Ezt olvasta már?

0

'56 pécsi és baranyai relikviáiból nyílt kiállítás - képgaléria (frissítve)

Az 1956-os forradalom évfordulójához kötődően a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményére és magánemberek kollekciójára alapulva olyan tárgyakból jött létre a kiállítás, amelyek kötődnek az 1956-os forradalom és szabadságharchoz, elsősorban annak pécsi és baranyai eseményeihez.


hirdetés
(A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)

 

Őri László: Pécsett harcoltak a leghosszabb ideig az elnyomó kommunista diktatúra ellen

Számunkra a hatvan esztendővel ezelőtti forradalom a hősiesség és a hazaszeretet szimbóluma – mondta Őri László alpolgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett kiállítás megnyitóján.


Az alpolgármester felidézte a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, a pécsiek összefogását, lelkesedését, és a Mecseki Láthatatlanok hősies ellenállását, kiemelve, hogy ők voltak az utolsó fegyveres csoport az országban, akik védelmezték a forradalmat.

„Fejet hajtunk emlékük előtt, örök példa számunkra hősies hazaszeretetük. Azokban a napokban együtt harcolt fiatal és idős, egyetemista és gyári munkás; a pécsiek összefogtak, közös ügy volt a nemzet függetlensége, szabadsága. Történelmet írtak akkor a pécsi utcákon, tereken, a Mecsek erdőiben azok  – emlékeztetett az alpolgármester –, akik az életüket áldozták  jövőnkért.”

A pécsiekben él ’56 emléke, ma is sokan féltve őrzik a 60 évvel ezelőtti rendkívüli események tárgyi emlékeit, dokumentumait, mondta dr. Őri László. Végül köszönetet mondott a pécsieknek, hogy lehetővé tették a kiállítás megrendezését azzal, hogy az általuk megőrzött relikviákat a Janus Pannonius Múzeum rendelkezésére bocsátották. Ezzel a jubileumi kiállítással Pécs méltó módon emlékezik hőseire – bejezte be ünnepi megnyitóját az alpolgármester, majd az ’56-os emlékév egyéb városi rendezvényeire, ünnepi eseményeire hívta fel a figyelmet.

 

Háttér:

A látogatót 16 db kétnyelvű (magyar és német), kevés szöveget, de gazdag fotóanyagot megjelenítő tabló vezeti végig a kiállításon. Az érintett korszak tárlókban, enteriőrökben elhelyezett tárgyait, dokumentumait pécsi emberek visszaemlékezései, tőlük származó emlékek egészítik ki és teszik személyessé.

A tablókon megelevenedik a forró napok sűrű eseménysora: a forradalom országos előzményei, a rendszer válsága, az 1956 októberében Szegeden életre hívott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének létrehozásától a Sztálin szobor október 23-i ledöntéséig. A másik tablósor pedig a forradalom győzelméhez közvetlenül vezető eseményeket mutatja be a fegyveres csoportok szerveződésétől a vidéki, azon belül kiemelten a pécsi forradalmi eseményeken át november 4-ig, amikor Nagy Imre a rádión keresztül tudatta az ország lakosságával a szovjet csapatok bevonulását.

A fotókat, leíró szövegeket hanganyagok, interjú és dokumentumfilm-részletek egészítik ki: korabeli filmfelvételek, valamint egy monitoron dr. Debreczeni László orvos, az 1956-os Diákparlament elnöke, a pécsi forradalom legendás hőse is.

Megtekinthetők lesznek a Pécs városa által idén kezdeményezett lakossági felhívására érkezett relikviák is, így a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének határozata, 16 pontja, az 1956. október 24-én kiadott Pécsi Egyetem című lap oldalai. Beleolvashatunk egy akkori gimnazista, Turi Edit naplóbejegyzéseibe, valamint óriásposztereken válnak szinte „érinthető” közelségbe 1956 pécsi vonatkozásai: többek között egy itt veszteglő tank, s a Nádor Szállóról levert vörös csillag, amelyet a földön, kockakövekre fektetve is megszemlélhetünk.

Természetesen nem maradhatnak ki a kiállításból a forradalom szimbólumai (levert vörös csillag, lyukas nemzeti színű zászló), s ezt kiválóan kiegészíti az akkori hétköznapok valósága: az 1950-es évekbeli lakásenteriőr.

A tárlat fontos küldetése, hogy láttassa mindazt, amit az 1956 novemberében mindössze 10-12 napig működő Mecseki Láthatatlanok nevű csoport képviselt. A tablókról, tárlókból, valamint a vitrinekben elhelyezett tárgyak (pl. fegyverek, lőszerek) segítségével közelebb kerülhetünk e célhoz, egy nagyméretű térképasztalon a mecseki csapatmozgások és események térképe is fellelhető. Emellett egykori iratok, újságkivágások és a forradalom után kiadott könyvek (a pécsiek tulajdonában lévő, kölcsönadott emlékek) teszik izgalmassá a múltban való kutakodást. A kiállítás emléket állít a forradalom egykori baranyai áldozatainak is.

A tárlat október 21-én 10 órakor nyílik meg a Várostörténeti Múzeumban (Pécs, Felsőmalom u. 9.), és december 31-éig látogatható keddtől szombatig 10 és 16 óra között. A kiállítás október 23-án az ünnepre való tekintettel nyitva tart szintén 10-16 óráig.

 

Fotó: Szabó Kata0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Halálra gázoltak egy embert az M1-es autópályán - fotó

Halálra gázolt egy gyalogost egy tehergépkocsi az M1-es autópályán kedd este - közölte a rendőrség.

Mától megint olcsóbban kocsikázhat: ennyivel csökkent a benzin ára

A Mol Nyrt. a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal, a gázolajét 2 forinttal csökkentette szerdán.

Napi horoszkóp: a Skorpiók hazugságokba ütközhetnek - 2018.09.26.

Az Ikrek ma negatív érzelmekkel lesznek tele, az Oroszlánoknak a munkával gyűlik meg a bajuk. Napi horoszkóp!

Hadházy: Orbán reptetése miatt a haldokló nyugaton kormányválság lenne

Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg.

Miért lehet egy ország fejlettebb, ha nem annyira vallásos?

Meglepő számokat találtak a vallásosság és a gazdasági teljesítmény között, keresik a lehetséges magyarázatot.

Megnősültek a Nyerő Páros sztárjai?

A Barátok közt és a Nyerő Páros szereplője néhány, sokat sejtető fotót tett közzé Instagram-oldalán. Solti Ádám és párja, Berni...

Gyanús betegállomány a felmondási idő alatt

A munkavállaló egyoldalúan csak a (legalább) 30 napos felmondási idő letöltése után távozhat a munkaviszonyból. A mindenképpen...

Mától olcsóbb a tankolás

A benzin ára 3 forinttal, a gázolajé 2 forinttal csökkent.

Az ukrán elnök reméli, hogy az ENSZ békefenntartó missziót küld a Donyec-medencébe

Kijelentette: jelentős szerepe lenne egy ENSZ felhatalmazású békefenntartó missziónak abban, hogy helyreállítsák Ukrajna szuverenitását...

Meghan botrányos nővére ezzel fenyegeti a hercegnét - Londonba is repül miatta

Samantha Grant-Markle egyre durvább eszközökhöz nyúl.

Heti 2 ezer kalória mínusz: így működik az eat-stop-eat diéta

Időszakos böjtdiéta, ami valóban működik. Ezt mondják róla a kutatók.

0

Sport

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Képernyőn a Bayern, a Hertha, az MU, az Atlético Madrid és az Inter - Sportmenü

Folytatódik az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

Ez lesz a következménye, ha egy százmilliós ország elkezd szavazni.

Messi madridiakra és CR-re is szavazott, Ronaldónál egy francia nyert

Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi szerint is Modric volt az Év játékosa.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Pályán a Hertha, a Bayern és a Manchester United is

Hétközi fordulóval és kupameccsekkel kedveskednek a topcsapatok.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

0

Bulvár

Beállt a nő a benzinkútra, sírva röhögős bénázás lett belőle

Talán nem ártott volna a kocsiban hagyni a retikült.

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Zoli egészséges tini lehetne, ha 16 évvel ezelőtt nem szilveszteréjjel születik

Ha az anyukáját időben megcsászározzák, nem lett volna probléma. Csakhogy szilvesztereste bíztak benne az orvosok, hogy nem kell bent éjszakázniuk a kórházban.

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

Fizikai erőszak a Kossuth téren: megint felbukkant a titokzatos hajnali védett vezető

16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség védett vezető érkezése miatt 2018. szeptember 25-én 4 óra és 4 óra 27 perc között kiürítette Budapest V. kerületében a Kossuth teret, és felszólította az oda bejelentett gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény résztvevőit hogy gyülekezési jogukat a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják. A rendőrség felszólítására 14 fő önként távozott a helyszínről, azonban 16 személy nem tett eleget a felszólításnak, ezért őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A rendőri intézkedés következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a 16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. (police.hu) Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

Szomorú hírt kaptunk: holtan találták otthonában a legendás színészt

A bolygó neve: Halál színésze zenészként is sikeres volt.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Fordulat a soroksári kocogó nő ügyében, elképesztő, mi került elő

A különös fecni akár újabb bizonyítékul is szolgálhat.

Ilyenkor tilos szőlőt enni

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

blogmorzsák

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és köz­ve­szélyes munkakerülők mekkája lett, mert könnyen lehetett pénzhez jutni csalással, devizázással, illegális kéjelgéssel, lopással.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

Lehet klasszikus a világzene?

Rendet teszünk a fejekben, a tangó például meglepő.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Szavazókörzetátrajzolóverseny: Eldrigde Gerry és a Gerrymandering

Avagy ki és hogyan csinálta először a szavazókörzet-babrálást.

BookTube: Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Hat fiatal vlogger, aki az irodalmat választotta.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

5 dolog, amit jó lett volna tudni ovikezdés előtt

„Mikor azt hiszed, hogy már sínen vagytok, akkor fog minden összeomlani.“

Mennyire fenyeget téged a stroke?

Egyre fiatalabbaknál jelentkez­nek a végzetes tünetek. De melyek ezek?

iPhone XS Max: kipróbálva!

Megér félmilliót egy mobil? Megér félmilliót egy iPhone?

Miért nem tud a fér­jem igazi férfi lenni?

Sokszor a feleség, barátnő is tehet arról, hogy a férfi megreked a gyermeki állapotban.

Ingyen The Tiny Bang Story!

Két napig ingyen beszerezhető egy nagyon aranyos point & click játék Steamre.

0


0