Ezt olvasta már?

0

Kővári szerint elérkezett a közös újratervezés ideje

Év végi interjú Kővári Jánossal az Összefogás Pécsért Egyesület elnökével

Mozgalmas volt a 2017-es esztendő Pécs számára. Önkormányzati csődhelyzet, feloszlatási kezdeményezések, civilek boszorkányüldözése. Az évi utolsó közgyűlésen pedig több fontos, hosszabb távra szóló döntést hoztak meg a képviselők, és új irányt is megjelölt az ÖPE.


hirdetés

– Az év legnagyobb horderejű történése az önkormányzat pénzügyi csődhelyzete, fizetésképtelensége volt. Ön az elsők között volt, aki előre jelezte a bajt. Mikor szembesült a problémákkal?

– Már az év elején jeleztük, hogy a költségvetés nem lesz tartható, az ingatlan- és adóbevételeket felültervezték, a kiadások pedig alulárazottak voltak. Sajnos bejött, amit mondtunk. Mint ahogyan az is várható volt, a korábbi rossz döntések is éreztetni fogják hatásukat. Például a hitelből megvalósult buszvásárlás, amelynek a részletei és a közösségi közlekedés pazarló költségei kis híján bedöntötték a BIOKOM-ot, amelyre a város átruházta ezt a feladatot is. Aztán májusban arra is rámutattunk, hogy a korábbi évekről áthúzódó 6,5 milliárdos tartozása is van az önkormányzatnak. Ezt sem akarták akkor még elismerni, pedig a gyógyulás első lépése mindig a helyes diagnózis.

– Aztán elérkeztünk az ominózus szeptember eleji közgyűléshez, ahol már a városvezetés is bevallotta, komoly gondok vannak. Több párt a közgyűlés feloszlatására és új választások kiírására helyezte a hangsúlyt, az ÖPE azonban ezt nem támogatta, ahogyan ön fogalmazta meg akkoriban, „nem akart politikai purparlét”, amiért kapott is rendesen az ellenzéki pártoktól. Miért?

– Az országos politikai pártok sokszor nem tudnak lokálpatrióta üzemmódba kapcsolni, a helyi feladatokra koncentrálni, mert általában országos politikai célok mentén működnek és kommunikálnak, mindent ennek függvényében értelmeznek.

Az ellenzék felvetése a közgyűlés feloszlatására értelmetlen volt, mert nem a megoldást hozta volna el, hanem az anarchiát. Most ugyanis nem választási ígérgetésre van szükség, hanem józan önmérsékletre és érdemi cselekvésre, a költségvetési egyensúly, a működőképesség megteremtésére. Ezzel együtt a kritikájuk jogos volt.

Viszont mi nem a feloszlatás politikai purparléját tartottuk helyénvalónak, hanem 28 pontban összefoglaltuk, hogyan tennénk rendbe a költségvetést, majd hozzáláttunk a pontok megvalósításának. Bevételnövelési javaslatainkat, illetve városüzemeltetési, úgynevezett okosváros korszerűsítési csomagunkat, költségcsökkentési elképzeléseinket és a fejlesztések újragondolását részben már el is fogadta a közgyűlés többsége. Úgy gondolom, ezekkel a lépéseinkkel nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy elkerüljük a csődöt, és így rendeződjenek a tartozások, amivel az önkormányzat sokaknak tartozott.

– Az utolsó közgyűlésen a Fidesz elfogadott egy civilekkel kapcsolatos meglehetősen durva nyilatkozatot. Még a 2014-es választások után Önt is bírálták a városvezetéstől, sőt vizsgálóbizottságot állítottak fel a civil szervezetek pályázati támogatásai miatt, amely nem tudott felmutatni szabálytalanságot. Mi a véleménye a civilek és a politika közti harcról?

– Vozár Pál, az ÖPE alelnöke, aki maga is egy civil szervezetet irányít Pécsbányán, már elmondta az ezzel kapcsolatos álláspontunkat. Mi úgy tekintünk a civil szervezetekre, mint fontos közösségi szervezetekre, amelyek a pécsiek oldalán állnak. Pécsett van az országban a második legtöbb civil szervezet, közülük sokan önkormányzati feladatot vállalnak át például szociális, egészségügyi és kulturális, közművelődési, környezetvédelmi területeken. Szép számmal vannak olyanok is, akik kisebb lokális célokat valósítanak meg vagy épp érdekeket képviselnek.

És igen, néha a hatalom kontrolljaként is működnek, ahogy mi is annak idején felléptünk eredményesen a Tubes védelmében, vagy épp az uránbánya nyitás ellen. Nagyot téved a politikában az, aki a civileket riválisnak tekinti.

– A már említett utolsó, decemberi közgyűlésen több olyan előterjesztést is elfogadott a képviselőtestület, köztük az okos város fejlesztési csomagot, amelyet az ÖPE jegyzett. Ezt sikerként élte meg?

– Persze, örültem, hogy több, a város fenntartható működtetését hosszabb távra meghatározó döntést fogadtunk el a közgyűlésben. Ezzel együtt vegyes érzéseim vannak, ugyanis láthatóan csak a kialakult fizetési problémák miatt kerültek előtérbe ezek a döntések. Pedig már 2011-ben elfogadta a közgyűlés az ökováros koncepcióját, új városvízióját, amely utat mutatott, hogy miként lehet egyszerre élhetőbbé és fenntarthatóvá tenni a város működését. Abban például már benne volt a buszpark vagy épp a közvilágítás korszerűsítése, és más okos fejlesztések. Ha akkor elkezdik, most nem lenne hiány, nem beszélnénk csődről.

– Nem lehet, hogy akkor még nem látták be, vagy nem értették meg, hogy valóban mi is a fenntartható város?

– Talán így van, mint ahogy az egyetem vagy a gazdaság szereplői sem vették ezt komolyan sokáig, vagy még más elképzelésekben hittek, például a kulturális image-ben. Pontosan ez vezetett el engem és bennünket is arra a felismerésre, hogy sokkal többet és nagyobb körben beszéljünk ezekről a kérdésekről.

Erősen hiszünk abban ugyanis, hogy a párbeszéd viszi előre az ügyeket, az őszinte és világos, kétoldalú kommunikáció a városlakókkal, a médiával és a politikai szereplőkkel egyaránt.

Ugyanígy kifejezetten fontosnak tartjuk az együttgondolkodást a nagy autonómiák, az egyetem, az egyházak, a gazdaság szereplői és a civilek között is. Ezért kezdeményeztem az elmúlt évben több személyes konzultációt azokkal a közszereplőkkel, akik részesei lehetnek a város víziójának meghatározásában, valamint a mindennapi feladatok ellátásában.

– Ez a már korábban említett TETT egyeztető fórum?

– Igen. Emiatt találkoztam például az egyházmegye, az iparkamara, az egyetem és civilek vezetőivel is. A megbeszélések során egyébként azt tapasztaltam, hogy minden szereplő nyitott az együttműködésre, sőt, mintha ők már várnák is a politikai szereplők kezdeményezését a közös jövő meghatározásában. Ezek, a város számára fontos szereplők tudják segíteni és fenntarthatóvá tenni város működését, ehhez pedig elengedhetetlen a partnerség. Sokszor mondtam már, a pécsiek elsősorban magukra számíthatnak, mert bár a kormányzat most is kisegítette a várost, ez csak rövid távon segít, a stabilitáshoz a várost formálók közös gondolkodására és cselekvésére van szükség.
2018-ban kezdjük el együtt az újratervezést, mert a cél jól volt, de a sofőr a maga feje után ment, és letért a helyes útról.
Hiszem, hogy jövőre a pécsiek közreműködésével a város motorja majd egy jobb pályán robog!

PNL
Fotó: ÖPE0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak...

Az egészséges belek titka

Életkortól függően mindenkinek más és más a bélflóra egyensúlya. Egyénenként máshogy épül fel a bélflóra, de összességében...

Ilyen egy igazán nemő macska

Ezek a fajták a legkedveltebbek - legalábbis az Egyesült Államokban.

A magyarok inkább az Aldiba mennek sörért, a külföldieknek olcsó a Sziget Fesztivál

Évek óta problémát jelent a pénztárcánknak a Sziget-árak. Azonban nemrég a kormány szerint több mint 300 ezer forint az átlag kereset....

Álmaid állása megtalált? 14 ezres órabérért füvet kellene szívnod

Még lehet jelentkezni arra az állásra, ahol igen, füvet kell szívni. Na, és mennyi a bér? 14-15 ezer forintos órabér (!) üti a leendő...

Ez az ember adta el az Eiffel-tornyot Kétszer is

Nem, ez nem Chuck Norris volt, hanem egy cseh szélhámos Victor Lustig. Victor fiatalon nyugatra költözött és egy jó megjelenésű, magával...

Megújul a népszerű, Szigligeti Színház

A szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítására csaknem 4 milliárd forintot fordít a kormány a következő években.

Drake azt terjeszti, meghúzta Kim Kardashiant, Kanye West tombol.

Drake állítólag finoman, diszkréten, de határozottan azt terjeszti, hogy megvolt neki a középső Kardashian-lány, ami a nem kicsit...

Így alakul a kiskereskedelmi forgalom - egy ábrán

kiskereskedelmi forgalom; milliárd forint, folyó áron

A bélbaktériumoktól is függ a vérnyomás

A Johns Hopkins Egyetem és a Yale Egyetem munkatársai az erek falában egy olyan receptort írtak le, melynek jelenlétét eddig csak az...

Ez kell minden idős embernek

Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan.

Landoltak az aszteroidán a Hajabusza-2 apró robotjai

300 millió kilométer megtétele után a Rjugun lőtt képeik megérkeztek a Földre.

0

Sport

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Maszkos szlovákiai huligánok vertek nőket és gyerekeket Miskolcon - videóval

A DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorong-meccsen tört ki a balhé, akit értek, ütöttek a családi szektorban.

Magyar-szlovák közös közlemény a pénteki huligánakció után

A hoki nem háború, hanem fesztivál, írják a szlovák huligánok akcióját elítélő sportvezetők.

Csodanap a Bundesligában: gálázott a Hertha, Sallai 7 perc alatt gólt lőtt

Történelmi bemutatkozás Freiburgban, Dárdaiék vezetik a bajnoki tabellát!

Megunta a szakállat: alig lehet ráismerni Messire - fotók

Hosszú idő után levágta szakállát Lionel Messi, a Barcelona 31 éves sztárcsatárja.

Indokolatlan büntetésekkel szálltak rá a magyar versenyzőre

Kiss Norbert: Ilyet még életemben nem tapasztaltam!

Puskás-díjas gól Angliából, ennél tökéletesebb lövés nincs

Az Aston Villa szurkolók egy ideig nem felejtik a csodát, aminek szemtanúi lehettek.

18 másodperccel a kezdés után már gólt rúgtak

A Serie A ötödik fordulójának első meccsén mindössze 18 másodperc kellett az első gólhoz.

0

Bulvár

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

5 jel, hogy D-vitamin-hiányunk van

Vitaminszintünk ellenőrzésére csináltassunk vérképet és beszéljünk háziorvosunkkal arról, hogy hogyan tudjuk magunkat ezen a téren is rendbe szedni. Addig is az alábbi lista egyértelműbbé teheti, hogy van-e D-vitamin-hiányunk avagy sem.

Pórul járt a félnótás száguldozó, az egész net fetrengve röhög rajta

Van valami nagyon mulattató abban, ami a becsapódás után történt.

Döbbenetes fordulat: önként jelentkezett egy férfi, hogy bevallja, ő a soroksári gyilkos

A gyilkosság elkövetésével a rendőrség egy most is börtönben ülő férfit gyanúsít.

Félelmetes jelenségre bukkantak a kutatók Grönlandon: nem sok jót jelez előre

Turbó sebességbe kapcsolt az olvadás Grönlandon, ha ez így megy tovább, a tengerek szintje hamarosan a vártnál is jobban megemelkedhet.

Szoboszlói fürdőtörténelem: nagy robajjal tört fel a 72 Celsius-fokos termálvíz

Hajdúszoboszló korabeli városvezetése nagyon gyorsan felismerte, hogy hatalmas lehetőséget jelenthet számukra az 1925 őszén feltört termálvíz.

Halálos ugratás - belehalt sérüléseibe a munkás, akinek viccből sűrített levegőt nyomtak a fenekébe

A főnöke szórakozott vele, nyilván rossz viccnek szánta, a férfi viszont azonnal összerogyott. A gyár kamerája az egészet videóra vette, mutatjuk.

Nincs bennük sok szénhidrát, de nagyon megnehezítik a fogyást: vízvisszatartást okozó ételek

Nagyon megterhelik a szervezetet, és lelassítják az anyagcserét.

blogmorzsák

Az osztrák Titanic elsüllyedése

„Az emberek egymást ütötték-verték a mentőmellényekért, késekkel és gya­logsági ásókkal estek egymásnak.“

Része vagy a NER-láncnak

Ez a nemzet ilyen, sőt nemcsak ilyen, hanem nincs minimálisan akcióképes alternatív ideája sem a politikai közösségnek.

A Mandy egy heavy metál-fantasy-horror látomás

Amiben a pszichopata vallási fanatikusok vagy démonokból álló motoros bandák mellett egy jó adag humort is találunk.

Leszedték az Il-20-ast

Az izraeli akció következménye: az oroszok tartják ellenőrzés alatt a szíriai légteret.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Így készíthetsz te is füstös erdélyi padlizsánt

Erdélyben sem faszénen sütik a padlizsánt, mégis füstös lesz. Most eláruljuk a titkát!

Senki sem migránsozik jobban a magyar keresztényeknél

A rendőrség, és a tűzoltók sem tudják, miért gyulladt ki egy templom, de ők képben vannak.

Defenzivában a Fidesz?

A Fidesz kommunikációs gyárában kőkemény munka folyik.

Orbánnal rio­gatják majd a nyugati polgá­rokat az uniós válasz­tási kampányban?

Saját fegyverét fordítják most az eu­ró­pai liberálisok Orbán Viktor ellen.

Te titokban négy fal között eszel három óránként?

Hogy lehet az, hogy főműsor időben farkával propellerező férfit nézegetünk, de ha valaki nyilvánosan szoptat, az fúj.

Mozgás­sal a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

Zseniális játékoktól a csúfos bukásig

Peter Molyneux karrierje dicső és szégyenteli pillanatok soroza­ta a Populoustól a Dungeon Keeperen át a Godusig.

0


0