Ezt olvasta már?

0

Életre keltjük Sopianae-t! – Sopianae reviviscit! 2024.

Olasz és román hagyományőrző csoportok, gladiátorok is csatlakoznak idén a belváros szívében felvonuló ókori római praetorianusokhoz.


hirdetés

A Cella Septichora Látogatóközpontban Sopianae-i örökségünk ihlette kortárs üvegtárgyak kiállítása, míg a Janus Pannonius Múzeumban tárgysimogatóval és a Római Lapidáriumban vezetésekkel várják az érdeklődőket.

A Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület két éve egyre növekvő létszámmal szervezi meg a nagysikerű belvárosi kosztümös felvonulást. Az Életre keltjük Sopianae-t! lehetőséget teremt városunk ókori múltjának szórakoztató megismerésére, kicsit mi is a történelem részeseivé válhatunk a programkavalkádban.

Az Életre keltjük Sopianae-t! felvonulás az évek során egyre több érdeklődőt vonz nemzetközi szinten is, mert a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő nemzedékének is lehetőséget ad történelmünk szórakoztató megismerésére. A Pécsi Kulturális Központ operatív segítségével május 31-június 1. között zajló programsorozatban a katonai csoportokon kívül korhű kézműves foglalkozások, a Janus Pannonius Múzeum ókori római tárgyainak kiállítása, a pécsi világörökségi helyszíneken pedig a vezetéseken kívül a római emlékek által ihletett összművészeti palettán mozgó műsor valósul meg divatbemutatóval. Június 1-én továbbá a Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum is ingyenesen látogatható 10-20 óra között.

„Az Életre keltjük Sopianae-t! hagyományőrző fesztivál rendkívül fontos számunkra, hiszen Pécs múltjának és jelenének is meghatározó eleme az UNESCO pécsi világörökség, e hétvégén a város szívében táborozó csoportok a történelemkönyvekből ismert emlékeket hívják életre. Ezért is álltunk az idei évben a civil szerveződés mellé a város közművelődési intézményeivel.” – mondta el Zag Gábor Pécs MJV kultúráért felelős alpolgármestere.

Az első nap a készülődés jegyében telik, hiszen felépül a Szent István téren a Castrum, délután 17:30-kor pedig hálaadó áldozattal megkezdődik a látványos belvárosi vonulás, mely a katonai táborból a Ferencesek utcáján át a Kossuth térig, onnan a Széchenyi téren keresztül a Janus Pannonius utcán érkezik majd vissza a programok helyszínére, ahol a csoportok táboroznak egy éjszakát. Szombaton táncelőadás, eskütétel és gladiátorjáték várja az érdeklődőket. A Cella Septichora Látogatóközpontban kézműves foglalkozásokkal, workshopokkal, vezetett sétákkal, a Janus Pannonius Látogatóközpontban a leletsimogatón kívül ingyenes vezetéssel mutatják be a felújított Római Lapidáriumot.

„A Cella Septichora Látogatóközpontban mindig is nagy hangsúlyt fektettek az innovatív örökség-interpretációra kollégáink. Ennek is köszönhető a hétvégi rendezvény egyik kiemelkedő beltéri programja, a VITRUM LUX – Üvegfény összművészeti szimpózium, mely a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar tárgyalkotás- és textilművész szakos BA hallgatóinak Pécs későrómai öröksége által ihletett installációit, ruháit mutatja be a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánc szakos hallgatóinak produkciójával egybekötve.” – mondta Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hétvége számos izgalmas programot tartogat a Szent István téren és környékén kívül is, hiszen pénteken középkori bemutatókkal és vezetésekkel a Janus Pannonius Múzeum idén is csatlakozik az országos Régészet napjai-sorozathoz, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig kulturális csemegékkel várják a látogatókat a Zsolnay Pikniken.

„A Janus Pannonius Múzeum idén abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Régészet Napja programsorozat Középkori Udvarában és a római kori tárgybemutatókon, vezetéseken is a megújult Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban fogadhatják kollégáink az érdeklődőket, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára legérdekesebb elfoglaltságot” - mondta Bertók Gábor a Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

Alessandro Regonaschi, a 2022-ben alapított Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke személyes kapcsolatainak köszönhetően tudta Pécsre invitálni a közel 20 éves múltra visszatekintő olasz Romanitas Egyesület tagjait, a romániai Terra Dacica Aeterna újrajátszó csoportot és számos, a kor megelevenítését élmény-szerűen bemutató csapatot is.

Részletes program és a fellépők bemutatása: (1) Életre keltjük Sopianae-t – Sopianae Reviviscit | Facebook

Egyesület weboldala: Rólunk - sopianaereviviscit

 0
0
0
0

hírek innen, onnan

Nádai Anikó még kocsimosás közben is vonzó

Nádai Anikó azon kevesek közé tartozik, aki még kocsimosás közben is vonzó, amit nem kell magyarázni senkinek.

Milyen gyakran cseréled a párnahuzatodat? Ennyi időközönként lenne ideális

Nap végén csodás érzés befeküdni az ágyunkba, feltéve persze, ha tiszta. A rohanós mindennapokban azonban könnyen megfeledkezhetünk...

Nagyon kell ma vigyázni a napsugárzással.

Figyelmeztetést adott ki a Hungaromet.

Ádám Martin internetes sztár lett – pedig csak pályára lépett az Eb-n

Mint tudott, Magyarország kikapott Svájc ellen 3-1-re az Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A találkozó 79. percében...

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

A négy legjobb sztori az Eb második napjáról

Pályára lépett a magyar válogatott és a címvédő is az Európa-bajnokság első teljes, hivatalosan második napján. Összefoglaljuk a nap...

Az Alpok 10 legszebb tava – Ilyenek lehetnek a mennyország vizei.

Kristálytiszta, jéghideg víz és a kék legszebb árnyalatai - az Alpok tavai egytől egyig lenyűgöző szépségűek, és tökéletes úti...

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Sport

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

Néhány hónappal ezelőtt még teljesen szétesett a német labdarúgó-válogatott. Mostanra azonban összeálltak és iszonyatosan erősnek tűnnek. Nem lesz velük egyszerű dolgunk.

Példátlan és hazug támadás: a svájci sajtó nekirontott a magyar szurkolóknak

Egészen elképesztő gyűlölettel írnak azokról a drukkerekről, akik szervezett formában utaztak Kölnbe.

„Tragédia; tömegnyomor” - a magyarok a szurkolói zónákra panaszkodnak

Pénteken kezdetét vette az Európa-bajnokság, a házigazda Németország 5-1-re kiütötte Svájcot az első csoportmérkőzésen. Természetesen a magyar szurkolók nem a nyitómeccs, hanem válogatottunk miatt érkeztek a tor

Csúfos vereséggel kezdett a magyar válogatott az Eb-n.

Nem fért bele az egy félidőnyi svájciaknak adott előny.

Kulcsfontosságú győzelem; láthatatlan Szoboszlai Dominik - svájci sajtószemle

A svájci sajtó megérdemelt győzelemről, valamint a láthatatlan Szoboszlai Dominikról írt, miután válogatottjuk 3-1-re győzte le a mieinket az Európa-bajnokságon.

Hatalmas siker: Európa-bajnoki aranyérmes a magyar csapat a vizes Eb-n

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyílt vízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon - írja az MTI.

Kroos a magyar válogatottat dicsérte a skótverés után

Az Európa-bajnokság után visszavonuló német klasszis röviden, de tartalmasan értékelt a nyitómeccs után.

Galéria: helyszíni fotók a reptéren várakozó és útnak induló magyar szurkolókról

A szerencsés magyar drukkerek időben elindultak a Liszt Ferenc repülőtérről Németországba, hogy a helyszínről buzdítsák válogatottunkat a 15 órakor kezdődő Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen.

Marco Rossi: Nem alibizek, én vagyok a felelős.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a vereséget, de azt is hozzátette, 2-3 játékost leszámítva mindenki saját tudása alatt teljesített. Szoboszlai Dominik is értékelte a mérkőzést, szerinte

26 évesen meghalt a válogatott kapus

Néhány nappal ezelőtt még ő védett a montenegrói nemzeti együttesben a Belgium elleni felkészülési mérkőzésen.

Szoboszlai az Eb-vereség után: Nem szabad azt hinni, hogy ajándékba adják a három pontot

A Svájc elleni vereség után nyilatkozott a magyar válogatott csapatkapitánya.

Marco Rossi: Én vagyok a felelős

A szövetségi kapitány szerint az első félidőben Svájc lefocizta Magyarországot.

0

Bulvár

Rónai Egon megszólalt a Magyar Péterrel folytatott vitájáról

A műsorvezető közölte: elfogadja a nézői kritikát, és egy ponton valóban hibázott.

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

Néhány hónappal ezelőtt még teljesen szétesett a német labdarúgó-válogatott. Mostanra azonban összeálltak és iszonyatosan erősnek tűnnek. Nem lesz velük egyszerű dolgunk.

A miniszter élőben kért bocsánatot a forint bedőlése miatt

Még ebben a felgyorsult, mindenütt jelenlévő online világunkban is ritkán fordul elő, hogy egy miniszter szeme láttára, a nagy nyilvánosság előtt zuhan be a nemzeti valuta, és arra még reagálni is tud. Ezen a héten

Orbán Viktor bukásához is vezethet a budapesti újraszámolás?

A választás tisztaságához fűzött kételyek elvezethetnek a korábbi szavazások eredményének megkérdőjelezéséhez, ami megrendítheti a Nemzeti Együttműködés Rendszere jogszerűségének elismerését. A lehetséges

Nagy bejelentésekre készülhet Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Dobrev Klára erősen utalt arra, hogy nagy bejelentésekre készülhet a DK, ahol lehetséges, komoly személyi változások lesznek.

Fájni fog nekik - Nagyon komoly ellencsapásra készül Orbán Viktor

"Lesznek megoldások, jobban fog fájni Brüsszelnek, mint Magyarországnak." Ezt mondta Orbán Viktor az állami rádióban, miután az Európai Bíróság 200 millió eurós gigabírságot szabott ki Magyarországra, ami ráadá

Drámaian lefogyott Katalin: a rákbeteg hercegné fehér ruhában mutatta meg, hogy fest most

Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.

Nászéjszakák a pokolból. 10 sztori, amikor a házasság beteljesítése igazi rémálom volt

Az esküvő után a pár legtöbbször annyira kimerült, hogy nem is szexelnek, azonban van, hogy emlékezetes rossz élmény marad a nászéjszaka.

Példátlan és hazug támadás: a svájci sajtó nekirontott a magyar szurkolóknak

Egészen elképesztő gyűlölettel írnak azokról a drukkerekről, akik szervezett formában utaztak Kölnbe.

0


0