Ezt olvasta már?

0

Tavaszváró Nemzetiségi Koncert Pécsett

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncert különleges zenei rendezvény lesz, amelynek február 17-én a pécsi Kodály Központ ad otthont.


hirdetés

A koncerten több országból, pl. Spanyol-, illetve Németországból érkező, ismert roma és nem roma származású zenészek együtt mutatják be Antonio Vivaldi: Négy évszak című művének flamenco átdolgozását. Az előadásban közreműködik a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar, a Gandhi Hagyományőrző Együttes, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium művészei, flamenco táncosok, és egy közel száz fős kórus, amelyet pécsi gimnáziumok kóristái alkotnak.

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncerttel a szervezők kiemelt célja az, hogy a zene révén pozitív értékeket mutassanak be, s hozzájáruljanak az előítéletek csökkenéséhez és a roma nemzetiség elfogadottságának erősítéséhez.

A koncert főszervezője a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. A rendezvény fővédnöki tisztét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vállalta, a védnökei pedig dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Virág Bertalan, a főszervező nonprofit társaság ügyvezető igazgatója lesznek.

A rendezvény programjáról

Február 17-én a Kodály Központban ünnepi beszédekkel kezdődik majd a program. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának magas rangú képviselői is mondanak köszöntőt. Maga a zenei előadás 75 perc hosszúságú lesz.

Program:

17:30 – 18:00: A vendégek érkezése

18:00 – 18.05: A rendezvény megnyitása – Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

18:05 – 18.15: Köszöntő – dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Pécs országgyűlési képviselője

18:15 – 18.20: Köszöntő – Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára

18:20 – 18.25: Köszöntő – dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

18:30 – 19.45: Antonio Vivaldi: Négy évszak – feldolgozás

19.45 – 19.50: Az előadás zárása.

 

A „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekarról

A „SziRom” olyan zenekar, amely elsősorban fiatal, roma, a komolyzenét főiskolai, egyetemi szinten tanulókból, vagy felsőfokú intézményben már végzett zenészekből áll. Megálmodója és alapítója Batyi Róbert roma származású művész, aki már a világ számos országában tevékenykedett nemzetközi fesztiválokon. 1991-ben zenészként és menedzserként került Justus Franz világhírű karmester mellé, a világ legjobb tíz zenekara között számon tartott Philharmonie der Nationen zenekaránál.

A „SziRom” működtetője a Zene a Jövőért Közhasznú Alapítvány, amelynek a zenekarral az a célja, hogy erősítse a roma fiatalok társadalmi szerepvállalását, a cigány fiatalok aktivitását, a tehetséggondozást, segítse karrierjüket – mindezt a  kultúra eszközével. Azt is kitűzte maga elé, hogy a már a komolyzenei pályán tevékenykedő fiatalokat lehetőséghez juttassa hazai és nemzetközi szinten; bemutassa a romák kultúrában – jelen esetben a zenében – nyújtott teljesítményét, hogy ne csak úgy tekintsenek rájuk, mint akik szociális problémát, munkanélküliséget, képzetlenséget jelentenek. Az alapítvány az európai romák összetartozásához, az együttműködéshez, a pozitív értékek bemutatásához, az előítéletek csökkenéséhez – a „SziRom”-on keresztül mintegy láthatatlan, de ugyanakkor nagyon erős hálóval: a zenével – járul hozzá, nem csak hazai, de európai szinten is.

 

A Gandhi Hagyományőrző Együttesről

A Gandhi Hagyományőrző Együttes 2009-ben alakult meg a Gandhi Gimnázium és Kollégium tanulóiból. Célja a szórakoztatáson túl az, hogy autentikus cigány (beás, lovári) dalokkal és táncokkal járuljon hozzá a hagyományok megőrzéséhez. Zenészekkel, énekesekkel és táncosokkal működik. Az együttes az iskolai szerepléseken túl rendszeresen fellép különféle fesztiválokon, projektnapokon, kiállítás-megnyitókon is. Mára már rangos díjak sora – így például a keszthelyi Helikoni Ünnepségek fődíja – fűződik a nevéhez.

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncert „főpróbájáról”

A „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar először 2016. december 18-án lépett fel, Budapesten a Magyarság Házában. A koncerten Vivaldi: Négy évszak című darabját játszották, Emanuel Ray franciaországi karmester vezetésével, nagy sikerrel. Az előadáson szerepet kapott a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Hagyományőrző Együttese is, továbbá jazz dallamok is elhangzottak Szakcsi Junior Béla (zongora), Balázs Elemér (dob) és Batyi Róbert (bőgő) előadásában.

 

A főszervező Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.-ről

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.-t 2011-ben hozták létre. A cég az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye – ebbéli minőségében működteti a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolát. Ez az iskola Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, és már több mint húsz éve magas szinten ápolja és örökíti tovább a roma kultúrát, köszönhetően az európai vonatkozásban is páratlan szakmai-módszertani munkájának. A nonprofit kft. célja az, hogy a Gandhi iskolát minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza, akiből az intézmény és a tanulás segítségével új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

A cég ezen felül immár több mint egy esztendeje fenntartja a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központot is, amely baranyai nemzetiségek művelődésének infrastrukturális feltételeit és módszertani hátterét biztosítja. Virág Bertalan ügyvezető igazgató úgy tartja, céljaik összhangban vannak a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar küldetésével – ez adott alapot ahhoz az együttműködéshez, amelynek a februári rendezvény lesz az első – de várhatóan korántsem utolsó – állomása. – Távolabbra is tervezünk – hangsúlyozza –, mivel hisszük, hogy a társadalmi rétegek közti közelítés legfontosabb eszköze a kultúra.

 

 

 

 0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

Váratlanul leváltottak egy orosz altábornagyot, „Vuhledár mészárosát”

Orosz katonai tudósítók információi szerint leváltották a 20. orosz hadsereg parancsnokát, Szuhrab Ahmedov altábornagyot. A tábornok...

Pollenallergia esetén nem biztos, hogy csak ez a gyógyszer a megoldás.

A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki, melyiket szedi.

A nő azt hitte, hogy a férje kiszeretett belőle, ám kiderült, súlyos betegséggel küzd

Egy otthonba kellett vonulnia a férfinak, akiről a felesége azt hitte, csupán lusta és depressziós.

Jennifer Lopez üzent a rosszakaróinak: Egyértelmű gesztussal válaszolt a róla terjedő pletykákra

Az elmúlt időszakban több pletyka is szárnyra kapott, miszerint problémák vannak Jennifer Lopez és Ben Affleck házasságában.

Mit szól majd ehhez Putyin? Kellemetlen találatot vihettek be az ukrán drónok

Csütörtökön már 820. napja tartott az orosz-ukrán háború. Mi történt az elmúlt órákban? 

Szerződést hosszabbított a Manchester City kapusa

A Manchester City labdarúgócsapata saját hivatalos oldalain jelentette be, hogy Scott Carson szerződést hosszabbított.

A NASA felfedezhette a Föld 2.0-t

Már csomagolhatjuk is a bőröndöt?

VSquare: Orbánék nemcsak kínai rendőrök, hanem megfigyelő kamerák telepítését is engedik Pekingnek

Nem nyilvános megállapodás született a magyar és a kínai vezetés között.

Kissé erősödött a forint

Valamivel emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Engedélyezték a gigaüzletet az acéliparban

A Thyssenkrupp bejelentette, hogy felügyelőbizottsága engedélyezte az acélrészleg 20 százalékának eladását Daniel Kretinsky cseh...

Komoly támadás fenyegeti a Microsoft legnépszerűbb programját használókat, minden adatot ellophatnak, figyelmeztettek a hatóságok

A kiberbűnözők rosszindulatú mellékleteket küldhetnek a feltört e-mail fiókokból.

0

Sport

Most érkezett: döntött a hazai szövetség a Kozák Danuta által vádolt edzőről

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos honlapján jelentette be, hogy ideiglenesen felfügesztette Csipes Ferencet.

Visszautasította a válogatott játékos a Ferencváros ajánlatát – sajtóhír

Georgiai sajtóértesülések szerint visszautasította a Ferencváros ajánlatát Giorgi Arabidze. Az általában hiteles információkról beszámoló Geo Team oldal úgy tudja, hogy […] A Visszautasította a válogatott ját

A Leverkusen játékosa az elbukott El-döntő után: „Kezdetben sem foglalkoztunk a sorozattal”

Mint ismert, éppen az idény egyik legfontosabb mérkőzésén szakadt meg a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen elképesztő veretlenségi sorozata: a német együttes szerdán este 3-0-s vereséget szenvedett az Atalantától

Núnez megtörte a csendet a vasárnap óta róla keringő felvételek után

A Liverpool játékosát ismét össztűz alá vették a rajongók.

Meghalt a legendás olimpiai úszóbajnok

A korábbi klasszis rákkal küzdött.

Súlyos eltiltást kapott a játékvezetőt lefizetéssel vádoló Vasas-támadó

Nagyon fontos, fordulatos, és vitatott játékvezetői ítéletekkel tarkított mérkőzésen győzte le hétfő este az ETO 3-2-re a Vasast. Győzelmüknek köszönhetően […] A Súlyos eltiltást kapott a játékvezetőt lefi

Külföldre igazol a magyar válogatott csatár

A Sportál információja szerint Szabó Levente iránt német, holland és svájci csapatok érdeklődtek, a felek tárgyalásig is eljutottak, de úgy tudjuk, végül Németország lesz a befutó.

Súlyos eltiltást kapott a magyar válogatott focista

A győri vereség után duplán bosszankodhat Gera Zoltán.

Szóban megegyezett új edzőjével a Bayern München - sajtóhír

Egybehangzó német és angol sajtóhírek szerint a Bayern München szóban megegyezett a Burnley menedzserével, Vincent Kompanyval.

Csányi elárulta, egy problémát még meg kell oldani a BL-döntő megrendezéséig

Ahogy arról beszámoltunk, Budapesten a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése értelmében. A pályázattal é

0

Bulvár

Megszabják a Mercedes dolgozóinak, hogy kire szavazzanak

Hazánkban szokatlan az a nyíltság, amellyel az európai választásokon való részvételre buzdítanak a gazdasági csúcsvezetők Németországban. A Mercedes és a Siemens főnökei harminc nagyvállalat nevében óva intene

Kegyetlen gyilkosság: benzinnel lelocsoltak, majd felgyújtottak egy tízéves kisfiút Kárpátalján

A bűncselekményben a kisfiú anyja is részt vett, mégis szabadlábon van.

Azahriah két mondattal porig alázta alázta Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, a triplázó arénasztár lehet mo...

Ezt is meg merte lépni Azahriah, a szavaiból csak úgy süt a düh és a harag.

Ő Lang Györgyi 18 éves lánya: Sáriról ezért nem beszélt sokat az énekesnő

A Pa-Dö-Dő énekesnőjének lánya mindig azt mondta, neki egy apukája és két anyukája van.

Itt a kormány bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről: Gulyás Gergely üzent a NATO-nak is

Szerdán ismét kormányinfót tartott a kormány, amelyen számos aktuális téma kerülhetett szóba.

Elszörnyedtek a rajongók Katalin hercegné új portréjától

Újabb festmény borzolja a kedélyeket a briteknél, ezúttal Katalin hercegné portréja váltott ki vegyes reakciókat a királyi család rajongóiból.

Életük utolsó fotója: percekkel a tragédia előtt készítették ezt a képet verőcei hajótragédia áldozatai

A fotón négy fiatal látható, nem sokkal azelőtt, hogy elindultak volna a végzetes hajóútra.

Újabb figyelmeztetést kapott Magyar Péter

Ezúttal Fekete-Győr András hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyar Péter nem a megfelelő módon fogalmazott róluk, de egyelőre nem történt bocsánatkérés.

Kétezer autós kap most izgalmas levelet a rendőrségtől

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2406-an lépték át Bács-Kiskun vármegye közútjain.

Sulyok Tamás máris szembe megy a magyar törvényekkel, valóra válhat Karsai Dániel nagy álma?

A köztársasági elnök ígéretet tett Karsai Dánielnek, fordulat várható az aktív eutanázia ügyében?

Kozák Danuta: Kb. meztelenül fekszem a gyúrópadon, amikor bejön egy edző és elkezd verbálisan molesztálni

A hatszoros olimpiai bajnok kajakozó, hosszú bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, amiben azt állítja, hogy Csipes Ferenc hetek óta bomlasztja és idegesíti a válogatót megnyert csapathajók versenyzőit.

blogmorzsák

Ahogy a dinoszauruszok láttak, hallottak és éreztek

A földtörténeti középkor koronázatlan királyairól kialakított képünk gyökeresen átalakult a kezdetekhez képest.

Az 5 leggyakoribb kibercsalás

Milyen internetes átverések érkeznek mostanában?

25 éves lett az Index

1999. május 17-én elindult az Index.hu

0


0