Ezt olvasta már?

Élő tv-sportközvetítések - Kedd, szerda

A keddi és szerdai élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

0

Átadták az egészségtudományi képzések új fellegvárát a Szegedi Tudományegyetemen

Banga Ilonáról, fia és dédunokája jelenlétében nevezték el a Szegedi Tudományegyetem új, egészségtudományi képzési központját, amelyet 2023. november 21-én, névadó és projektzáró ünnepség keretében, hivatalosan is átadtak.


hirdetés

A teljesen felújított épületben az egészségtudományi szakterületen tanuló hallgatók mellett oktatóik ismerkedhetnek a legújabb eljárásokkal, technológiákkal és a régióban is egyedülálló képzésekben, kutatásokban vehetnek részt. Az esemény részeként átadták az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

A Szegedi Tudományegyetem történetének egyik legjelentősebb projektjét zárták le ünnepélyesen és nevezték el méltó módon a megújult képzési központot november 21-én. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ területén található egykori sebészeti klinika épületét teljesen felújították és modernizálták. Az új funkcióval, a Szőkefalvi-Nagy Béla utca 6. szám alatt működő centrum, a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ kialakítása, regionális és összegyetemi szinten is fontos. Az egyetem mindhárom alapfeladatára jelentős hatással lesz, ebben az egységben futnak össze azok az innovatív szálak, amelyeket az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban indítanak az SZTE kutatói, orvosai.

A Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb orvosai, kutatói, oktatói, akik egészségügyi területen világszínvonalat képviselnek, ebben az épületben biztosan meg fognak fordulni munkájuk során és talán éppen itt jutnak olyan felfedezésre, amely gyökeres változást hozhat a gyógyászatban vagy akár Nobel-díjat érhet.

 

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora a vadonatúj Egészségtudományi Képzési Központ épülete előtt köszöntötte a projektzáró és névadó ünnepség résztvevőit, köztük Banga Ilona fiát, Prof. Dr. Baló-Banga József Mátyást és a kutatónő dédunokáját, Németh Emesét, aki orvostanhallgató.

– Nagyon fontos dolog ez az esemény egyetemünk és az egész hazai orvosképzés szempontjából. Két ikonikus dolog fonódik most össze hivatalosan is: egy kiváló kutatónő és egy kiváló épület. Az új képzési fellegvár méltó módon tiszteleg Banga Ilona és munkássága előtt. A korábbi sebészeti klinikán Magyarországon egyedülálló, úttörő beavatkozásokat végeztek, sok esetben először hazánkban, mint például az élődonoros veseátültetés. Ez az épület egy eszköz, amit a Szent-Györgyi Albert és Banga Ilona által megalapozott iskola követői használhatnak kutatásaik során, amelyek közül több, jelenlegi kutatás is Nobel-díjat érhet majd – mondta el a rektor.

A szalagátvágás és a koszorúzás után már az épületben folytatódott a rendezvény, egy Banga Ilonáról, Szent-Györgyi Albert egyik legközelebbi kutatótársáról szóló kisfilm megtekintéséve

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja köszöntőjében elmondta, hogy 2016 decemberében indult a most lezárult felújítási projekt. Az akkor 4,5 milliárdos keretösszegből még egy másik épület felújítását is tervezték. Az évek során többször is újra kellett gondolni a megvalósítást, amely végül körülbelül 9 milliárd forintból valósult meg.

– A Szegedi Tudományegyetem egyik legnagyobb volumenű beruházása zárult most le. Öröm számunkra, hogy létrejött az egészségtudományokhoz kapcsolódó, önálló képzési tömb, amely nagyon hiányzott a Szegedi Tudományegyetemről. Az épület ötvözi a hagyományokat, grandiózus és modern egyszerre. Ebben az épületben, valóban itt járt és alkotott Szent-Györgyi Albert és Banga Ilona, most pedig 21. századi technológiával, modern szemináriumi termekkel, skill laborokkal, cadaver műtővel, állatházzal várja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit, oktatóit, kutatóit – mondta el a kancellár.

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja, az épülethez fűződő, több évtizedes személyes kapcsolatára is kitért beszédében. Elmondta, hogy bejárva a felújítás után úgy érezte, megmaradtak a központ fő feladatai, az oktatás, a gyógyítás és a kutatás, de új köntösben. A főbejárat felett található jelmondattal zárta beszédét, amely Banga Ilona ars poetica-ja és a jelenlegi nemzedékek vezérfonala is lehet. „Fortiter in re, suaviter in modo”, vagyis „Legyünk határozottak céljainkban, de óvatosak, körültekintők a megvalósításban.”


Prof. Dr. Baló-Banga József Mátyás, Banga Ilona fia, maga is az orvosi pályát választotta. Előadásában kitért édesanyjával való kapcsolatára, valamint a kutatóprofesszor asszony pályájának fordulópontjaira, nehézségeire is. Banga Ilona hagyatékából néhány egészen különleges tárgyat adományozott a névadó kapcsán a Szegedi Tudományegyetemnek. Az adományban többek között Szent-Györgyi Albert és első asszisztense, egyik legkiválóbb tanítványa, Banga Ilona közti, kézzel írott levelek is szerepelnek.

Az esemény kapcsán első alkalommal osztották ki a Banga Ilona Emlékérmeket. Banga Ilona fia, az SZTE rektora, kancellárja, Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora, valamint a megújult egyetemi egység épületigazgatója, Prof. Dr. Boros Mihály tanszékvezető vehették át az SZTE SZAOK dékánjától az elismeréseket.


Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese az esemény keretében adta át az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

Díjazottak

Leginnovatívabb kutatómunka PHD területen: Jójárt Boldizsár: A plazminogén aktívátor inhibítor 1, mint potenciális biomarker a gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálásában

Leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén: Dr. Kozma Gábor: Hajózási és búvártechnológiában alkalmazható elektrokémiai cella fejlesztése.

Leginnovatívabb kutatómunka TDK területen: Torma Bianka: Nemesfém-alapú optikai szenzor szelektivitásának hangolása.

Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén: Szabados-Mészáros Rebeka, Szabados Márton: Biodízel adalékanyag előállítás: Furfruil éterek hatékony áramlásos kémiai szintézise agyagásvány katalizátorokkal.

Az érdeklődőknek az ünnepség után Prof. Dr. Boros Mihály tanszékvezető mutatta be az új létesítményt.

A csatolt fotókat készítette: Kovács-Jerney Ádám.

 0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0
0

hírek innen, onnan

Semleges állam hajójára nyitottak tüzet a húszik

A jemeni húszik által az M/V MSC SKY II nevű libériai zászló alatt hajózó, svájci tulajdonban lévő konténerszállító hajóra kilőtt...

Az internetet is veszélyezteti a vörös-tengeri konfliktus: fontos vezeték sérült meg, hetekig tart a javítás

Megsérültek a Vörös-tengeri tenger alatti távközlési vezetékek, ezért többek között az internetforgalmat is át kellett irányítani...

Személycsere a Provident vezérigazgatói székében

Március 1-től Boczán Viktor veszi át a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatói posztját, mivel elődje, Szirmák Botond ezentúl az...

Befektetésre ajánlja Magyarországot a Japán hitelminősítő

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Japan Credit Rating Agency, a japán hitelminősítő megerősítette Magyarország "A-"...

Örök fegyház vár a kegyelmet kérő mérnökre, aki egy könnycseppet sem hullatott a bíróságon a meggyilkolt lányai miatt

A férfi baltával verte agyon az alvó kiskorú lányait a láthatás alatt. Bocsánatot kért mindenkitől, és enyhébb büntetést kért.

A hétvégi botrány után változásért kiált a futball legszubjektívabb szabálya

Az eset újra felszínre hozta a jelenkor labdarúgásának legnagyobb problémáját.

Nem a legmodernebb gép, de Magyarországnak most a Gripen volt a leglogikusabb választás

Lehetetlen megmondani, mennyibe kerül a négy új vadászbombázó, de ha már bővíteni kellett a flottát, okosabb és olcsóbb is olyat venni,...

Kokaineső hullt Csorváson, filmbe illő jeleneteket láthattak a helyiek - videóval

Üldözték a rendőrök, menekülés közben szórta az útra a nála lévő drogot egy férfi Csorváson. Összesen nyolc dílert tartóztattak...

Vajna Timi 2,5 milliárdos villája penészedni kezdett

Az élet a híreseknek és gazdagoknak sem egyszerű.

Hasi műtétje óta először fotózták le Katalint, így néz ki most a hercegné

A brit trónörökös felesége január derekán tervezett hasi műtéten esett át, az operációt követően viszont szinte nyomtalanul eltűnt a...

Sport

Meghalt a korábbi szövetségi kapitány

Az ő irányítása alatt mutatkozott be a nemzeti együttesben Ronald Koeman, Marco van Basten és Ruud Gullit is.

Itt az elképesztő bomba: Max Verstappen távozhat a Red Bulltól a Horner-botrány miatt

A hírek szerint a címvédő jövőre Lewis Hamilton helyét veheti át a Mercedesnél.

Elcsalták a Szaúdi Nagydíjat? Újabb botrány robbanhat ki a Forma-1-ben

Christian Horner szexuális zaklatásos ügye után újabb botrány törhet ki a Forma-1 világában: egyes sajtóhírek szerint a Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem befolyásolta a tavalyi Sza

Megdöbbentek a németek, Dárdai Pál mindenkit lenyűgözött

Drámai meccset játszott a hétvégén a Hertha.

Galéria: Tíz éve halt meg a Újpest legendás csatára - Imádott párja halálát már nem bírta elviselni a beteg sz...

Talán már a 60. születésnapjára készült. Úgy volt vele, az élet megannyi felejthetetlen pillanattal ajándékozta meg a futballpályán, hogy aztán megtanuljon küzdeni a civil életben is. Olykor szó szerint - az élet

Új részletek a Red Bull csapatfőnökének szexuális zaklatásáról - szinte biztos a bukása

A Motorsport-Total.com a BusinessF1 nevű újság tizenhét oldalas cikkét szemlézte a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek szexuális zaklatásáról. Eddig nem ismert új információk is előkerültek.

Szívbetegség miatt visszavonul a Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese

Úgy tűnik végleg fel kell hagynia az autóversenyzéssel a Forma-1-es Magyar Nagydíj 2008-as győztesének, Heikki Kovalainennek.

Az utóbbi évek legnagyobb botránya - a Real Madrid nyomást gyakorol a játékvezetőkre

Szerintük ez a hibás bírói döntés csak háttérbe szorít egy másik korrupciós vizsgálatot.

Guardiola: "Mit mondhatnék? Egyszerűen hihetetlen”

A spanyol menedzsert ámulatba ejtette saját játékosa teljesítménye.

Csak erős idegzetűeknek: horrorsérülés a világbajnokságon - videóval

Az atlétikai-világbajnokság rúdugró számában a francia Margot Chevrier horrorsérülést szenvedett.

Bulvár

A terhes nő lánytestvére kell a sógort kielégítse. 8 elképesztő szexuális szokás

A mindennapjaink során, ahányan vagyunk, a szexet és az ahhoz kapcsolódó dolgokat annyira különbözően éljük meg. Ízlések és pofonok, mindenki mást és máshogyan szeret, és ez így van jól. Vannak azonban érdekes

Váratlan bejelentést tett a sorkatonaságról Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A honvédelmi miniszter a közösségi oldalán látható videójában felhívta a figyelmet, hogy az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésének teljesítésével a résztvevők akár 64 pluszpontot is szerezhetnek a j

Megszűnik a Digi szolgáltatása – rengeteget veszíthet, aki nem lép időben

Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a Digi, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták. Mutatjuk, mit lehet tenni a kivezetésig.

Megnémult a sokktól a lány, amikor tudatosult benne, kivel is lépett félre a szerelme

A 18 éves lány élete legkínosabb, egyszersmind legfájdalmasabb pillanatait élte át.

Medvegyev egy olyan térkép előtt tartott előadást, amelyen Magyarországnak adták Kárpátalját

Medvegyev szerint Oroszország „történelmi területeinek haza kell térniük”.

A munkatársam behozta a barátnőjét a céges bulira, hárman mondtak fel az eset után

Ketten össze is verekedtek, a főnökségnek kellett szétválasztani a dulakodó alkalmazottakat.

Súlyos, ami kiderült: ilyen műtéten eshetett át Katalin hercegné, ezért tart ilyen sokáig a felépülése

Egy egészségügyi dolgozó szerint már decemberben látni lehetett a betegség jeleit.

„Orbán Viktor hivatalból mindig egész-séges” – Valami nem stimmelt a miniszterelnökkel a kamarai évnyitón – Sa...

Aki követte Orbán Viktor beszédét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitó rendezvényén, annak feltűnhetett a kormányfő reszelős, rekedtes hangja. A miniszterelnöknek nem különösebben szokása betegnek

Orbán bábja vagy utódjelöltje? Mit hagy hátra, és visszatérhet-e a kegyelmi botrányba belebukó Novák Katalin?

A kegyelmi ügybe belebukó államfő lépéseit, NER-beli szerepét és pályáját Feledy Botonddal és Lakner Zoltánnal elemeztük, elgondolkodva azon is, mikor lenne lehetséges a visszatérés Novák Katalinnak.

Soha többé ne idd ezt az italt: napi egy doboz belőle teljesen tönkreteheti a vesédet

Van egy népszerű ital, amit bár rengetegen fogyasztanak napi rendszerességgel, sokan mégsem tudják, hogy már egy doboznyi is belőle óriási kárt tehet szervezetünkben, főleg vesénket illetően.

Orbán Viktor: Mihály, váltsunk két szót

A gazdaságot a miniszterek irányítják, a kormányfő felelőssége, hogy a józan gondolkodás is megjelenjen a számok mögött – mondta a miniszterelnök az MKIK gazdasági évnyitóján.

blogmorzsák

A francia haditengerészet - Mers el Kebir

Az I. világháborúban a cél az ellenség teljes megsemmisítése volt. Ennek a célnak minden mást alárendeltek, legelőször is a józan észt.

0


0