Ezt olvasta már?

0

"Nekem megmaradt igazi ünnepnek a POSZT" - Interjú Spilák Klárával

Spilák Kláráról - a Pécsi Országos Színházi találkozó sajtófőnökéről - nem is tudtam, hogy Pécsett volt színésznő pályája elején. Beszélgetésünk során kiderül, hogy Sarah Jessica Parker magyar hangja, sokszínű, eszes és tehetséges. Izig-vérig mai, modern nő.


hirdetés

-Az interjúra készülve tudtam meg Rólad, hogy Pécsett játszottál két éven keresztül színésznői pályád elején, akárcsak azt, hogy végül a színpadi színészetet abbahagytad. Hogy is történt?

-’88-ban diplomázta Kerényi Imre volt az osztályfőnököm és Huszti Péter, és az első két évadban voltam Miskolcon aztán a József Attila színházban Budapesten és onnan hívott el Lengyel György –ő volt az igazgató akkoriban - a pécsi színházba. ’90-től voltam itt két évadot a színházban, akkor még itt volt Vári Évi, az Újvári Zoli és a Besi (Besenczi Árpád). Az én debütálásom az Amit a lakáj látott című darab volt, amit Szegvári Menyhért rendezett. Óriási siker lett, akkora siker, hogy ezt az előadást a Budapesti Kamara Színházban is megcsinálta a Szegvári Menyhért, és a Vári Évi és az Újvári Zoli benne is volt. Én nem voltam tagja a színháznak így engem lecseréltek. Aztán nagyon sokat dolgoztam itt az öreg Bagossyval, akkoriban ő csinálta a Harmadik Színházat. Játszottuk Eörsi István Sírkő és kakaó-ját Karczag Ferivel és a nyári színházban a Tettyén Vass Zoltán Ivánnal a Színezüst csehó című zenés darabot, amiben Gergely Robi volt a főszereplő. Igazából itt a színházban kevés és kis szerepeket kaptam. A nyári játékok után Vass Zoltán Iván elment Békéscsabára rendezni az Apassionáta című darabot és elhívott magával. Ez egy abszolút főszerep volt, itt ismertem meg a Gáspár Tibit is. Onnan együtt szerződtünk át Zalaegerszegre. Verebes István ajánlott be minket az ottani igazgatónak, így Zalaegerszegen is eltöltöttem két évadot és csupa főszerepet játszottam: Izoldát, a Mágnás Miskában Marcsát, az Éjjeli menedékben Nasztyát, és volt egy két szereplős Nádas Péter darabunk is. Péter, aki egyébként nem járt bemutatókra azt írta nekem az egyik után, hogy :”Jó volt látni magát és jó lesz elképzelni”. Petri György is akart nekem rendezni egy darabot ennek hatására, de akkorra már úgy tapasztalatam, hogy tök mindegy, hogy mit csinál az ember vidéken, úgy sem látszik. Messze van Budapest és hiába vagyok én adott esetben jobb színésznő, mint akik a fővárosban játszanak főszerepet, nem kellek a szakmának. Úgy gondoltam, hogy én már bebizonyítottam magamnak, mit érek. Kezdett unalmassá válni, tudtam magamról, hogy én egy okos lány vagyok és azt éreztem, hogy elhülyülök, hogy nem tudok mondatokat megfogalmazni, mert nincs használva az agyam.

-Túlságosan irányítottak?

-Igen, a Verebes Istvánt leszámítva, vele fantasztikus volt dolgozni. Én nagyobb kihívásokra vágytam szellemileg. Akkoriban már ismertem a gyerekeim apját – aki Pesten volt – és volt egy nagy autóbalesetem is. Rájöttem, hogy én nem akarom már ezt csinálni, így ’94-ben abba is hagytam és elkezdtem televíziózni. Dolgoztam az MTV-ben, szerkesztettem a nagy múltú Repeta című műsort. Hegyi Árpád Jutocsa 2000-ben felkérte egy barátnőmet, hogy a Miskolcon a Magyar Színházak Fesztiváljának sajtósa legyen, ahova ő elvitt magával, és innen jött 2001-ben a POSZT. Bejelentkeztünk Jordán Tamáshoz, Ránki Júliával, hogy mi szeretnénk a POSZT-ot sajtózni, Tamás pedig mondta, hogy jó, így 2001 óta csinálom. Közben átstrukturálódtam, azaz sokáig nagyon nem hiányzott a színház, aztán amikor meg igen, akkor épp hívtak alternatív társulatba játszani és dolgoztam a TÁP társulatban több évig. Mostanra már az is elmúlt belőlem.

-És akkor most leginkább mivel foglalkozol?

-Leginkább szinkronizálnék, ha lehetne, de nem lehet.

-Miért nem?

-Mert ezt állandóan félreértik az emberek, hisz azt hallják, hogy állandóan te vagy a tévében, de a szinkron pont az a műfaj, ami ugyan rögzítésre kerül, de semmiféle jogdíja nincsen, szemben más ugyanilyen műfajokkal ahol mindenhol van jogdíj, itt nincs. Azaz egyszer elmondasz egy szöveget, azt egyszer kifizetik és hiába adják-veszik egymás között a csatornák, a mozifilmből DVD lesz, a DVD-ből tévé lesz és minket akkor is csak egyszer fizetnek ki. Közben egyre kevesebb a munka ugyanis a megrendelőknek mindegy, hogy ki a szinkronhang, alámennek az áraknak. Tehát olyan emberek szinkronizálnak, akik nálam jóval olcsóbbak. Nem mintha én olyan drága lennék, hiszen az én gázsim sem változott 10 éve, ugyanannyi pénzt kapok egy tekercsért-ami 40 másodperc- az óta. De azokat hívják, akik ezt nálam kevesebbért elvállalják. Az más kérdés, hogy ez hogy hangzik. Ezt mindig el szoktam mondani, hogy olyan, hogy szinkronszínész nincs, ehhez színésznek kell lenni. Persze mindenki meg tud szólalni magyarul, de mégiscsak kell hozzá egy színészi attitűd, pláne egy jó színészt szinkronizálni, ráilleszkedni, hogy a finomságait, az érzéseit visszaadd. Persze egy szappanoperát mindegy, hogy ki szinkronizál, de komoly filmet nem és időnként borzasztó hallani, egy-egy szinkront.

-Akkor mi a főállásod?

-Egy évvel ezelőtt a kultura.hu nevű internetes portál főszerkesztője megkeresett azzal, hogy náluk indul egy videós rovat és mivel én tévéztem és a kultúrát is ismerem, felkért arra, hogy készítsek nekik anyagokat. Most is dolgoztam nekik a POSZT idején, készítettem két anyagot, az egyiket a Zsolnay negyedben az aznapi OFF programokról a másikat pedig itt a belvárosban. Most ez a főállásom, de egyébként meg felháborító az, hogy ebben az országban nem lehet megélni abból, ami az embernek a szakmája. Ki merem jelenteni, hogy én három dologhoz értek: szerintem jó színész vagyok, jó sajtós vagyok, és jó műsorkészítő vagyok. Mégis a hónap végén az anyukámtól kérek pénzt a három gyerekemre, akiket egyedül nevelek. Azt gondolom, hogyha bárhova – keletre vagy nyugatra – megyünk ezekkel a tudásokkal abszolút középszinten lehetne élni, de én nem tudok középszinten megélni, mert lakáshitelem van, ott a három gyerek, és olyan hihetetlenek a terhek. Látszólag sokat keres az ember, de olyan jelentős az, amit tb meg adó formájában be kell fizetni, hogy nem hogy félrerakni, hanem a hónap végéig kihúzni sem tudom.

-És ha a köztévénél vagy a kereskedelmi tévéknél kopogtatnál?

- A köztévénél folyamatos leépítések vannak, így nem kapkodnak egy olyan szerkesztő után aki 99-ben dolgozott nekik utoljára. A kereskedelmi tévébe akkoriban hívtak, de úgy éreztem, hogy azt a reggeli műsort, amibe hívtak nem tudom vállalni. Akkor az volt a divat- most nem tudom, hogy van, mert nem nézek ilyen műsorokat, sőt tévét sem – hogy behívtak oda embereket és a műsorvezetők szerepeltek. Bement oda egy ember, aki nagyon szerette volna elmondani a mondanivalóját, de ott ültek a vicces, helyes műsorvezetők és leugatták, mert az volt a dolguk, hogy viccesek legyenek. Úgy éreztem - hogy az az ember akinek ez fontos, akár vidékről is feljött a tévébe, és szerette volna 3 percben elmondani azt az ügyet amit képvisel,és eközben ő poénosra van véve – hogy én ezt nem tudom az arcommal vállalni. Máshova meg nem hívtak. Én úgy gondolom, hogy az embernek muszáj megújulni, tehát ezek jók voltak, a tévés időszak főleg mert az nagyon kreatív volt. A sajtózás az nem kreatív. De nyilván nem lehet csak egy dologhoz kötődni, a szüleinknek fontos volt még, hogy ha valamit elvégeztek azt végig csinálják. Ez most nem így van, én borzasztóan szeretem az amerikaiakban a mobilitást, az egész életüket ott hagyják, felkerekednek, tovább mennek egy másik városba, egy másik államba, egy új életbe. Az a fajta kényszer, ami bennünk van, hogy van egy diplomám vagy egy lakásom és ahhoz ragaszkodom, szerintem nem jó, mert a megújulás jót is tesz. Színészek, akik szoronganak és szenvednek, hogy milyen boldogtalanok a pályán és meg nem értettek, és nem kapnak szerepet, de nem lépnek, ott maradnak és szenvednek. Ahelyett, hogy azt mondanák, hogy valami másba fognak.

- Ezek szerint téged nem ilyen fából faragtak, el tudod azt képzelni, hogy három gyermekkel tovább állj?

- Én már egy ideje szeretnék elmenni, de nem tudok, mert a gyerekeim kiskorúak, és a volt férjem beleegyezése nélkül nem települhetek ki ebből az országból. Én azt szeretném, elmenni Új-Zélandra, és ott élni. Ott lakik egy barátnőm és ott lakhatnánk, de erre még nincs esélyem, mert a legkisebb gyerekem is 10 éves, egyelőre ide vagyok kötözve.

- Ez nem lehet egyszerű élethelyzet, innen nézve nem bánod, hogy abbahagytad a színészi pályád?

- Nyilván van dolog, amit bánok, de ilyen nagy lépéseket nem. Én viszonylag nehezen hozok meg döntéseket, a színház elhagyása is ahhoz képest, hogy hat évet töltöttem aktívan a pályán, de én azt már a negyedik évben úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy itt van dolgom. A gyerekeim apjához is 5 évvel tovább ragaszkodtam - de legalább közben lett egy harmadik gyerekünk – mint ameddig kellett volna, tehát nehezen döntök, de akkor viszont nagyon véglegesek a döntéseim.

- Kicsit beszélgessünk a POSZT-ról. Te hogy látod, mint sajtós az idei és az eddigi színházi találkozókat?

- Azon kevesek közé tartozom, már a szervezők közül, akik az elejétől fogva itt vannak, láttam ezt a 12 évet, nagyon sokat változott. Nyilván nagyon fontos a művészeti vezető személyének a megváltozása, Jordán Tamást váltotta Márta István. De az alatt a 10 év alatt - amíg a Tamás itt volt - is nagyon sokat változott a fesztivál. Úgy indult 2001-ben, mint egy ünnep, tényleg a színházi szakma ünnepe. A Tamás ezt nagyon jól tudta, iszonyatosan jó szervező és életem legjobb főnöke volt. Ide hívott színészeket, csak azért, hogy itt legyenek, nem is léptek föl, csak azért jöttek, hogy találkozzanak, megnézzék egymás előadásait, ez volt az eredeti szándék. De valahogy a 3.-4. évben elmúlt ez a varázs, ez az újdonság, hogy itt együtt lehetünk, együtt kávézunk, és itt töltjük az időt és egyre kevesebben jöttek le csak azért, hogy itt legyenek. Ez a sajnálatos fesztiválműködés kezdett beállni, hogy jövünk, játszunk, megyünk. Nagyon sokat változott maga az OFF is, egyre terebélyesebb lett. Most bekapcsolódott a Zsolnay negyed, és így elszakadt az OFF a belvárostól. Ez egyrészt jó, mert nagyon jó a Zsolnay negyed, de én úgy látom a fesztivál működésében ez nem átjárható. A Zsolnay negyedbe kimenni az egy program. Én kétszer voltam már, és ájultan néztem, szerintem ilyen nincs Európában, egyszerűen elképesztő. De arra, hogy „úristen lesz egy előadás ott is, és ha végeztem, akkor még átérek amoda is” na erre nem jó. Azt láttam, hogy emiatt negyed meg fél házakkal mennek előadások. A pécsiek is mondták, hogy nekik sem jó, mert aki kertvárosban lakik, annak félórát kell várni, két busszal hazamenni. Szóval ezt az utaztatást vagy nagyon meg kellene szervezni vagy nem tudom…

- Színdarabokra sikerült beülnöd, volt rá időd? Mi a „kritikusi” véleményed az előadásokról?

- Keveset láttam, de arra jöttem rá, hogy türelmetlenebb néző vagyok most már, mint voltam. Az évadban is keveset voltam színházban – a koncertekkel is úgy vagyok, hogy három szám után tudom a zenekart – most is úgy éreztem sokszor, hogy már mennék ki. Furcsa ez a válogatás, úgy érzem, hogy nagyon ügyeltek a válogatók arra, hogy egy arányos merítés legyen, de nem feltétlenül kell törekedni arra, hogy a darab beférjen a színház épületébe. Szerintem volt egy kommunikációs zavar a válogatók és a színházi társaság tulajdonosa között, mert ugye az a szándék, hogy az előadások a színházban - tehát a kamarába, stúdióban, a nagyszínházban – kerüljenek megrendezésre. De mindig voltak olyan előadások az eddigi versenyprogramok során amire azt mondta a válogató, hogy ezt muszáj idehozni, ami ezek egyikében sem volt játszható. Tavaly például egy előadást a táncosok próbatermében játszottak, volt egy előadás – Chicagó - amelyikhez a Stenczer kinyittatta a Park mozit, szóval nem létező helyeken is voltak előadások. Most viszont nincs itt egyetlen olyan előadás, ami nem bonyolítható le a színházban. Ezeket a tereket szerintem nagyon szigorúan értelmezték, és azt gondolom, hogy talán így veszett el olyan előadás, aminek itt lett volna a helye.

-Mint például?

-Én nagyon szerettem a Pintér Béláék Kaisers TV Ungarn előadását. Rendkívül szórakoztató, arról szól, hogy1848 van és a szabadságharcot közvetíti a televízió és Kossuth meg Petőfi a televízióban ülnek, a tévében kommentálják az eseményeket, és a bejátszóban hátul látszik, hogy megy a segesvári csata. Szóval iszonyúan szórakoztató és közben meg sok áthallás van benne.

-A színészekkel hogyan jössz ki, mennyire könnyű vagy nehéz „esetek”?

-Én egészen másként kommunikálok a színészekkel, hiszen ismernek, nekik én egy kolléga vagyok. Nagyon sokszor olyan emberek, akik nem adnának interjút másnak nekem rendelkezésre állnak, és így mint sajtófőnök különösen jó helyzetben vagyok, mert ha egy kevéssé ismert műsorkészítő vagy újságíró odamegy hozzájuk, akkor lepattintják nagyon sokszor, de ha én kérem az más. Ma Für Anikóval interjúztam, és mondtam neki, hogy „Anikó te vagy az aki mindig az újságírók rendelkezésére állsz”, mire ő mondta, „nem mindenkinek, de Neked mindig”. Úgy tűnik nekem jobban megnyílnak, nagyobb a bizalom. Tegnap például a Cserhalmival együtt korrektúráztuk az egyik interjúját.

-Nagyon szereted ezt a munkát, ugye?

-Igen, nagyon, mindig van bennem egy űr, amikor elmegyünk innen. Nekem megmaradt igazi ünnepnek a POSZT.

 

Gyenese Andrea0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0

hírek innen, onnan

Hidegfront érkezik a hétvégén, de nem kell aggódni a lehűlés miatt

A hidegfront csak beköszön a hétvégén és már vonul is tovább, így nem kell attól tartani, hogy elromlik az idő és hűvösebb lesz az...

Zelenszkij: a Donbasz megsemmisült, maga a földi pokol

Folyamatos csapások érik Odessza térségét és Ukrajna középső városait

A Konyhafőnök: Anna kóstoláskor sem állt le, mondta a magáét Anikónak

Anna és Anikó balhéja volt az eddigi legnagyobb A Konyhafőnök új évadában, a két versenyző finoman szólva sem értette meg egymást,...

Hivatalos: nem figyeltek meg a rendőrök törvénysértő módon politikusokat, Hadházyt sem

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség közleményt adott ki az ügyben.

Megölte az anyósát, majd azt mondta, leesett a lépcsőn

Az asszony azt szerette volna, hogy költözzön el a veje, de az inkább halálra verte.

Vasárnap mossák a Petőfi hidat

Forgalomkorlátozásra kell számítani.

Brutális drágulás jön? Ezer forint lehet a kenyér nyárra

A szakemberek előrejelzései szerint a nyár végére még az 1000 forintot is elérheti a kenyér ára.

Ha megmossuk a fogunkat, tiszta lesz a lelkünk

Az amerikai felnőttek ébren töltött óráik csaknem felét bizonyos elmezavarban töltik.

Szegedi tudósok áttörést értek el a rákkutatásban

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter által vezetett kutatócsoportja a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozások...

Sosem látott számok érkeztek a magyar árrobbanásról: itt vannak a 40-50%-kal dráguló termékek

Áprilisban 20 éve nem látott, 9,5%-os inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal, most megmutatjuk, hogy mely reprezentánsok húzták...

Rekord – több mint egyharmaddal emelkedtek a termelői árak Németországban

Németországban soha eddig nem látott mértékben, még a vártnál is jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban éves...

Sport

Meghalt a világbajnok magyar kézilabdázó

Guricsnél Pásztor Erzsébet a történelmi sikert elérő válogatott csapatkapitánya volt.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Niki a családja körében örökre elaludt hétfőn”

Niki Lauda 1949. február 22-én született Bécsben, szülei papírgyártó iparosok voltak, akik rosszallóan figyelték, ahogy már gyermekkorában az autóversenyzés felé kacsingatott. Még nagyon fiatal volt, amikor 30 ezer

Durván megverte volt feleségét az NBI-es fociedző

Újabb brutális családon belüli erőszakról szerzett tudomást a Blikk! Egy hivatásos tűzoltóként is tevékenykedő, az NB1-es Mezőkövesd utánpótlás csapatánál dolgozó fociedző nem bírta elviselni, hogy a felesé

A barátai elől is titkolták, hol nyugszik Puhl Sándor

Még most, napra pontosan egy esztendő távlatából is felfoghatatlan, hogy elhunyt Puhl Sándor. Az egykor a világ legjobb játékvezetőjének választott, vb-döntőt is dirigáló legenda halálát a koronavírus szövődm

Sallói rúgott két gólt, majd felrúgta az ellenfelét, erre meglökték, végül pirosat kapott

Futballközhellyel élve: elszabadultak az indulatok az MLS-ben.

Távozik a Fradi egyik legfontosabb játékosa

A 29 éves futballista öt év alatt négy bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyert a csapattal.

Súlyosan megsérült a Győri Audi ETO nyári sztárigazolása

A dán átlövő élete egyik legjobb meccsét játszotta, de egy ütközés után kiugrott a válla.

A Liverpool kegyvesztett sztárja megegyezett a Milannal

A belga támadó ingyen válthat klubot a nyáron.

Döbbenetes képsorok: a felesége filmezte le a volt futballista halálos sziklaugrását, amit a gyermekei is végi...

Egy néhány napja történt esetről pár napos késéssel derült ki, hogy a Mallorca szigetén történt tragédia áldozata egy volt labdarúgó, a holland Vitesse-ben szerepelt holland-marokkói Mourad Lambratte, aki egy harm

Frank Lampard csapata történelmi győzelemmel harcolta ki a bennmaradást

Az Everton kétgólos hátrányból nyert a Crystal Palace ellen.

Gulácsi: Beleremeghet a város.

Az ellenük szóló ellenségeskedésről is nyilatkozott.

Győzelemmel hangolódna a BL-re és búcsúzna a Bernabéutól a Real Madrid

A Real Betis lesz Ancelottiék ellenfele a La Liga zárófordulójában.

Bulvár

Mindössze 46 éves volt: autóbalesetben vesztette életét a magyar színészlegenda

Bubik István Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész tragikus körülmények között vesztette életét mindössze 46 évesen – halálakor két nő gyászolta.

Újabb háború robbanhat ki, ezúttal Európa nyugati felén

A brit kormány benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi majd, hogy felfüggessze az EU-val kötött brexitegyezmény egyik fontos elemét – de nem ezen a héten. Az unió azonban szankciókkal fenyeget, ha e

Meghalt Pásztor Erzsébet

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Guricsné Pásztor Erzsébet, az 1965-ben világbajnok magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya, kilencszeres magyar bajnok kapus.

Soha ne edd így a banánt: nagy baj is lehet belőle, óriási hibát követsz el, ha mégis így teszel

Ez a legbanálisabb hiba, amit szinte mindenki elkövet, ám a szakértők szerint könnyen pórul járhatunk, ha nem hagyunk fel azonnal ezzel a káros szokással.

Őrjöngött a menyasszony: ilyen ruhában jelent meg a húga az esküvőn

Az ifjú ara legmerészebb álmaiban sem hitte volna, hogy épp hőn szeretett lánytestvére okoz majd botrányt az esküvőjén.

Évi 150 ezer forint is járhat az államtól, de nem automatikusan: kinek érdemes módosítania az szja-bevallását?

Jelentős összegek mehetnek pocsékba, ha bizonyos emberek nem módosítják az szja-bevallásukat.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna az MNB

A nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát, a nyugdíjkorhatár emelését is javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában. A fenntartható egyensúly és felzárkózás eredményeként – derül ki a közzét

Hegyekben áll az alma: a lengyelek megoldása úgy tűnik, működőképes

Harmadik hete folyik Lengyelországban az almakivonási program, és már egyértelműen látszanak az intézkedés jótékony hatásai.

Matolcsy György: Megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan

A jegybank elnöke szerint, ha a kormány nem csinál semmit az ország elveszítheti a következő éveket.

Eddig csak beszéltek róla, de most tényleg megindult a nagy hazavándorlás

Hiába a recesszió fenyegető réme, az amerikai cégek masszívan növelték az első negyedévben beruházásaikat. Ennek oka, hogy a beszállítói láncok akadozása miatt ténylegesen megkezdték ellátási láncaik lerövid

Ezt a zöldségfélét tonnaszám termesztjük, de továbbra sem szeretjük

A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják.

Van egy olaj, ami szinte minden bőrbetegséget gyógyít

A hazánkban is népszerű és jótékony hatású ricinus- és kókuszolaj után itt az ideje, hogy szót ejtsünk az argánolajról is, ami – bár nagyon egzotikus környezetből származik –, legalább annyira fantasztikus

blogmorzsák

Űrcsillagászat: a James Webb és asztrofizikai kisműholdak

A James Webb űrteleszkóp fejlesztőcsapatának oszlopos tagja, Detre Örs Hunor súgott meg néhány bennfentes infót.

Mutatjuk, mi a teendő, ha füstölni kezd az autó

Érdemes odafigyelni, a tűzoltók már csaknem 250 gépjárműtűzhöz vonultak ki idén.

Így nyújtsd ki otthon a gerinced: napi 2x5 perc elég hozzá

Őrült jó módszer a fájó hátra: akár egy csontkovács, ellazít és kiropogtat!

0


0