Ezt olvasta már?

0

2018-as költségvetés: sok a kérdőjel, de elfogadták

Reális? Fenntartható? Takarékos? Elfogadta a közgyűlés a 2018-as költségvetést, valamint az ÖPE 12 pontos javaslatcsomagját is.


hirdetés

A közgyűlés elfogadta az ÖPE 12 pontos javaslatcsomagját.

Páva Zsolt polgármester válaszában jelezte, hogy a jelenlegi takarékos költségvetés lehetővé teszi, hogy az idei első törlesztést a város meg tudja oldani. A következő évek visszafizetéseit ingatlaneladásokból szeretné majd fedezni. Megerősítette továbbá, hogy véleménye szerint az adók nem emelkedtek.
Kővári javaslataira úgy reagált, hogy „ezek általános megfogalmazások, amikkel egyetért, ezért szívesen támogatja”.
A város költségvetéssel kapcsolatot rendeletet a közgyűlés elfogadta.

Keresztes László Lóránt jelezte, támogatja az ÖPE javaslatcsomagját.

Gulyás Emil (MSZP) félelmének adott hangot, mely szerint az állami kölcsön visszafizetéséért mit kell majd a városnak adnia.

Kunszt Márta (DK) arról beszélt, hogy „bár ő is takarékosnak tartja a költségvetést, de nem biztos, hogy reális”, ezért attól tart, nem fogja megúszni a város az évközbeni módosításokat. Felhívta a figyelmet, hogy az építményadónak van burkolt emelése, és felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozások székhelyének számító ingatlanokat nem lakossági, hanem céges ingatlanadóval sújtja a város, de szerinte emelés volt a garázsok esetében is.

Kővári János (ÖPE) felszólalásában hangsúlyozta, „biztos abban, hogy ez nem tartható ez a költségvetés”. A működési bevételben látható, hogy 3 milliárddal kevesebbre tervezték, az adósságtörlesztésben is 1,150 millió forint kötelezettség lesz, a követező 2 évben 4,5 milliárd forintot kell kifizetni. Úgy látja, az iparűzési adóbevétel növekménye „túl optimista tervezés”, hozzá tette, a tavalyi emelkedés oka ezen a területen a korábbi adóelmaradások hatékonyabb behajtás miatt volt.
A kiadási oldallal kapcsolatban kifejtette, a közösségi közlekedés támogatási csökkentése akkor lehetne hihető, ha mellette a megtakarításokat megalapozó előterjesztések elérhetőek lennének. Ez tehát többlet kiadásként meg fog jeleni hamarosan.
A PSN Zrt. csökkenése is nehezen érthető, hiszen intézkedések nélkül harmadára nem csökkenhet a támogatási igény, de ugyanilyen a kommunikációs Kft. esete is, hiszen idén már csak 100 milliós támogatást kért, de a megtakarítási intézkedések itt is hiányoznak.
Összesen 2,5-3 milliárdos alultervezés van a költségvetésben, a tavalyi tényszámokhoz képest, de vissza kell fizetni több mint egymilliárdos tartozást is.
Felhívta a figyelmet: senkit ne nyugtasson meg az, hogy a kormány visszatérítendő támogatást adott, mert ezt vissza kell fizetni, ehhez pedig konkrét intézkedések kell nevesíteni, amihez felolvasta az ÖPE 12 pontos javaslatát. Kővári úgy véli, ezekkel néhány év alatt a város önfenntartóvá válhat. A szabadás mindennél fontosabb, ha eladósodik, akkor függővé válik.

Idén nem törleszti hitelét a Tüke Busz
Decsi István alpolgármester hozzászólásában azt mondta, a közösségi közlekedés során a csökkenés abból ered, hogy a Tüke Busz a hitel-visszafizetési moratóriumot kért, azaz idén nem kell a hitelt törleszteni. Hozzá tette, várhatóan 12 elektromos busz érkezik a következő időszakban.
Végül felívta a figyelmet, hogy a költségvetés nagy tartalékkal rendelkezik.

Páva Zsolt, a költségvetési vita felvezetőjében a többi között elmondta, „ez egy reális, stabil, takarékos költségvetés”.
Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 20 év során az önkormányzatok esetében többször alkalmazott „technikával” – miszerint bizonytalan ingatlaneladásból fedezik a mínuszokat –, nem él ez a költségvetés.
A többi között kiemelte, hogy „enyhe” növekedést prognosztizálnak az iparűzési adóbevételekben, de adóemelés nem lesz.

Keresztes László Lóránt (LMP) első hozzászólóként hangsúlyozta, „9 éve vezeti a Fidesz a várost, és csődközelben van Pécs, de elismeri a szocialista időszakok felelősségét is.” Szerint ez a rekordingatlan adók, az összeomlott gazdaságnak és a megszorítások költségvetése”. Elmondta, Pécsen a legnagyobb az ingatlanadók aránya, szerint ez nem adócsökkentés. Megkérdezte, „az iparűzési adók 600 milliós növekménye miből fog megvalósulni”?
Felhívta a figyelmet, hogy a közösségi közlekedésre kevesebbet fog költeni a város, de hogyan fogják ezt megoldani?
Keresztes felvetette, nem látja az intézkedéseket, hogyan fogja a város az állami kölcsönt visszafizetni?

Kővári: arra szavazzanak a pécsiek a választásokon, aki őket szolgálni akarja
Kővári János (ÖPE) az országgyűlési választások pécsi érintettsége miatt szólalt fel. Széchenyi Istvántól jött a mondás, hogy „merjünk nagyok lenni”, de ez a mondat úgy folytatódik, hogy „legyünk mindezek mellett bölcsek is”.
Ezt követően a pécsi választópolgárokhoz szólt, és arra kérte őket, legyenek bölcsek ők is, és úgy szavazzanak, hogy keressék meg a hiteles jelölteket, akik olyan országot szeretnének építeni, ahol nem saját maguk a fontosak, hanem az emberek. Ezután kitért az egészségügyi és az oktatási problémákra, mert úgy véli, ezek a választások, változások fontos kérdései, az, hogyan lehet ezeket megoldani.
Kővári hangsúlyozta, hogy a magyar alaptörvényben az ember a fontos, és ezt kellene beteljesítenie minden pártnak. „Ne arról szóljon a választás, hogy ki mit lopott, és éppen ki az aktuális külső ellenség, hanem hogy miként lehet megoldani a problémákat” – tette hozzá végül napirend előtti felszólalásában.

Gulyás Emil (MSZP) az előzetes bizottsági ülésen javasolta, hogy az Elios-ügyet megvizsgálják, de a bizottság elutasította a javaslatát, ezért Páva Zsolt polgármesterhez fordult a közgyűlésen, hogy legyen célszerűségi vizsgálat – külső szakértők igénybevételével – a beruházás során beépített lámpák élettartamával kapcsolatban.
Páva Zsolt azt mondta, az OLAF-jelentés nem publikus, nem látta. Hozzá tette, hogy szerinte ebben az ügyben Pécs jól jár, mert kevesebbet fizet a város a közvilágításért, ami mintegy 160 milliós megtakarítást jelent. A képviselőknek a vizsgálathoz egyébként minden támogatást meg fog adni.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Megjelent Cséry Zoltán első szólózongorás nagylemeze

Dalok a lelkednek - Life is a playground címmel megjelent Cséry Zoltán első szólózongorás nagylemeze.

30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére

A kormány elfogadta és az Országgyűlés elé terjeszti a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, amelynek elfogadása esetén...

Hamarosan közgyűjteménybe kerülhetnek értékes festmények

Hamarosan közgyűjteménybe kerülhet Csernus Tibor, Rippl-Rónai József, Jan Van Der Heyden, Giovanni Battista Pittoni és Willem Adriaensz Key...

Növelte adózott eredményét az angol easyJet

Tizenhét százalékkal növelte adózott eredményét az előző évihez képest az angol easyJet diszkont légitársaság a szeptember 30-ával...

Szerdán rendkívüli nemzetbiztonsági ülés lesz

Rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke.

Szeretnének, de mégsem mernek vállalkozni a magyar fiatalok

A magyar fiatalok, bár nagyon szeretnének saját cégükben dolgozni, mégsem szívesen vállalkoznak erősítette meg a Hiventures...

A tinédzserek előbb próbálják ki a füvet, mint az alkoholt és a cigarettát

De ebben a korosztályban még sosem volt ilyen alacsony a drogfogyasztók aránya.

Negyedik kalapos az Eb-selejtező sorsolásán a magyar válogatott

Nem alakultak jól a kedd esti eredmények a Nemzetek Ligájában, így lecsúsztunk a harmadik kalapról.

Az idei legjobb hír a rajzfilm szerelmeseinek - Jön az Anilogue

300 animációs rövidfilm és 10 egész estés film.

0

Sport

Ez a négy válogatott jutott be a Nemzetek Ligája döntőjébe

Megvan a négyes mezőny, 2019 júniusában dől el, ki lesz a nyertes.

Dárdai Pál bosszús a Nemzetek Ligája miatt

A Hertha edzője nem számíthat a holland válogatott játékosára.

Van Dijk vigasztalta a zokogó román játékvezetőt, akinek a német - holland meccs közben hunyt el az édesanyja

Drámai meccset játszott hétfő este Németország és Hollandia, és nem csak az eredmény miatt.

Bombaigazolásokat tervez a Real Madrid a Premier League-ből

A Bajnokok Ligája címvédője a Manchester United és a Tottenham játékosaival erősítene.

A Barcelonánál folytatja a PSG klasszisa

Már megegyeztek a felek.

A hollandok gólszerzője vigasztalta az elérzékenyülő játékvezetőt

Virgil van Dijk a meccsen és a lefújás után is hős lett.

Hónapokig nem játszhat a magyar válogatott kézilabdázó

Több szalag is elszakadt Triscsuk Krisztina jobb bokájában.

A Barca akarja a holland csodagyereket, aki inkább a Realt lájkolja

A katalánok a 21 éves Frenkie de Jongban látják Sergio Busquets utódját.

0

Bulvár

42 évesen újra babát vár a magyar műsorvezető - Sztárok, akik 40 felett gyereket vállaltak

Egyre több magyar sztár vállal gyermeket 40 éves kor felett is.

Szijjártóék azonnal elbocsátották a méregdrága Aston Martinnal közlekedő volt bécsi nagykövetet

A Szijjártó Péter vezette külügy kivizsgálta és azonnal elbocsátották a negyedmillió eurós Aston Martinnal száguldozó volt bécsi nagykövetet.

Ezek a porcvédők semmit sem érnek

A porckopásos (artrózisos) térd-, csípő- és egyéb ízületi panaszok megelőzésére, kezelésére sokan porcvédőnek vagy porcképzőnek nevezett gyógyszereket, étrend-kiegészítőket keresnek. Ezeknek a termékeknek a fájdalomcsillapító, porcvédő hatása azonban nem minden esetben bizonyított.

Kinyílt egy titkos UFO-hangár kapuja az Antarktiszon

Nem kevesen böngészik a Google műholdas térképet, és nem is hiába. Minduntalan rábukkannak valami olyasmire, aminek nem kéne ott lennie. Például az Antarktiszon egy UFO-bázisnak...

Senki sem hitte, hogy eljön ez a pont Catherine Zeta-Jones házasságában

2000-ben mondta ki a boldogító igent Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas. Kettőjük között 25 év korkülönbség van, ám úgy tűnik, hogy szerelmük 18 évnyi házasság után is töretlen. Éppen a napokban ünnepelték évfordulójukat, amiről a színésznő egy közös fotóval emlékezett meg. Sokan nem hitték, hogy ez a kapcsolat sokáig fog tartani, pedig az ő házasságuk az egyik leghosszabb Hollywoodban.

Bejutott a veronai buszt vezető sofőrhöz az egyik áldozat rokona, és egy órán át beszélt vele

'Még a hatása alatt vagyok annak, amikről beszéltünk' - mondta a Mokkában.

Hatalmas robbanás várható a galaxisunkban, eltalálhatja a Földet

Egy különös csillagrendszerben észlelhetik a Tejút első gammakitörését.

Boldogan tudatta: Óriási öröm érte Demcsák Zsuzsát

Eddig sem volt titok, hogy Demcsák Zsuzsa imádja a röplabdát. Éppen ezért is tölti el őt nagy büszkeséggel, hogy lánya is erre a pályára lépett. ˝Büszkeség: a lányom is röplabdás lett˝ - árulta el lelkesen.

Meghan hercegné levágatta a haját - fotó.

Meghan hercegné megjelenése semmit sem változott, mióta kiderült, hogy Harry herceggel jár. Ez pedig már nem most volt, így nem csoda, ha már valami változást akart!

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz visszaaludni? Ez lehet az oka

Este hullafáradtan zuhansz az ágyba, majd néhány óra múlva, az éjszaka kellős közepén felébredsz, és kipattant szemekkel nézed a plafont? Így járhatsz az álmatlanság végére!

Katalin hercegné élete legszebb estélyi ruháját viselte újra - Álomszép volt tűzpirosban

Alkalmak, amikor Katalin hercegné egy régebbi ruháját viselte újra.

blogmorzsák

5 tévhit az 1918. no­vember 11-i fegyver­szünet kapcsán

A történelmi közhelyek gyakran pon­tatlanok, időnként pedig egyáltalán nem is igazak. Az első világháború végének 100. évfordulója kapcsán ilyen tévhiteket tisztázunk.

Amiről eddig nem volt szó a Gruevski-ügy kapcsán

Bűncselekmény elkövetőjének az ENSZ szerint nem adható menedékjog!

Egy igazi különlegesség: átlós lift Hannoverben

Hannoverben van egy lift, melynek padlója nem vízszintes a talajjal és még átlátszó is. Ha ez nem lenne elég, akkor képzeld el, hogy átlósan megy fel a toronyba.

„Most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon“

„Megdöbbentő megélni, hogy itt mindennek jobb a minősége, mint Magyarországon.“

Hogy rágalmaz a 888.hu és mit felel erre az ELTE Média

Elsős hallgató írt tévedésektől és ferdítésektől hemzsegő cikket a saját egyeteméről.

A legjobb művésznek is kell a tudatos kommunikáció

A legjobb alkotás is elsikkad, ha nem találja meg a csatornát a közönséghez.

Magyarország egymilliárd dollárt ajándékozott Ausztriának

Egész tudományterületeket adunk át az osztrákoknak, így mulat egy magyar úr.

A szexgép showman bukása

VV Radics elbukta a párbajt. Tár­sai hősi halottként emlékeznek rá. Vivinek a legnehezebb, aki nem hitte, hogy ilyen érzelmek fognak kialakulni benne.

A zseniális rénszar­vas­vadász újból nagyot alkotott

„Kitalálta, hogy a közterület miként veszítheti el közterület jellegét.“

A 40-es anya és a befuccsolt randik

Mitől olyan nehéz gyerekkel a párkeresés?

Ezekből a Xiaomi termékek­ből adják el a legtöbbet

Ajándéknak is kiválóak a leggyorsabban fejlődő kínai gyártó okoseszközei.

Miért felejtjük el reg­gelre az álmainkat?

Az álmainkban átélt élmények nagy­részt kiesnek emlékeze­tünk­ből. Mi ennek az oka?

0


0