Ezt olvasta már?

0

Pécs: Újra meghirdetik a társasház-felújítást szolgáló TÁRS-programot

Idén is folytatja a társasházi lakóközösségek kisebb felújításait támogató programját a pécsi önkormányzat. A TÁRS-program pályázati feltételeit a lakóközösségek visszajelzései alapján módosítottuk. A részletes pályázati kiírásról az április 16-i közgyűlés döntött.


hirdetés

 

– Idén 200 millió forintos keretösszeggel hirdetjük meg a társasházak lakóközösségeinek karbantartási és kisebb felújítási munkálatait segítő TÁRS-programunkat. A pályázati feltételekről, ahogy tavaly, úgy idén is előzetesen egyeztettünk a lakóközösségek közös képviselőivel, ebben a munkában Lippóy András, a LAKTÁSZ baranyai elnöke is segítségünkre volt. A lakóközösségek visszajelzései alapján módosításokat vezettünk be a pályázatban. Célunk, hogy idén is minél több, társasházban élő pécsi család számára nyújtsunk kézzelfogható segítséget abban, hogy lakókörnyezetüket fejleszteni tudják – foglalta össze Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

A legfontosabb változások

A panelépületek mellett idén is pályázhatnak hagyományos technológiával épült társasházak, de fontos változás, hogy csak azon 2006. január 1. előtt épült, minimum háromszintes épületek igényelhetnek támogatást, amelyekben legalább 8 lakás van. Lényegi változás, hogy idén a támogatás legfeljebb 50%-át nyertes pályázat esetén a támogatási szerződés megkötését követően előlegként is igényelhetik a lakóközösségek. Újdonság az is, hogy az elvégezni tervezett munkálatokra már a pályázat beadása előtt le kell bonyolítani a kivitelezői pályáztatást, amelynek keretében legalább három ajánlatot kell felmutatni. Emellett jelentős változás, hogy bővült a támogatható építési tevékenységek köre: a magastetővel rendelkező társasházak immár a tető felújítására is igényelhetik a támogatást.

Fókuszban az energetikai felújítás és a karbantartás

A TÁRS-program továbbra is két célt szolgál: a társasházak energiahatékonyságot növelő beruházásaihoz, illetve a lakóközösségek – egyéb forrás hiányában eddig elhalasztott – állagmegóvási, felújítási munkálataihoz biztosít forrást.

Az energiamegtakarítást eredményező felújítások keretében egyebek között a lépcsőházi világítás, vagy a lift korszerűsítésére, lépcsőházi nyílászárók cseréjére vagy megújuló energiarendszerek kiépítésére lehet pályázni. A karbantartási keretösszegből kisebb javításokra, így sok más közt például a lépcsőház festésére, épületgépészeti javításokra, vagy a homlokzat felújítására is lehet forrást szerezni.

A TÁRS-programban az energiamegtakarítást célzó felújítási és az állagmegóvási költségek legfeljebb 50%-át és lakásonként maximum 100 ezer forintot ad az önkormányzat, a beruházás másik felének költségeit a társasházaknak kell fedezniük.

Segítség több ezer pécsi családnak

Az első alkalommal tavaly meghirdetett TÁRS-program sikerét jelzi, hogy az eredetileg rendelkezésre álló 150 milliós keretösszeg több mint kétszeresére érkezett be pályázat. A közgyűlés végül úgy döntött, hogy valamennyi érvényes pályázat megkapja az igényelt támogatást, amire így összesen 355 millió forintot fordított az önkormányzat. Ezzel 215 lakóközösség (több mint 6800 pécsi család) jutott támogatáshoz 2023-ban.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata0
0
0

hírek innen, onnan

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

A négy legjobb sztori az Eb második napjáról

Pályára lépett a magyar válogatott és a címvédő is az Európa-bajnokság első teljes, hivatalosan második napján. Összefoglaljuk a nap...

Az Alpok 10 legszebb tava – Ilyenek lehetnek a mennyország vizei.

Kristálytiszta, jéghideg víz és a kék legszebb árnyalatai - az Alpok tavai egytől egyig lenyűgöző szépségűek, és tökéletes úti...

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Édesanyjáért dolgozik Molnár Anikó: „Érte bármire képes vagyok”

Ha valamit is megbánt valaha az életében, azt, hogy nem tudta azt a fogadalmát betartani, hogy édesanyját nyugdíjas éve megkezdésétől...

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Varga Barnabás: Nincs okunk az aggodalomra

Nem igazán így képzelte el a szombati magyar-svájci Eb-csoportmérkőzést az a több tízezer magyar szurkoló, aki elutazott Kölnbe. A...

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek....

Sport

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

Néhány hónappal ezelőtt még teljesen szétesett a német labdarúgó-válogatott. Mostanra azonban összeálltak és iszonyatosan erősnek tűnnek. Nem lesz velük egyszerű dolgunk.

Példátlan és hazug támadás: a svájci sajtó nekirontott a magyar szurkolóknak

Egészen elképesztő gyűlölettel írnak azokról a drukkerekről, akik szervezett formában utaztak Kölnbe.

„Tragédia; tömegnyomor” - a magyarok a szurkolói zónákra panaszkodnak

Pénteken kezdetét vette az Európa-bajnokság, a házigazda Németország 5-1-re kiütötte Svájcot az első csoportmérkőzésen. Természetesen a magyar szurkolók nem a nyitómeccs, hanem válogatottunk miatt érkeztek a tor

Csúfos vereséggel kezdett a magyar válogatott az Eb-n.

Nem fért bele az egy félidőnyi svájciaknak adott előny.

Kulcsfontosságú győzelem; láthatatlan Szoboszlai Dominik - svájci sajtószemle

A svájci sajtó megérdemelt győzelemről, valamint a láthatatlan Szoboszlai Dominikról írt, miután válogatottjuk 3-1-re győzte le a mieinket az Európa-bajnokságon.

Hatalmas siker: Európa-bajnoki aranyérmes a magyar csapat a vizes Eb-n

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyílt vízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon - írja az MTI.

Kroos a magyar válogatottat dicsérte a skótverés után

Az Európa-bajnokság után visszavonuló német klasszis röviden, de tartalmasan értékelt a nyitómeccs után.

Galéria: helyszíni fotók a reptéren várakozó és útnak induló magyar szurkolókról

A szerencsés magyar drukkerek időben elindultak a Liszt Ferenc repülőtérről Németországba, hogy a helyszínről buzdítsák válogatottunkat a 15 órakor kezdődő Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen.

Marco Rossi: Nem alibizek, én vagyok a felelős.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a vereséget, de azt is hozzátette, 2-3 játékost leszámítva mindenki saját tudása alatt teljesített. Szoboszlai Dominik is értékelte a mérkőzést, szerinte

26 évesen meghalt a válogatott kapus

Néhány nappal ezelőtt még ő védett a montenegrói nemzeti együttesben a Belgium elleni felkészülési mérkőzésen.

Szoboszlai az Eb-vereség után: Nem szabad azt hinni, hogy ajándékba adják a három pontot

A Svájc elleni vereség után nyilatkozott a magyar válogatott csapatkapitánya.

Marco Rossi: Én vagyok a felelős

A szövetségi kapitány szerint az első félidőben Svájc lefocizta Magyarországot.

0

Bulvár

Rónai Egon megszólalt a Magyar Péterrel folytatott vitájáról

A műsorvezető közölte: elfogadja a nézői kritikát, és egy ponton valóban hibázott.

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

Néhány hónappal ezelőtt még teljesen szétesett a német labdarúgó-válogatott. Mostanra azonban összeálltak és iszonyatosan erősnek tűnnek. Nem lesz velük egyszerű dolgunk.

Vége a régi jó viszonynak: Novák Katalin teljesen elfordult Balog Zoltántól, nem kért a református püspök segí...

K. Endre kegyelmi ügye után Novák Katalin így reagált Balog Zoltán közeledésére.

A miniszter élőben kért bocsánatot a forint bedőlése miatt

Még ebben a felgyorsult, mindenütt jelenlévő online világunkban is ritkán fordul elő, hogy egy miniszter szeme láttára, a nagy nyilvánosság előtt zuhan be a nemzeti valuta, és arra még reagálni is tud. Ezen a héten

Orbán Viktor bukásához is vezethet a budapesti újraszámolás?

A választás tisztaságához fűzött kételyek elvezethetnek a korábbi szavazások eredményének megkérdőjelezéséhez, ami megrendítheti a Nemzeti Együttműködés Rendszere jogszerűségének elismerését. A lehetséges

Nagy bejelentésekre készülhet Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Dobrev Klára erősen utalt arra, hogy nagy bejelentésekre készülhet a DK, ahol lehetséges, komoly személyi változások lesznek.

Fájni fog nekik - Nagyon komoly ellencsapásra készül Orbán Viktor

"Lesznek megoldások, jobban fog fájni Brüsszelnek, mint Magyarországnak." Ezt mondta Orbán Viktor az állami rádióban, miután az Európai Bíróság 200 millió eurós gigabírságot szabott ki Magyarországra, ami ráadá

Drámaian lefogyott Katalin: a rákbeteg hercegné fehér ruhában mutatta meg, hogy fest most

Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.

Nászéjszakák a pokolból. 10 sztori, amikor a házasság beteljesítése igazi rémálom volt

Az esküvő után a pár legtöbbször annyira kimerült, hogy nem is szexelnek, azonban van, hogy emlékezetes rossz élmény marad a nászéjszaka.

0


0