölni a fejünkből.” – sűrítette egy mondatba Bogányi Tibor vezető karmester a koncerteken átélhető titkot.

„Rengeteg munka, de a zene energiájának lendületével, megbonthatatlan egységet alkotva a zenekar képes lesz az évad valamennyi kitűzött célját elérni.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bogányi Tibor.

Az ősz nagyon intenzíven kezdődik az együttesnél. Az évadnyitó hangversenyt a 125 éve született Lajtha László In memoriam című zenekari műve nyitja, majd Tillai Aurél új művének ősbemutatóját hallhatja a közönség, melyet a zeneszerző a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére komponált. Az évadnyitót követő héten, szeptember 15-én este hosszú évek után ismét szabadtéri koncertet ad a Széchenyi téren a zenekar. Az I. Pécsi Tanuló Fesztivál keretében megrendezésre kerülő előadás valamennyi érdeklődő számára díjmentes, mellyel a Pannon Filharmonikusok Kodály híressé vált mondására kívánja felhívni a figyelmet: „Legyen a zene mindenkié!”. Még szintén szeptemberben a 2016-os Armel Operafesztivál díjnyertes produkciójával Eötvös Péter vezényletével lép fel a zenekar Londonban, szeptember 24-én pedig Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal közösen a 47. Varasdi Barokk Esték meghívásának tesz eleget az együttes.

Ehhez a dinamizmushoz az egyik legnagyobb energiaszolgáltató támogatását élvezi az együttes.

„Örömmel csatlakoztunk főtámogatóként a Pannon Filharmonikusok Energiaáramlás tematikájú évadához, nagyra értékeljük azt a kiemelkedő kulturális értéket, melyet a zenekar ápol és következetesen képvisel. Az E.ON és a Pannon Filharmonikusok energiája most összeadódik. Partnerségünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a zene által közvetített energia minél többekhez eljuthasson, és maradandó élményt nyújtson.” – mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON marketing és kommunikációs vezetője.

Zenei különlegességekből ebben az évadban sem lesz hiány. A közönség megismerheti a tavaly bemutatkozott Benjamin Schmid rezidens szólista másik arcát is, aki jazz esttel várja a zenebarátokat. Kocsis Zoltán alakját a zeneirodalom kiemelkedő darabjait bemutató sorozaton idézi fel a zenekar.

A Kodály-év keretében az egész évadon áthúzódó megemlékezésnek lehetünk fültanúi. A Kodály Központban 9 hangversenyt megelőzően pécsi kórusok Kodály Zoltán egy-egy kórusművét adják elő, tavasszal pedig a gyerekek Háry János történetét élhetik át a budapesti Kolibri Színházzal közös előadásban. Az idei évad legfrissebb csemegéje a #NoBabel címmel induló új sorozat a 14-18 éves korosztálynak, melyben Bősze Ádám vezetésével, és exkluzív vendégek közreműködésével egy olyan közös nyelv tudását adja a gyerekeknek, amely ledönti a nyelvi határokat.

Az együttes a társadalmi felelősségét sem hárítja másra: a zenekar az évadban CD ajándékkal köszöni meg a bérleteseinek, ha az emberi test energiaáramlását semmi mással nem pótolható vér adásán vesznek részt.

A zenekar a következő évadban 90 nagyzenekari hangversenyt ad, melyből 25 koncert felnőtteknek szóló bérletes előadás. Az együttes több mint egy tucat alkalommal megemlékezik Kodály Zoltán munkásságáról, többek között nagyszabású koncertet ad a pécsi Széchenyi téren szeptember közepén. 42 hangversenyt ad a Kodály Központban, E.ON-koncertsorozat néven folytatja 5 koncertből álló bérletsorozatát a Müpában, fellép Londonban, Eszéken és Varasdinban, és több mint 30 koncertet ad gyerekeknek. Vendégszerepel Debrecenben, részt vesz a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatán, a Filharmónia Magyarország ifjúsági hangversenyein a Dél-Dunántúlon, valamint a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny döntőjében és gáláján. A 15. évadát megkezdő együttes a korábbi éveknek megfelelően ötvenezer fizető nézőre számít az évad során.

A sajtó érdeklődésére válaszolva a zenekar tulajdonosi szerkezetének változásával kapcsolatban a Pannon Filharmonikusok igazgatója az alábbi közleményt juttatja el a sajtónak:

„A Pannon Filharmonikusok Pécs város kultúrájának meghatározó képviselője, amely az elmúlt másfél évtizedben egyedülálló fejlődésének köszönhetően mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen szereplője, példamutató zenei brandje. A zenekar az eredményeit a kompromisszumokat nem ismerő szakmai munkájának, minőségi igényének, az azt támogató mindenkori városvezetésnek és a közönségének köszönheti. A tervezett tulajdonosi döntés kizárólag olyan jogi garanciák keretében elfogadható a zenekar vezetése, a művészeti és menedzsment közössége, a város vezetése és a kulturális kormányzat számára, amelyek biztosítják a Pannon Filharmonikusok további zavartalan működését. A jogi keretek kidolgozását – a már előzetesen, a város vezetőjével, Dr. Páva Zsolt polgármesterrel és Dr. Őri László alpolgármesterrel, valamint kulturális államtitkárral, Dr. Hoppál Péterrel történt megegyezések szerint – a város és a zenekar vezetése közösen végzi. A cél, hogy a zenekar mindenkori működését alapvetően eldöntő feltételek meghatározása és megváltoztatása – üzleti terv, SZMSZ, munkavállalói létszám, vezető személye, szakmai és pénzügyi program, stb. – Pécs város vezetésének döntési jogkörében maradjon. A garanciákat biztosító jogi keretek kidolgozása megelőzi a zenekar tulajdonosának megváltozását, határideje október 15.”

 0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Nem tűnt szívbajosnak Hosszú Katinka

A szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinkának szüksége lehetett a pihenésre. Szerinte még maga az úszóklasszis is bizonytalan volt a...

Ukrajna nem fogad el kompromisszumot a magyar állampolgárság kérdésében

Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján, az adott esetben nagyon következetesen...

Már Ronaldo utódját keresi a Juventus.

Ezúttal Angliából érkezhet erősítés.

Fölkoncoltatik, aki a SAS-behívót megtagadja

Miklós Lajos, kőbányai bognármestert a második világháborúban négyszer hívták be, az utolsóból több évnyi szovjet hadifogság lett....

Megbukott az ellenfeleit börtönbe zárató maldív elnök

Az ellenzéki jelölt nyert a választásokon: változást, békét és igazságot ígért.

Amerikai konyhás nappali 25 négyzetméteren: így rendezd be, ha szűkös a hely

Az amerikai konyhás nappali nem csak divathullám, olyan lakberendezési trend, amivel az ingatlanod értéke is nőhet. Egy átlagos méretű...

Itt vannak a 38. heti TOTÓ eredmények

A TOTÓ 38. heti második fordulós eredményei.

Döntetlennel végződött a katalán thriller

Elhullajtotta első pontjait a listavezető Barcelona.

Rengeteg melóst keresnek: néhány hónap átképzés után nettó 400 ezret lehet keresni

Szakemberhiány, lakáshitel, fűtés, ingatlan: legnépszerűbb cikkeink a héten.

Gyurcsó duplázott a Hajduk Splitben

Négy perc alatt rámolta be a két gólt.

Fontos hír érkezett a magyar válogatott korábbi kapitányáról

Egervári Sándor az egészségéért küzd.

0

Sport

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Földbe döngölte Szlovákiát a magyar válogatott

Az első negyedben annyi pontot szereztek a mieink, ami egy egész meccsre elég lett volna.

Nem a csapata miatt nehéz beválogatnia Dzsudzsákot Marco Rossinak

Egy nyílt levélben még lehet csúsztatgatni, de a pályán sokkal nehezebb lesz mindenkivel elhitetnie, hogy ott a helye a válogatottban.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Luka Modric

Fizethet is egy csinos összeget a világbajnoki ezüstérmes.

Ezt a mezt tényleg komolyan gondolta az 1860 München?!

Az 1860 Münchennél bevett szokás, hogy a klub egy különleges mezzel készül az Oktoberfest idejére, és ez idén is így volt.

Joshua ezúttal is KO-val védte meg vb-címeit

A nehézsúlyú bokszvilágbajnok álmosan kezdett, de a hetedik menetben kiütötte Povetkint.

Anthony Joshua kíméletlenül kiütötte Alekszandr Povetkint - videó

A meccs féléig érett a meglepetés, ekkor váltott a brit.

A Szeged a kézi BL-ben, a Vidi a Magyar Kupában szerepel - sportmenü

A női kosár-vb és az asztalitenisz-Eb is a tévében.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

0

Bulvár

Társasházkezelők: új világ jön 2019-től

A Vállalkozói Tudástár szakértői cikkében a 2019. január 1-től hatályos fontos változásokra és az azokkal járó kötelezettségekre hívja fel a figyelmet Soósné dr Gáspár Gabriella ügyvéd.

Egy tányér gulyásleves miatt rúgták ki a MÁV egyik dolgozóját

Állítólag feketén adott ki egy tányér gulyáslevest a Budapest-Varsó vasútvonalon a büfés.

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Lesz egy új kapcsoló a Gmailben, érdemes lesz átpöccinteni

A tavasz nagy ráncfelvarrással érkező egyik funkció az "okos válaszok" volt, ami azonban sokkal inkább zavarja a felhasználókat, mintsem örülnének neki.

10 dolog, amit teljesen elvesztettünk, amióta van internet és mobil

Mutatunk tíz alapvető szokást, amiben felnőttünk, de többé már nem létezik, a digitális kor ugyanis elsöpörte.

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról

Ráadásul a legszomorúbb, hogy pont a gyerekeknek szánt joghurtok a legrosszabbak.

Megszólalt a boncmester, aki megvizsgálta Diana holttestét

Terhes volt? Megúszhatta volna az ütközést?

"Ha nagy sz@r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar egy órán belül eltűnik az országból"

Jó eszköznek látja Orbánék ellen, ezért szorgalmazza aktívan hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozását Herczeg Zoltán. Az ismert divattervező nem csupán aláírta az erről szóló kezdeményezést, de a gyűjtésbe is be fog segíteni Hadházy Ákosnak.

4 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek

A helyesírás régóta vitatott téma. Valakinek érzéke van hozzá, míg valakinek sok-sok olvasás és tanulás hatására javul a helyesírása. Persze, a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok korában felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán. Mindenesetre mutatunk néhány tipikus hibát, amelyet nagyon sokan elvétenek. Te köztük vagy?

A nap képe: Egy katonai BMW M4

Na jó, a terepmintás matricázást leszámítva nem sok köze van a katonasághoz a 20 collos Strasse felnikkel szerelt 431 lóerős bajor sportgépnek, ám elég ennyi változás ahhoz, hogy az utcán minden tekintetet magára vonzzon.

Gázzal fűt? Nagy pofonba szaladhat bele

Szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, az dén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését - írja a Penzcentrum.hu.

blogmorzsák

Rockkoncertek, melyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szélsőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörténelem legtragikusabb koncertjei.

Miért maradnak együtt és miért szakítanak a párok?

Nincs optimális párkapcsolat. Talán nem is lesz.

Ki a fene az a Spurizsaru?

A szexmotorosok megmondják. Őrült vadulás, az év legjobb magyar dalai.

Rozmaringos grillcsirke sörösdobozon

A madár garantáltan nem ázik a saját levében, de a sör áldott gőze elegendő párát biztosít, hogy ne száradjon ki.

A kérdés nem az, hogy jó iskola -e a Budai Nagy Antal Gimnázium

Hanem, hogy miért kell megnehezíteni az ott tanító pedagógusok dolgát.

A Brexit nem zárul le március 29-én

Csak egy pénzügyi megállapodás fog születni Nagy-Britannia és az EU között.

Lana Del Ray tízperces új dalt és klipet mutatott be

A kritikusok szerint világsláger.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Ennek az apácának négy unokája van

Miután meghalt a férje, Barbara pályára állította a két lányát, majd kolostorba vonult.

Így cselezz a buda­pesti repülőtéren

Spórolj időt és pénzt már az utazás elején. Gyémánt Balázs világutazó saját kárán tanult tippjei és trükkjei.

Facebook - a te bulvárod

Csak rajtad áll, mit látsz a Facebook faladon! Nem hiszed?

A migráns és a kovászos uborka

A magyarok megszokták, hogy pa­rancs­ra valakit gyűlölni kell.

0


0