Ezt olvasta már?

Készen állsz a legkülönösebb élményekre?

Az emberek döntő többsége úgy vág neki a nyárnak, hogy eltökélt szándéka, hogy a legtöbbet hozza ki belőle: minél több helyre jusson el, minél több mindent pró...

0

„Egyesek és nullák, [...] ez köt minket össze.” – Április 19-én indul a BPM, Pécs első elektronikus zenei fesztiválja!

Az április 19-i hétvégén kerül megrendezésre Pécs első elektronikus zenei fesztiválja, a BPM, amely 2 napon keresztül, 6 helyszínen zajlik. Az esemény kapcsán az ötletgazdákkal, Tokodi Krisztoferrel és Hámori Tamással beszélgettünk.


hirdetés

Csapjatok le az Early Bird jegyekre itt: https://tixa.hu/bpm-2024

További információkat pedig weboldalunkon keressétek: https://bpmfestival.hu/

Mi inspirált titeket a fesztivál megszervezésében?

T.K: Tavaly ősszel fogalmazódott meg bennünk a probléma, majd az arra adott megoldás: az elektronikus zenei élet prosperál, de miért nincs egy, az egész közösséget összefogó rendezvény? Célunk a (valaha) pécsi, és/vagy Pécs környékén élő, aktívan alkotó, szakmai tevékenységet folytató elektronikus zenei művészek közösségi kötelékeinek elmélyítése egy fesztivál keretein belül. Habár a városban szép számmal figyelhetünk meg szervezői tevékenységet – lefedve szinte az összes elektronikus zenei műfajt – mégis a kollektívák izolációja, metszéspontok hiánya figyelhető meg, azok elvétve találkoznak egymással.

H.T: A név, azaz Binary Pécs Movement is ezt hivatott jelképezni: bináris, azaz egyesek és nullák, a legmélyebb, legalapvetőbb szinten ebből áll bármely elektronikus zene. Ez köt minket össze, műfajtól függetlenül.

Tehát úgy látjátok, van az elektronikus zene iránt érdeklődés városunkban?

T.K: Az elektronikus zenei rendezvények iránti érdeklődés figyelemre méltó városunkban. Ezt alátámasztja az a tény, hogy az egyes kollektívák – amelyek általában egy-egy műfajt képviselnek – rendezvényein alkalmanként (esténként, helyszínenként) átlagosan 200-300 résztvevő fordul meg. Ugyan az egyes közösségek többé-kevésbé kapcsolódnak egymással, ám valóban erős kapcsolat nem áll fenn a csoportok között – a város pezsgő a zenei élete ellenére sem.

H.T: A fesztivál amellett, hogy képviselni kívánja valamennyi helyi elektronikus zenei mozgalmat a kétnapos fesztiválon, bővíti a jelenlegi formában fellelhető kulturális programok kínálatát.

Hámori Tamás és Tokodi Krisztofer

Milyen helyszínek adnak otthont a rendezvénynek? Miért döntöttetek ezek mellett?

A fesztiválnak otthont adó helyszín(eke)t keresve különböző vendéglátó egységek mellett döntöttünk, amelyek a pécsi belváros és éjszakai élet frekventált részén, a Király utcán és annak közvetlen közelében helyezkednek el. Ennek eredményeképp 6 különböző helyszín ad helyet a fesztiválnak, tematikus bontásban.

H.T: Ez azt jelenti, a helyszínek műfaj szerinti bontásban fognak működni. A műfajok közötti átjárhatóságot szó szerint is a lehető legkönnyebbé szerettük volna tenni, a helyszínek csak néhány perc sétára találhatók egymástól.

Milyen elektronikus zenei műfajok lesznek képviselve a fesztiválon?

H.T: Drum and bass, goa, house, techno, zajzene, képzőművészet. Fényművészeink is jelen lesznek a még nagyobb élményért. Csak reméljük, a padló kiállja majd a táncot mindenhol!

Tehát várható más jellegű program a zenei kínálaton kívül?

T.K: Így van! Nem kizárólag a zenészeket, a művészeti szcénához kapcsolódó aktorokat is (zenészek, képzőművészek, mozgalmak) egyesítjük egy esemény keretein belül, így a korábbi kapcsolódást gátló ajtók kinyílnak mind látogatói, mind előadói oldalról. A BPM bővítené a Pécsen fellelhető elektronikus zenei vonalat.

H.T: Rá szeretnénk világítani arra, hogy a klubok világán kívül is van létjogosultsága a mozgalomnak, a lokálokon kívül a Nádor Galéria is helyszínül lát egy nem mindennapi installációt, amit az elektronikus zenei világot érintő művészek, és a Művészeti kar hallgatói, oktatói készítenek.

(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Mit reméltek, hogyan járul hozzá a BPM a helyi zenei színtér és közösség életéhez? Milyen pozitívumokat vártok?

T.K: A résztvevők tudomást szerezhetnek más kollektívákról, az itt alkotó elektronikus zenészekről, művészekről, azaz egymásról és egymás tevékenységeiről. Egy olyan eseményt szeretnénk megvalósítani, amely tanúbizonyságot szolgáltat a helyi (művészeti, zenei) élet virágzásáról; arról, hogy itt mindenki megtalálhatja a szívéhez közel álló műfajt, vagy társaságot. Másrészt szeretnénk mindenki elé tárni azt, hogy bárki, aki – akár hobbiként, akár professzionális – alkotói tevékenységet végez, itt találhat tudásra, tapasztalatra, segítségre és jövőre.

H.T: A fellépők jó része formális oktatásban is részesült a pécsi tanszéknek elektronikus zene és médiaművészet szak) köszönhetően. Egyébként öröm látni, hogy rengeteg fiatal ül oda a DJ-pulthoz vagy modulárhoz, és bátran zenélnek. Nem félnek, hogy milyen lesz a végeredmény; ilyen módon pedig a fejlődés sem várat magára sokat. A „hagyományos” hangszerekhez képest a belépési küszöb talán kisebb, az első sikerélmények könnyebben jönnek, és a tanulási folyamat is talán sokkal élvezetesebb, hiszen egymástól tanulhatunk. Ez nem azt jelenti, hogy a muzsikusság ezen ága ne igényelne rengeteg időt és tanulást, ahogyan a minőségük sem marad alul a mainstreamhez képest: számos helyi elektronikus zenész igen magas – nemzetközileg elismert – színvonalon alkot.Ezért az elektronikus zenével még hadilábon állókat is bátorítjuk, hogy nyitott füllel járjanak. A BPM fesztivállal minőségi kultúrát és szórakoztatást célunk biztosítani. Megjegyezném, nem ritka jelenség a hangszerek és az elektronikus zene fúziója.

Hogyan biztatnátok azokat, akikben még csak gondolati síkon fogalmazódott meg az efféle alkotási vágy?

T.K: Fontosnak tartjuk a kezdők támogatását, az első lökések fontosságát jól ismerjük – ezért fesztiválon fellépési lehetőséget biztosítani tehetséges vagy éppen szorgalmas feltörekvő kezdőknek, akiknek még nem sikerült bemutatkozniuk, és érvényesülniük saját zenei műfajukban. Jelentkezésüket webes felületünkön volt lehetőségük leadni, majd egy zsűrizést követően műfaj szerint, megadott helyszínre lesznek beosztva mindazok, akiket hallaniuk kell a közönségnek.

H.T: Bízunk benne, hogy ösztönzőleg hat mindazokra, akik kacsintgatnak a zenélés iránt. Az alkotói, művészeti tevékenység pozitív hatásai szerteágazóak, az önkifejezést és szórakoz(tat)ást célzó aspektusokon felül ugyanis mindig hasznos és kívánatos tevékenység, mindig jó megküzdési stratégia.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

T.K: Az esemény a jövőre nézve számos más közösségépítő hatással bírhat, új távlatokat nyithat, hiszen az így létrejött együttműködések pozitív hozadékaiból mindannyian profitálhassunk: szakmai tudásunk, tapasztalatunk és nem utolsó sorban emberi kapcsolataink, hálózataink bővülését, illetve elmélyülését reméljük a fesztiváltól.

H.T: Mi több, sokan említik problémaként az elvándorlást a város egyik fő problémájaként, ha akár csak egy embert meggyőzünk a városban maradásra, már megérte. És természetesen bízunk benne, hogy elnyeri a tetszését a látogatóknak, és jövőre ismételnénk. Reméljük, lesz igény a zene és az emberek felé irányuló effajta szolgálatainkra.0
0
0

hírek innen, onnan

Szépen muzsikált a forint hétfőn

Erősödött a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Hajdú Péter párja a Wizz Air-ügyről: bízom benne, nem marad következmény nélkül

Hajdú Pétert és párját is nagyon kellemetlen helyzetbe hozták a nagy késéssel, aminek valószínűleg súlyos következménye lesz.

Újabb szankció a fehéroroszok ellen

A rigai hatóságok megtiltották a fehérorosz rendszámú személygépkocsik belépését Lettország területére.

„A kis Viktor eltévedt, a kijáratnál átvehető”

Orbán Viktor békepolitikusnak akarja magát láttatni, de valójában az ukrajnai magyar kisebbségre vetett szemet – így látja a kétnyelvű...

Teltház a Formula 1 Magyar Nagydíjon – VIP-sávban és fix tarifával utazhat, aki FŐTAXI-val érkezik a futamra

A száguldó cirkusz versenyistállói 39. alkalommal érkeznek a Hungaroringre és az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megtelnek majd a...

Ezt soha nem felejtjük el. Összeszedtük az Eb legjeit

Mire emlékszünk majd leginkább a németországi labdarúgó Európa-bajnokságról?

Hiába drágább, inkább prémium gázolajat tankolunk?

Magyar Ásványolaj Szövetség közzétette a magyarországi üzemanyag-fogyasztást.

Magyarok figyelem! Kisebb lesz a croissant... igen, pont a csokis

Érdemes odafigyelni, ugyanis kisebb kiszerelésben lesz elérhető a népszerű croissant, amit magyarok ezrei fogyasztanak a nap bármely...

Döntöttek: kilövik a medvéket Romániában

A Romániában túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról fogadott el törvénymódosítást hétfőn a...

Nagy bejelentésre készül Donald Trump!

A Fox News értesülései szerint Donald Trump órákon belül tervezi bejelenteni, hogy kit választ alelnökjelöltjének a 2024-es...

Feléledt a hőségben a forint, lehet loholni a váltókhoz

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek...

Sport

Pokolgép robbant az Eb-döntőt néző emberek mellett, többen meghaltak

Az előzetes rendőrségi jelentések szerint a sérültek száma mintegy húsz.

Egy nagyon gyenge Eb legjobb csapata nyerte az aranyat, szégyen lett volna Anglia győzelme

A végső győztes hét meccsből hetet nyerve lett első - teljesen megérdemelten. Anglia 1966 óta képtelen nagy tornán nyerni, s annak is lehet örülni, hogy nem most szakadt meg ez az elképesztő sorozat.

Óriási botrány után Argentína a Copa América győztese

Több mint egy órát csúszott a kezdés Miamiban az Argentína-Kolumbia Copa América-döntőn, miután a beléptetésnél rengeteg szurkoló akart jegy nélkül bejutni a stadionba. A mérkőzést végül hosszabbítás után 1

Angol klubok vinnék a ‘leárazott’ magyar válogatott játékost

A Sunderland nem tartott igényt a mindössze 12 meccsen pályára lépő Callum Styles játékára, aki visszatért a Barnsley csapatához. A […] A Angol klubok vinnék a ‘leárazott’ magyar válogatott játékost bejegyzé

Michael Schumacher öccse bejelentette, hogy meleg - íme, a pasija

A hétszeres Formula-1-es világbajnok, Michael Schumacher öccse, az ugyancsak korábbi F1-es pilóta, Ralf Schumacher a közösségi oldalán coming outolt

Ezzel a góllal szerezte meg Spanyolország a vezetést az Eb-döntőben

Az első félidő gólnélküli döntetlennel végződött, ám a spanyolok tehetséges szélsője, Nico Williams a második félidő elején megtörte a csendet, s megszerezte a vezetést.

Coming out után: mutatjuk, ki Ralf Schumacher párja

Két éve tart a románcuk, és állítólag még egyszer sem veszekedtek egymással.

Harry Kane és az angol válogatott bukásán röhög a világ a foci-Eb után - itt vannak a legjobb mémek.

Az Európa-bajnokság döntője után is rengeteg vicces alkotás született.

A 90. percig győzelemre állt a Ferencváros az angol sztárcsapat ellen

A Ferencváros felkészülési mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott a West Ham ellen Ausztriában. Pascal Jansen együttese remek első félidőt produkált, hiszen […] A A 90. percig győzelemre állt a Ferencváros az an

0

Bulvár

Majdnem megállt a férfi szíve, amikor rájött, kinek a szeretője volt korábban az állapotos menyasszonya

A szerelmespár hatalmas svunggal készült a közelgő esküvőre, egy múltbéli titok viszont rendesen kizökkentette nyugalmából a vőlegényt.

Kitálalt az FBI: íme a meglepő igazság Donald Trump merénylőjéről

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett vol

Most jött a hír: rengeteg rendőrt vezényelnek Budapest utcáira

Hétvégén és éjszaka is erősítik a rendőri jelenlétet a budapesti bulinegyedben, mert ekkor van szükség a közbiztonság erősítésére – írja a Pénzcentrum. 

Valami fura dolog történt élő adásban, miután a spanyolok átvették a kupát az Európa-bajnokság döntőjében

Spanyolország nyert, ünnepelt a stadion, de az ünneplés sem volt szokványos.

„Egy dolgot kértem: hogy ne nyomja a fejem a tortába. Megtette.” 10 menyasszony, aki már az esküvő napján bánta az egészet

A látszólag álomesküvő közül nem egyszer volt már olyan, ami egyből válással végződött, íme a történetek. 

Döbbenetes dolog derült ki Hofi Gézáról, 20 évvel a halála után tudódott ki

Fény derült az évtizedes titkokra Hofi Gézával kapcsolatban.

0


0