Ezt olvasta már?

0

Tillai Ernő: az építés és a fotóművészet mestere

Hosszú, nehéz, küzdelmekkel, harcokkal teli út vezetett odáig, ahol Tillai Ernő ma tart. Persze közben a kiemelkedő sikerek sem maradtak el. Jellegzetes épületek és több tízezer fotó dicséri keze munkáját, tehetségét. Nemrég életútjáról, életének legfőbb állomásairól beszélgettünk.


hirdetés
Első pillantásra talán visszahúzódó, magányos, embernek tűnik, holott nős, három gyermeke és tíz unokája van. Ahhoz a generációhoz tartozik, amelyiknek a kötelességtudat és az erkölcsös gondolkodás, életvitel nem a látszatteremtés eszköze, hanem személyiségének belénevelt, ezért magától értetődő vonása. Életének nyolcvanegy évében számos megaláztatás, kudarc is érte, ugyanakkor a kiemelkedő sikerek sem maradtak el. Építészeti tevékenységét két alkalommal Ybl-díjjal, valamint építészeti nívódíjjal; fotóművészetét az MFIAP címmel ismerték el, amely az amatőr fotóművészek körében nemzetközi szinten legmagasabb díj, hazánkban egyedül ő viseli.

– Mi és hogyan befolyásolta pályaválasztását?
– Eredetileg édesapám építész szeretett volna lenni, azonban az első világháború megakadályozta tervei megvalósítását, Boszniában dolgozott nyolc évig tábori postásként. Festő szerettem volna lenni – mondja Tillai Ernő. – Hantai Simon, az akkor fiatal festőművész tartott Pécsett tanfolyamokat, ezeken részt vettem, négyszáz akvarellt, illetve vízfestményt készítettem. Apám viszont kijelentette, hogy Budapestre csak akkor mehetek, ha építész leszek. Ez 1945-ben megtörtént, felmentem a fővárosba. Nagyon hosszú és kellemetlen utazás volt, hiszen amikor felértem, leszakadt a bőröndöm füle és az eső is zuhogott. Elkeseredtem, visszafordultam, hazajöttem. Végül Pécsett tanultam egy évig az Erzsébet Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-olasz-filozófia-művészettörténet szakán.


– Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

– Nagyon szép emlékeket jelent számomra, amikor a professzor a Dóm téren vizsgáztatott pünkösdhétfőn. Egy év múlva mégis Budapestre kerültem, a BME Építészmérnöki Karán tanultam tovább. Iszonyatos nyomorban éltem, olyan lakásban húztam meg magam, amelyben nem volt üveg az ablakon, a benti hőmérséklet éjjel-nappal 0 és –5 fok között mozgott. Nem volt ennivalóm sem. Az édesanyám rántást küldött, abból készítettem levest, és azt ettem reggel, délben és este is, valamint fokhagymával, sóval felfőzött kenyérhéjat kanalaztam. Olyan is megesett, hogy egy farakáson aludtam, és a szenesláda volt a párnám. Ráadásul közben nagyon megbetegedtem, 16 kilót lefogytam, egy mandulatályogtól fehérvérűségszerű mérgezés keletkezett a szervezetemben.  Nem tudtam beszélni, járni. Később ennek ellenére folytattam a tanulmányaimat, mert a kötelességtudat nagyon fontos volt számomra.

– Feltételezem, ezek a körülmények kihatottak az eredményeire is...
– Valóban, tanulmányaim elején nagyon ügyetlen voltam az építészetben, utolsó voltam az egész évfolyamon, majd később kiderült, hogy mégiscsak alkalmas vagyok erre a pályára: az egyetemet jeles eredménnyel fejeztem be. Hamarosan megnősültem, és egy négyszeres, lipótvárosi albérletbe költöztünk. Mint tervező szakost, Miskolcra akartak küldeni kivitelezőnek, az ajánlatot nem fogadtam el, így a Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékén lettem tanársegéd négy évig. Eközben másodállásban a Középülettervező Irodánál dolgoztam a Várnegyed újjáépítésén. 1955-ben visszakerültem Pécsre, főépítésznek, lakást is ígértek nekem.

– Tehát akkor végre jóra fordult a sorsa?
– Csak látszólag, ugyanis éjjel a lakást feltörték, és valaki más elfoglalta. Így egy évig utazgattam Pécs és Budapest között. 1956 szeptemberében azonban egy minisztériumi párttitkár Pécsett kiutalt lakását elcseréltem a budapesti, általam újjáépített otthonomra. Az akkor szovjet szolgálati lakásokat tartalmazó házban egyedül voltam magyar. Amikor 1956-ban kitört a forradalom, 10 000 ember vette körül a házat. Akkorra az oroszok már mind elmenekültek, én pedig hirtelen ötlettől vezérelve kiírtam az ajtómra, hogy „ez már magyar lakás”. Erre a pécsi rendőrök és rendőrtisztek feltörték a szovjet lakásokat, és beköltöztek, november 4-én pedig ők menekültek, és jöttek vissza az oroszok.

– Hogyan viszonyult a forradalomhoz?
– 1956 októberében megválasztottak a Munkástanács elnökhelyettesének. 1957-től két évre a Pécsi Tervező Vállalat igazgatójává választottak, de nemsokára lemondtam, mert láttam, hogy becsapják az építészeket. Teljesítményen alapuló bérezést ígértek, amiből nem lett semmi. Az állásomat meghirdettem a Népszabadságban, a 38 jelentkező közül a győri Építőipari Technikum vezetője került ki győztesen. Ő szeretett volna eltanácsolni a cégtől, azonban én maradtam. Ezután voltam műteremvezető, főépítész, és több más megbízatásom is volt.

– Akkor gondolom anyagilag egyenesbe került…
– Igen, kiemelt fizetést kaptam, 1000 forinttal többet, mint a többiek. Azonban aláírattak velem egy papírt, hogy maszek munkát nem vállalhatok. Eközben sok kollégám gátlástalanul vállalt magán megbízatásokat, így – velem szemben – komoly vagyont halmoztak fel. Időközben elváltam; a második feleségem a volt munkatársam lett, kiválóan tudta kamatoztatni építésztechnikusi végzettségét, máig nagyon sokat segít nekem.

– A Tervező Vállalat élén milyen vezetői elveket vallott?
– Mindig olyan munkát igyekeztem adni, amely egy kissé meghaladta az illető képességeit. Így mindenki sokkal jobb teljesítményre volt képes. Meggyőződésem volt és hirdettem is, hogy mindenki, minél gyorsabban intézze el a magánügyeit, hiszen addig úgysem tud rendesen dolgozni.

Szász János emlékkiállításának megnyitóján a Parti Galériában

– Hogyan kezdte érdekelni a fotózás?

– Amikor a saját tervezésű épületeimet, a családom tagjait fotóztam, elkezdtem komolyabban foglalkozni fényképezéssel is. A Magyar Fotóművészek Szövetsége 1958-ban hirdetett meg egy pályázatot, erre többen beadtunk képeket. Nyertünk, és egy tanfolyamon vehettünk részt, amelyet a fotográfia akkori legnagyobbjai tartottak Budapesten. Azóta vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, több ciklusban a vezetőségbe is bekerültem. Megrendeztem „A Magyar fotóművészet 125 éve” című kiállítást a Nemzeti Galériában. A főkapura kitetettem Németh József két és fél méteres, gyönyörű hölgyet ábrázoló aktfotóját. A kép a megnyitás napjára eltűnt a falról. Máig sem tudom, hogy valaki ellopta-e vagy esetleg ideológiai okokból vette-e le valami ügybuzgó pártmunkás. Később, a Mecseki Fotóklubban Szász Jánossal és Lantos Miklóssal egészen másféle irányzatot képviseltünk, mint amit a kor diktált: egyikünket sem érdekelték a boldog munkáscsaládok és a termelési fotók, mindhárman kissé plakátszerű, modern fényképekkel jelentkeztünk.

– Miként vélekedik a mai fotóművészek teljesítményéről?
– Ma is akadnak igen tehetséges alkotók, azonban nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki a „művészi hatás kedvéért” szándékosan hibát hagy a fotóján, vagy olyan témát választ, amely teljesen öncélú, esetleg érthetetlen címet ad művének.

Gerner András

0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Édesanyjáért dolgozik Molnár Anikó: „Érte bármire képes vagyok”

Ha valamit is megbánt valaha az életében, azt, hogy nem tudta azt a fogadalmát betartani, hogy édesanyját nyugdíjas éve megkezdésétől...

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Varga Barnabás: Nincs okunk az aggodalomra

Nem igazán így képzelte el a szombati magyar-svájci Eb-csoportmérkőzést az a több tízezer magyar szurkoló, aki elutazott Kölnbe. A...

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek....

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Az uniós rendelet szerint az összekapcsolt digitalizált villamosenergia-rendszereket érő kibertámadások okozta ellátási zavarok...

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap több helyen

Normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Kajak-kenu Eb - Két arany, egy ezüst és egy bronz a délutáni magyar mérleg

A szombat délutáni döntőkben két arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet gyűjtöttek a házigazda magyarok a szegedi gyorsasági,...

Sport

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

Néhány hónappal ezelőtt még teljesen szétesett a német labdarúgó-válogatott. Mostanra azonban összeálltak és iszonyatosan erősnek tűnnek. Nem lesz velük egyszerű dolgunk.

Példátlan és hazug támadás: a svájci sajtó nekirontott a magyar szurkolóknak

Egészen elképesztő gyűlölettel írnak azokról a drukkerekről, akik szervezett formában utaztak Kölnbe.

„Tragédia; tömegnyomor” - a magyarok a szurkolói zónákra panaszkodnak

Pénteken kezdetét vette az Európa-bajnokság, a házigazda Németország 5-1-re kiütötte Svájcot az első csoportmérkőzésen. Természetesen a magyar szurkolók nem a nyitómeccs, hanem válogatottunk miatt érkeztek a tor

Csúfos vereséggel kezdett a magyar válogatott az Eb-n.

Nem fért bele az egy félidőnyi svájciaknak adott előny.

Kulcsfontosságú győzelem; láthatatlan Szoboszlai Dominik - svájci sajtószemle

A svájci sajtó megérdemelt győzelemről, valamint a láthatatlan Szoboszlai Dominikról írt, miután válogatottjuk 3-1-re győzte le a mieinket az Európa-bajnokságon.

Hatalmas siker: Európa-bajnoki aranyérmes a magyar csapat a vizes Eb-n

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyílt vízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon - írja az MTI.

Kroos a magyar válogatottat dicsérte a skótverés után

Az Európa-bajnokság után visszavonuló német klasszis röviden, de tartalmasan értékelt a nyitómeccs után.

Galéria: helyszíni fotók a reptéren várakozó és útnak induló magyar szurkolókról

A szerencsés magyar drukkerek időben elindultak a Liszt Ferenc repülőtérről Németországba, hogy a helyszínről buzdítsák válogatottunkat a 15 órakor kezdődő Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen.

Marco Rossi: Nem alibizek, én vagyok a felelős.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a vereséget, de azt is hozzátette, 2-3 játékost leszámítva mindenki saját tudása alatt teljesített. Szoboszlai Dominik is értékelte a mérkőzést, szerinte

26 évesen meghalt a válogatott kapus

Néhány nappal ezelőtt még ő védett a montenegrói nemzeti együttesben a Belgium elleni felkészülési mérkőzésen.

Szoboszlai az Eb-vereség után: Nem szabad azt hinni, hogy ajándékba adják a három pontot

A Svájc elleni vereség után nyilatkozott a magyar válogatott csapatkapitánya.

Marco Rossi: Én vagyok a felelős

A szövetségi kapitány szerint az első félidőben Svájc lefocizta Magyarországot.

0

Bulvár

Rónai Egon megszólalt a Magyar Péterrel folytatott vitájáról

A műsorvezető közölte: elfogadja a nézői kritikát, és egy ponton valóban hibázott.

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

Néhány hónappal ezelőtt még teljesen szétesett a német labdarúgó-válogatott. Mostanra azonban összeálltak és iszonyatosan erősnek tűnnek. Nem lesz velük egyszerű dolgunk.

Vége a régi jó viszonynak: Novák Katalin teljesen elfordult Balog Zoltántól, nem kért a református püspök segí...

K. Endre kegyelmi ügye után Novák Katalin így reagált Balog Zoltán közeledésére.

A miniszter élőben kért bocsánatot a forint bedőlése miatt

Még ebben a felgyorsult, mindenütt jelenlévő online világunkban is ritkán fordul elő, hogy egy miniszter szeme láttára, a nagy nyilvánosság előtt zuhan be a nemzeti valuta, és arra még reagálni is tud. Ezen a héten

Orbán Viktor bukásához is vezethet a budapesti újraszámolás?

A választás tisztaságához fűzött kételyek elvezethetnek a korábbi szavazások eredményének megkérdőjelezéséhez, ami megrendítheti a Nemzeti Együttműködés Rendszere jogszerűségének elismerését. A lehetséges

Nagy bejelentésekre készülhet Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Dobrev Klára erősen utalt arra, hogy nagy bejelentésekre készülhet a DK, ahol lehetséges, komoly személyi változások lesznek.

Fájni fog nekik - Nagyon komoly ellencsapásra készül Orbán Viktor

"Lesznek megoldások, jobban fog fájni Brüsszelnek, mint Magyarországnak." Ezt mondta Orbán Viktor az állami rádióban, miután az Európai Bíróság 200 millió eurós gigabírságot szabott ki Magyarországra, ami ráadá

Drámaian lefogyott Katalin: a rákbeteg hercegné fehér ruhában mutatta meg, hogy fest most

Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.

Nászéjszakák a pokolból. 10 sztori, amikor a házasság beteljesítése igazi rémálom volt

Az esküvő után a pár legtöbbször annyira kimerült, hogy nem is szexelnek, azonban van, hogy emlékezetes rossz élmény marad a nászéjszaka.

0


0