Ezt olvasta már?

0

'56 pécsi és baranyai relikviáiból nyílt kiállítás - képgaléria (frissítve)

Az 1956-os forradalom évfordulójához kötődően a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményére és magánemberek kollekciójára alapulva olyan tárgyakból jött létre a kiállítás, amelyek kötődnek az 1956-os forradalom és szabadságharchoz, elsősorban annak pécsi és baranyai eseményeihez.


hirdetés
(A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)

 

Őri László: Pécsett harcoltak a leghosszabb ideig az elnyomó kommunista diktatúra ellen

Számunkra a hatvan esztendővel ezelőtti forradalom a hősiesség és a hazaszeretet szimbóluma – mondta Őri László alpolgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett kiállítás megnyitóján.


Az alpolgármester felidézte a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, a pécsiek összefogását, lelkesedését, és a Mecseki Láthatatlanok hősies ellenállását, kiemelve, hogy ők voltak az utolsó fegyveres csoport az országban, akik védelmezték a forradalmat.

„Fejet hajtunk emlékük előtt, örök példa számunkra hősies hazaszeretetük. Azokban a napokban együtt harcolt fiatal és idős, egyetemista és gyári munkás; a pécsiek összefogtak, közös ügy volt a nemzet függetlensége, szabadsága. Történelmet írtak akkor a pécsi utcákon, tereken, a Mecsek erdőiben azok  – emlékeztetett az alpolgármester –, akik az életüket áldozták  jövőnkért.”

A pécsiekben él ’56 emléke, ma is sokan féltve őrzik a 60 évvel ezelőtti rendkívüli események tárgyi emlékeit, dokumentumait, mondta dr. Őri László. Végül köszönetet mondott a pécsieknek, hogy lehetővé tették a kiállítás megrendezését azzal, hogy az általuk megőrzött relikviákat a Janus Pannonius Múzeum rendelkezésére bocsátották. Ezzel a jubileumi kiállítással Pécs méltó módon emlékezik hőseire – bejezte be ünnepi megnyitóját az alpolgármester, majd az ’56-os emlékév egyéb városi rendezvényeire, ünnepi eseményeire hívta fel a figyelmet.

 

Háttér:

A látogatót 16 db kétnyelvű (magyar és német), kevés szöveget, de gazdag fotóanyagot megjelenítő tabló vezeti végig a kiállításon. Az érintett korszak tárlókban, enteriőrökben elhelyezett tárgyait, dokumentumait pécsi emberek visszaemlékezései, tőlük származó emlékek egészítik ki és teszik személyessé.

A tablókon megelevenedik a forró napok sűrű eseménysora: a forradalom országos előzményei, a rendszer válsága, az 1956 októberében Szegeden életre hívott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének létrehozásától a Sztálin szobor október 23-i ledöntéséig. A másik tablósor pedig a forradalom győzelméhez közvetlenül vezető eseményeket mutatja be a fegyveres csoportok szerveződésétől a vidéki, azon belül kiemelten a pécsi forradalmi eseményeken át november 4-ig, amikor Nagy Imre a rádión keresztül tudatta az ország lakosságával a szovjet csapatok bevonulását.

A fotókat, leíró szövegeket hanganyagok, interjú és dokumentumfilm-részletek egészítik ki: korabeli filmfelvételek, valamint egy monitoron dr. Debreczeni László orvos, az 1956-os Diákparlament elnöke, a pécsi forradalom legendás hőse is.

Megtekinthetők lesznek a Pécs városa által idén kezdeményezett lakossági felhívására érkezett relikviák is, így a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének határozata, 16 pontja, az 1956. október 24-én kiadott Pécsi Egyetem című lap oldalai. Beleolvashatunk egy akkori gimnazista, Turi Edit naplóbejegyzéseibe, valamint óriásposztereken válnak szinte „érinthető” közelségbe 1956 pécsi vonatkozásai: többek között egy itt veszteglő tank, s a Nádor Szállóról levert vörös csillag, amelyet a földön, kockakövekre fektetve is megszemlélhetünk.

Természetesen nem maradhatnak ki a kiállításból a forradalom szimbólumai (levert vörös csillag, lyukas nemzeti színű zászló), s ezt kiválóan kiegészíti az akkori hétköznapok valósága: az 1950-es évekbeli lakásenteriőr.

A tárlat fontos küldetése, hogy láttassa mindazt, amit az 1956 novemberében mindössze 10-12 napig működő Mecseki Láthatatlanok nevű csoport képviselt. A tablókról, tárlókból, valamint a vitrinekben elhelyezett tárgyak (pl. fegyverek, lőszerek) segítségével közelebb kerülhetünk e célhoz, egy nagyméretű térképasztalon a mecseki csapatmozgások és események térképe is fellelhető. Emellett egykori iratok, újságkivágások és a forradalom után kiadott könyvek (a pécsiek tulajdonában lévő, kölcsönadott emlékek) teszik izgalmassá a múltban való kutakodást. A kiállítás emléket állít a forradalom egykori baranyai áldozatainak is.

A tárlat október 21-én 10 órakor nyílik meg a Várostörténeti Múzeumban (Pécs, Felsőmalom u. 9.), és december 31-éig látogatható keddtől szombatig 10 és 16 óra között. A kiállítás október 23-án az ünnepre való tekintettel nyitva tart szintén 10-16 óráig.

 

Fotó: Szabó Kata0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Bizarr fotó: Szentképen tűnt fel a magyar pornósztár

Ezt a képet most te is megnézheted!

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új magyar nagykövetet

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó Istvánt, Magyarország új, kinevezett ukrajnai nagykövetét, ahol kifejezésre...

Lelépett néhány teve egy németországi cirkuszból a Lidlbe

Biztos ott is jobb órabért ígértek.

Mi az, amit érdemes magaddal vinned a szülésre?

Most már nagyon kevés van abból a bizonyos centiből, Kati pár nap múlva életet ad második gyermekének, Dominak. Az előző részben a...

Ezeket a teendőket ne hagyd ki, ha hamarosan jön a baba

Nemsokára megékezik a baba. Kati megdöbbenve tapasztalja, hogy kedvesek vele az idegenek a pocakja miatt. A Farkas családdal ezen túl is...

Tudod, mi a hasonlóság egy száraz gallyban és az Apple nyolcszázezer forintos táblagépében?

Hát az, hogy mindkettő rendkívül könnyen kettétörik. A JerryRigEverything-csatorna komoly strapatesztnek vetette alá az új iPad Prót,...

Bosszúból akarták felgyújtani a kebabost

Égett olaj- és füstszag terjengett tegnap a metró Puskás Ferenc Stadion megálló bejáratánál, ugyanis egy férfi olajos hordóba tömött...

Kínában épül a világ legnagyobb fedett sícentruma

A világ legnagyobb fedett síkomplexuma épül Sanghajban.  A létesítmény lepipálja az ugyancsak Kínában 2017-ban elkészült, akkor a...

Hiába a reformok, nem hárult el a háború- és csődveszély a szomszédunkban

A donyecki és luhanszki szakadár köztársaságokban tartott elnök- és parlamenti választás ismét a figyelembe középpontjában helyezte...

Ezek a világ legjobb egyetemei

A Times Higher Educations oktatási adatszolgáltató és elemző közzétette a világ legjobb egyetemeinek 2019-es listáját.

Végre egy tűpontos diagnózis a magyar gazdaságról - megszívlelendő ajánlásokkal

Részletes elemzést tett közzé a hazai gazdaságról a Magyar Közgazdasági Társaság, amely a gazdaság legsürgősebben megoldandó...

Nézze, hogyan dolgoznak az autótolvajok napjainkban

Egyre több autógumit és alkatrészt lopnak. Győrben pár hét alatt húsz autóról szerelték le a kerekeket, ezzel több százezer forintos...

0

Sport

Áll a bál az úszóknál, a mellúszás királya rettenetesen kiakadt

A FINA nyomására törölték azt a versenyt, amin Hosszú Katinka is Adam Peaty is indult volna.

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Megszólalt a magyar milliárdos lánya az elrablásáról és arról, hogyan állították talpra a könyvbirodalmat

Matyi Alexandra nevét szinte mindenki hallotta már. Legalábbis a keresztnevét: róla nevezték el az Alexandra kiadót. A kiadót az apja alapította, de ma már Alexandra vezeti. A cég néhány éve nagy bajba került, eltűnt 3 milliárd forint, ám mostanra sikerült kilábalni ebből a helyzetből, sőt, a kiadó ismét a hazai könyvpiac meghatározó szereplőjévé vált. Erről, illetve elrablásáról is beszélt Matyi Alexandra Tordai Istvánnak a 30 milliós Mercedes volánjánál ülve, a Sport Verda Lady legújabb részében. Nézze meg fenti videónkat a hihetetlen történetért!

Elküldhetik a Bayern München puccsistáit, már a lehetséges utódok is megvannak

Egy hete még arról írtunk, hogy a Bayernnél odáig fajult a káosz, hogy a rutinos játékosok egy része az edzőt fúrja. Akkor nem sok jó jósoltunk Niko Kovacnak, most kicsit más irányt vett az ügy.

Most mi lesz Hosszú Katinkával? A FINA döntése keresztülhúzta a számításait

Az Olasz Úszószövetség (FIN) a Nemzetközi Úszószövetség szankcióitól tartva mégsem rendezi meg a torinoi versenyt.

Luis Enriquének elege lett De Geából

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni vereség után új kapussal számol a kezdőben.

Kínos pillanatok a pályán: szurkoló rúgott gólt a magyaroknak az észtek helyett

Budapest Kínos közjáték zavarta meg a MagyarországÉsztország (2-0) Nemzetek Ligája-meccset.

Őrült meccsen verte a vb-ezüstérmes a spanyolokat

Spanyolország kétszer kiegyenlített, Horvátország a 93. percben nyerte meg a meccset a Nemzetek Ligájában.

Elhagyta egy játékos a magyar válogatottat

Friss hírek Marco Rossi csapatáról.

Na ez kínos: ezért ne jógázzunk a kutyánk előtt - videó

Nem mindennapi videó látott napvilágot az egyik videómagosztó oldalon. A videó rávilágított arra, hogy mennyire veszélyes mozgásforma a jóga.

Lionel Messi és a Real Betis elleni fantomgól

Az argentinnak beírtak egy gólt, amit 45 perccel később rúgott meg.

Piqué fia gólt lőtt, Shakira nem aprózta el az ünneplést - videó

Sashának a szóló végén nem volt nehéz dolga, de a gólöröm így is zseniális.

0

Bulvár

Durva árzuhanás a Lidlben, Pennyben és Sparban

Lassan indulhat a karácsonyi készülődés. Csapj le a legjobb ajánlatokra, és főzz olcsón finomakat. Mutatjuk, miből válogass ezen a hétvégén.

Anya kitolatott a csoda-BMW-vel a ház elől, óriási sírás lett a vége

Hetekig lázasan fogja pletykálni az egész környék, hogy mi történt.

47 évesen elhunyt a színésznő - 4 gyermeke értetlenül áll a tragédia előtt

Kim Porter tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk.

Ezt az édességet okos mindig magánál tartania - gyógyító.

Kóstolta már a valódi csipkebogyóteát, emlékszik még a megfázás elleni gyógyteák otthonos ízére, ahogy jólesően enyhítették panaszainkat? Ezeket az ízeket és a megkönnyebbülés érzését is felidézheti a Verbena termékek segítségével.

Véget ért ez is. Ördög Nóra férje számolt be róla

Ördög Nóra és családja Törökországban, azon belül is Isztambulban töltöttek pár napot. Felfedezték a várost, de a hajókirándulás sem maradhatott ki. Ám elérkezett az utazás vége, ráadásul Nórit szólította a kötelesség. Siettek haza, hiszen Nórinak ma a Csak show és más semmi színpadán kell tündökölnie.

Kálmán Olga ezen a csatornán tér vissza a képernyőre

A Saller című beszélgetős showműsorban láthatjuk ma este 18 órától.

Megdöbbentő dokumentum került napvilágra: Galambos Lajos bizonyítani tudja, hogy nem lopott

Galambos Lajos tárgyalását elnapolták, ügyvédei nem örülnek, hiszen be szerették volna bizonyítani, hogy Lajcsi ártatlan.

Hatalmasat villantott Horváth Éva. Nem hiszed el, mit mutatott

Horváth Éva és Köllő Babett nagyon dögös produkcióval készülnek a Csak show és más semmi újabb fordulójára. Szexi pillanatokból és fenékrázásból nem lesz hiány. Éva egy popsimutogatós fotóval korbácsolta fel követőinek érdeklődését.

Most jött a hír, műtétje után elhunyt a legendás magyar dalszerző

Elhunyt csütörtökön a legendás magyar dalszerző, Siliga Miklós, akinek halhatatlan alkotásai többek között Poór Péter és Kovács Erzsi, Csongrádi Kata hangján szólaltak meg, és csengenek még ma is ott a magyar táncdalkedvelők fülében.

Elvitték a rendőrök Csukás Istvánt

Zsűrizni vitték a a Rendőrségi Igazgatási Központ épületébe. Csukás Istvánt meglepte, hogy a rendőrségtől keresik.

Simicska-Orbán háború: megszólalt a kirúgott Hír TV-s

A Hír TV volt tulajdonosának, Simicska Lajosnak a visszavonulásáról is beszélt egy interjúban Kálmán Olga. A televízió egykori műsorvezetője utalt arra, hogy az egykori oligarcha azért dobhatta be a törölközőt, mert nem tudta elérni céljait, és értelmetlennek látta a további küzdelmet. Korábban egyik segítője szintén azt mondta, hogy Simicskának nem volt más választása, mint a cégeinek eladása.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 4070 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

blogmorzsák

Az olasz város, ami megfullad a turizmustól

A világörökség mindent feledtet, még azt is, hogy a tömegtől nem tudsz kettőt lépni és a rendőr sem a büntetésre utazik rá!

"Tartsuk meg a két lépés távolságot!"

Nem hétköznapi látvány, ahogy Macron Trump combján pihenteti kézfejét.

Megfázás vagy influenza?

Nemcsak a nevükben van eltérés, de a tüneteikben és kezelésükben is! Tanuld meg azonosítani őket, hogy tudd, hogyan szabadulhatsz meg tőlük!

Tudod, mit jelent az energetikai tanúsítvány, a szakreferens, az audit?

Segítünk eligazodni az épületek energiafogyasztás-csökkentését célzó szolgáltatások között!

Az újságíró, aki nélkül nem lenne magyar Forbes

Az a fajta magazinos, akinek már óvodában is toll volt a jele? Hogyan jutott el a hírlevél kiküldéstől a főszerkesztői székig?

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót.

A villatörténelmi éjjel, amikor még Greg is újat látott

Olyasmi történt a villában, amit az erotikus filmművészet ked­velői még sokáig emlegetni fognak.

Színészek, akik látványosan unják a Marvel Univerzumot

Bár a nézőknek nagyon bejön ez a marvelesdi a moziban, vannak színészek, akik korántsem lelkesednek érte ennyire.

Mit tudnak Magyarországról Ázsiában?

Két meglepő szó még a tuktuk sofőröknek is beugrik rólunk. Eláruljuk, melyik kettő.

Légi tűzvadászok

Egyes helyeken az oltás leghatékonyabb eszközei ezek a kanadai Canadair által kifejlesztett tűzoltó repülőgépek.

Valami bűzlik a Gruevszki-ügyben

„A kormány emberei zavaros dogokat állítanak a macedón ex-kormányfő menedékjogi eljárásáról. Összevetjük őket a joggal.“

Mik lehetnek 2018 legjobb filmjei?

Íme 8 alkotás, amik az év végi hajrá­ban még átrendezhetik a mezőnyt!

0


0