Ezt olvasta már?

0

Koronavírus - Kormányszóvivő: mindenki lehet fertőzött

A koronavírus ott lehet minden településen, ott van minden megyében, mindenki lehet fertőzött - mondta a kormányszóvivő szombaton, a Facebookon közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.


hirdetés

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, tudja, hogy nehéz, de arra kér mindenkit: tanuljanak más országok példájából, vegyék komolyan a helyzetet, legyenek fegyelmezettek, tartsák be az előírásokat, és aki teheti, maradjon otthon.

Kiemelte, "Magyarországon is tombol a koronavírus okozta világjárvány, aminek a neheze még csak most jön".

A járvány mindenki életét felborította: a diákok nem tudnak iskolába járni, emberek veszítik el a munkahelyüket, az idősek pedig el vannak szakítva a családtagjaiktól, ismerőseiktől - fejtette ki.

A kormányszóvivő megköszönte minden védekezésben részvevőnek az elmúlt hetek erőfeszítéseit, legyen szó egészségügyi és szociális dolgozókról, rendőrökről, katonákról. Ugyanígy köszönet illeti azokat is, akik ebben a helyzetben elvégzik a mindennapi élethez szükséges legfontosabb munkákat, továbbá azokat is, akik betartják a szabályokat és csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra aláhúzta, a kormány minden eszközt megragad, hogy az emberéleteket mentse. "Egyre több a fertőzött, egyre több az elhunyt, ezért is fontos, hogy még több időt nyerjünk" - mondta.

Hangsúlyozta, országszerte készülnek a kórházak a tömeges megbetegedésekre, az egészségügyi és szociális dolgozóknak képzések indultak, folyamatos a további egészségügyi eszközök megrendelése.

A kormányszóvivő kitért arra is, a kabinet korlátlan anyagi eszközöket biztosít a koronavírus-járvány elleni védekezéshez: létrehozta a járványügyi és a gazdaságvédelmi alapokat. A járvány lassítása mellett ugyanis a gazdaságot is újra kell indítani, amihez szükség lesz a politikai pártok, az önkormányzatok, a bankok, a multinacionális cégek hozzájárulására is - sorolta.

Szentkirályi Alexandra közölte, a kormány magán kezdte a takarékoskodást, eddig több mint 1300 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumoktól a védekezésre.

Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentette, a kormány meghosszabbítja az érvényben lévő kijárási korlátozást, és ezt hetente felülvizsgálja. Erre azért van szükség, mert eddig tudtuk fékezni a járvány terjedését, de a megbetegedések száma biztosan nőni fog - mondta.

A kormányszóvivő szerint azért fontos a korlátozások betartása, hogy megfelelően fel lehessen készülni a fertőzöttek ellátására.

Felidézte, arról is döntés született, hogy az önkormányzatok húsvét alatt maguk dönthetnek szigorú intézkedések bevezetéséről, mivel az ünnep különösen kockázatos a vírus terjedése szempontjából.

Szentkirályi Alexandra - egy általa felolvasott kérdésre - elmondta, az idei húsvétkor le kell mondani a nagy családi összejövetelekről, valamint a barátok, ismerősök locsolásáról: a kormány mindenkit arra kér, hogy szűk családi körben, vagyis azokkal töltse az ünnepet, akikkel egyébként is együtt lakik.

Különösen fontosnak nevezte, hogy az időseket, krónikus betegeket se látogassák, hiszen rájuk különösen veszélyes a vírus. Hangsúlyozta: azonban figyelni kell arra, hogy senki se érezze magát egyedül, ezért a családtagokat érdemes gyakran felhívni.

A kormányszóvivő a külföldről hazatérőket arra kérte, hogy vonuljanak kéthetes, önkéntes házi karanténba. Emlékeztetett, a fertőzések gócpontjának számító országokból: Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezők automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek.

Szentkirályi Alexandra azt kérte, senki ne próbálja meg kijátszani a kijárási korlátozást, mert ezen emberek élete múlik. Sportolásnál például próbáljanak 2 méternél is nagyobb távolságot tartani másoktól. Arra is kérte az embereket, hogy kerüljék a távolabbi kirándulásokat, például a Balatonra utazást, hiszen minden ilyen helyváltoztatás csak újabb lehetőség a fertőzés továbbadására. "Maradjunk a saját otthonunk környezetében" - tette hozzá.

Szólt arról is, azért van több autó az utakon, mert a kormány díjmentessé tette a parkolást az egész országban, hogy lehetőség szerint minél kevesebben utazzanak zsúfolt tömegközlekedési járműveken. "Ez nem azt jelenti, hogy lazítottunk volna a szabályokon" - mutatott rá.

A kormányszóvivő aláhúzta, a kabinet az ország történetében egyedülálló gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el. "senkit nem hagyunk ebben a helyzetben egyedül, minden eszközt megragadunk, amivel segíthetjük a magyar embereket, családokat és vállalkozásokat" - fogalmazott.

Kiemelte, a kormány céljai a válsághelyzetben sem változtak: "a munkában hiszünk, nem a segélyben". Hozzátette, "2010-ben is így indultunk és harmadára csökkentettük a munkanélküliséget". "Egyszer már sikerült, ezért most is ezt az utat követjük" - mondta.

Felidézte, a munkavállalók és a munkáltatók rövidített munkaidőben állapodhatnak meg, amennyiben a cég rendelésállománya 15-50 százalék közötti mértékben csökkent, az állam ekkor a teljes és a rövidített munkaidő közötti bér 70 százalékát pótolja ki. A kormányszóvivő ezzel összefüggésben azt kérte, hogy a munkavállaló töltse hasznosan a kieső időt: képezze magát, vagy végezzen más, a munkahelye szempontjából fontos tevékenységet.

Hangsúlyozta, a kormány több oldalról is segíti a családok megélhetését, a munkahelyek megvédése mellett az év végéig felfüggesztette a hitelfizetést és különböző bértámogatási intézkedéseket vezetett be.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet a veszélyhelyzet idejére meghosszabbította a család- és gyermekvédelmi támogatásokat, szociális juttatásokat. Kérdésre példaként említette, hogy a családi pótlékra jogosultság nem a 2019-2020-as tanév utolsó napjáig, hanem a veszélyhelyzet megszűnése hónapjáig jár.0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?


hírek innen, onnan

Már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere

Több mint kilenc hónap után már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere, a címet Jeff Bezos vette át – írja a Bloomberg.

Nagy tételben vett saját részvényeket az OTP

Több mint 600 millió forint értékben vette tovább saját részvényeit az OTP hétfőn - derül ki a bank közleményéből.

Hatalmas IT-központot hoz létre a BMW a szomszédban

Kolozsváron nyit informatikai központot a BMW Group, ebből a célból a német autógyártó vegyesvállalatot hoz létre az NTT Data Románia...

Komoly gondokkal küszködik a Windows 11

A Microsoftnak lépnie kell.

Ez az elképesztő csalásra képes matematikai program hamar a diákok kedvence lehet

Képes felismerni és megoldani a telefon kamerájával rögzített matematikai feladatokat.

Sulyok Tamás hivatalba lép, Kövér László újra házelnök

A rendszerváltás óta ő a hetedik köztársasági elnök.

A Parlamenthez vonulnak a gazdák

A szervező szerint sorra mennek tönkre a kis- és középvállalkozások.

Magasan ez az 5 étel és ital a legjobb a fejfájás ellen

Mindig fejfájás csillapítóhoz nyúlsz, amikor elviselhetetlen fejfájás tör rád? Próbáld ki ezeket az ételeket, mielőtt gyógyszert...

Stana Alexandra Marics Petivel való kapcsolatáról beszélt

Stana Alexandra Marics Petivel való kapcsolatáról beszélt

0

Sport

Meghalt a korábbi szövetségi kapitány

Az ő irányítása alatt mutatkozott be a nemzeti együttesben Ronald Koeman, Marco van Basten és Ruud Gullit is.

Durván kiosztották a Fradi-szurkolók a magyar politikust

A Ferencváros szurkolói a Kecskemét elleni vasárnapi győztes meccsen (2-0) reagáltak Tordai Bence keddi parlamenti felszólalására.

Itt az elképesztő bomba: Max Verstappen távozhat a Red Bulltól a Horner-botrány miatt

A hírek szerint a címvédő jövőre Lewis Hamilton helyét veheti át a Mercedesnél.

Megdöbbentek a németek, Dárdai Pál mindenkit lenyűgözött

Drámai meccset játszott a hétvégén a Hertha.

Elcsalták a Szaúdi Nagydíjat? Újabb botrány robbanhat ki a Forma-1-ben

Christian Horner szexuális zaklatásos ügye után újabb botrány törhet ki a Forma-1 világában: egyes sajtóhírek szerint a Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem befolyásolta a tavalyi Sza

Galéria: Tíz éve halt meg a Újpest legendás csatára - Imádott párja halálát már nem bírta elviselni a beteg sz...

Talán már a 60. születésnapjára készült. Úgy volt vele, az élet megannyi felejthetetlen pillanattal ajándékozta meg a futballpályán, hogy aztán megtanuljon küzdeni a civil életben is. Olykor szó szerint - az élet

Új részletek a Red Bull csapatfőnökének szexuális zaklatásáról - szinte biztos a bukása

A Motorsport-Total.com a BusinessF1 nevű újság tizenhét oldalas cikkét szemlézte a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek szexuális zaklatásáról. Eddig nem ismert új információk is előkerültek.

Szívbetegség miatt visszavonul a Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese

Úgy tűnik végleg fel kell hagynia az autóversenyzéssel a Forma-1-es Magyar Nagydíj 2008-as győztesének, Heikki Kovalainennek.

Az utóbbi évek legnagyobb botránya - a Real Madrid nyomást gyakorol a játékvezetőkre

Szerintük ez a hibás bírói döntés csak háttérbe szorít egy másik korrupciós vizsgálatot.

Guardiola: "Mit mondhatnék? Egyszerűen hihetetlen”

A spanyol menedzsert ámulatba ejtette saját játékosa teljesítménye.

Bulvár

A terhes nő lánytestvére kell a sógort kielégítse. 8 elképesztő szexuális szokás

A mindennapjaink során, ahányan vagyunk, a szexet és az ahhoz kapcsolódó dolgokat annyira különbözően éljük meg. Ízlések és pofonok, mindenki mást és máshogyan szeret, és ez így van jól. Vannak azonban érdekes

Váratlan bejelentést tett a sorkatonaságról Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A honvédelmi miniszter a közösségi oldalán látható videójában felhívta a figyelmet, hogy az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésének teljesítésével a résztvevők akár 64 pluszpontot is szerezhetnek a j

Megszűnik a Digi szolgáltatása – rengeteget veszíthet, aki nem lép időben

Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a Digi, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták. Mutatjuk, mit lehet tenni a kivezetésig.

Vona Gábor nyílt levelet írt Magyar Péternek

A NER lebontásáért végzett munkához sok sikert, erőt és alázatot kívánt neki.

Megnémult a sokktól a lány, amikor tudatosult benne, kivel is lépett félre a szerelme

A 18 éves lány élete legkínosabb, egyszersmind legfájdalmasabb pillanatait élte át.

Azonnal indulj tankolni, szerdától lesz nemulass a hazai benzinkutakon

Most még elkerülheted a benzinárrobbanást, ne várd meg a szerdát.

Medvegyev egy olyan térkép előtt tartott előadást, amelyen Magyarországnak adták Kárpátalját

Medvegyev szerint Oroszország „történelmi területeinek haza kell térniük”.

Súlyos, ami kiderült: ilyen műtéten eshetett át Katalin hercegné, ezért tart ilyen sokáig a felépülése

Egy egészségügyi dolgozó szerint már decemberben látni lehetett a betegség jeleit.

„Orbán Viktor hivatalból mindig egész-séges” – Valami nem stimmelt a miniszterelnökkel a kamarai évnyitón – Sa...

Aki követte Orbán Viktor beszédét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitó rendezvényén, annak feltűnhetett a kormányfő reszelős, rekedtes hangja. A miniszterelnöknek nem különösebben szokása betegnek

A munkatársam behozta a barátnőjét a céges bulira, hárman mondtak fel az eset után

Ketten össze is verekedtek, a főnökségnek kellett szétválasztani a dulakodó alkalmazottakat.

Soha többé ne idd ezt az italt: napi egy doboz belőle teljesen tönkreteheti a vesédet

Van egy népszerű ital, amit bár rengetegen fogyasztanak napi rendszerességgel, sokan mégsem tudják, hogy már egy doboznyi is belőle óriási kárt tehet szervezetünkben, főleg vesénket illetően.

blogmorzsák

A francia haditengerészet - Mers el Kebir

Az I. világháborúban a cél az ellenség teljes megsemmisítése volt. Ennek a célnak minden mást alárendeltek, legelőször is a józan észt.0