Ezt olvasta már?

0

Egy pécsi Aranyanyu: Scheig Viktória

A pécsiek ismét büszkék lehetnek: Scheig Viktória nyerte Rácz Zsuzsa és a Richter Gedeon Nyrt. által alapított Aranyanyu díjat egészségügyi dolgozó kategóriában. Viki, éjszakai műszak után, energiával telve jött az interjúra, és mesélt az osztályról ahol dolgozik, azokról, akiken segít.


hirdetés

- A jelölésed története nagyon megható. Ki az aki a díjra jelölt és miért?

- Tavaly októberben egy 17 éves, anorexiás lány érkezett hozzánk az osztályra olyan időszakban, amikor rengeteg betegünk volt. Mindenkire igyekszünk figyelni és időt fordítani, így történt az ő esetében is. Ez a történet annyiban más, hogy az osztályunkon töltött három és fél hónap alatt barátság alakult ki köztem és Dzsenifer között. Ennek a történetét mesélte el Dzseni a jelölés apropóján. Úgy tapasztalom - talán a koromból kifolyólag -, sokan a betegek közül könnyebben nyílnak meg nekem. Mégis meglepődtem a jelölésen, mert úgy gondoltam, a munkámat végzem és nem jár érte külön elismerés. Dzseni írása a díj nélkül is sokat jelentett számomra és nagyon jól estek a szavai.

- Milyen érzés volt megnyerni az Aranyanyu díjat?

- Természetesen nagyon jó érzés volt, először el sem akartam hinni, mivel rengeteg ember szavazott a kategóriámban. Sokan közülük bizonyára pécsiek és ismerősök, de úgy tűnik, szavaztak ismeretlenül is azok, akik látták a kisfilmet, és úgy gondolták, megérdemlem. Számomra ez azt jelenti, jól csinálom a dolgom, vagy legalábbis jó irányba haladok.

- Miért lettél ápolónő?

- Az élet hozta így, én eleinte más irányba indultam, rendőr szerettem volna lenni, a magasságom miatt azonban nem vettek fel. A gyerekeket nagyon szeretem, ezért úgy döntöttem, hogy csecsemő és gyermekápoló leszek. Az osztályra úgy kerültem, hogy a gyakorlati időm egy részét itt töltöttem és az osztály hangulata nagyon megtetszett, igazán baráti és családias a légkör.

- Melyik területén dolgozol az egészségügynek?

- A neuropszichiátrián, ami két nagy betegségcsoportot foglal magába. Az osztályunkon vannak neurológiai betegek, azaz epilepsziások, fejfájással, ájulásos panaszokkal küzdők, és pszichiátriai betegek. Az epilepsziás gyermekeket éveken keresztül ellátjuk a gyógyszer beállítás és a betegségük krónikus jellege miatt. Gyakori az akkomodáció, azaz az agyrázkódásos betegek, akiket kivizsgálni hoznak az osztályra. A pszichiátriai betegséggel küzdők között vannak depressziósok, anorexiások, bulémiások és magatartásproblémások. A magatartásproblémák alatt a dührohamot, alkoholos intoxikációt, (részegség) kábítószer és drogfogyasztást értjük. Hozzánk kerülnek a szuicid hajlamú és az öngyilkosságot megkísérlő tinédzserek is.

- Túlzott alkoholfogyasztás kapcsán milyen korú és nemű gyerekekről beszélünk?

- Vannak fiatalok, akiket rendszeresen behoznak alkoholfogyasztás és detoxikálás miatt, sokukat már név szerint ismerünk, és vannak, akik első részegségüket heverik ki nálunk. Az a tapasztalatom, hogy egyre fiatalabb gyerekekről van szó, 13-14 évesekről, és úgy tűnik egyre többről. Fiúkról, lányokról vegyesen, nincs a nemek közt különbség.

- Sokat hallani arról, hogy egyre több a mentális zavarral küzdő gyermek és tinédzser korú, az evészavar is egyre gyakoribb diagnózis. Te is így tapasztalatod?

- A növekvő tendenciát én nem tudom megerősíteni. Nekem úgy tűnik, az osztályon megjelenő betegek között a magatartászavarok, vagyis a dühroham inkább a fiúkat jellemzi; a depresszió az anorexia, és a bulémia pedig a fiatal lányokat. És vannak azok a betegeink, akik rendszeresen visszajönnek különböző tünetekkel és amint befekszenek, jelentősen javul az állapotuk.

- Ennek mi lehet az oka?

- A pszichológussal folytatott beszélgetésből az derül ki, hogy leginkább családi konfliktusok, iskolai bántalmazás állnak a háttérben. Nálunk az osztályon van egy kialakult napirend, figyelünk rájuk, megismernek minket, tudják, hogy mikor mi fog történni és ettől talán nagyobb biztonságban érzik magukat. Úgy tűnik nincs kivel megbeszélniük a problémákat, vagy a bántást, és ezt nálunk heverik ki. Az osztályon lévő gyerekek, ha több időt töltenek együtt, összebarátkoznak, élvezik egymás bizalmát, gyakorlatilag kialakul egy kis közösség ahol jól és biztonságban érzik magukat.

- Mit tehetünk, azért - ha a környezetünkben mentális betegséggel találkozunk, vagy a családunkban élnek ilyen betegek -, hogy könnyebb legyen a betegségükkel megbirkózni?

- Úgy tapasztalom, hogy nagyon sok az előítélet a depresszió vagy akár az anorexia kapcsán az emberekben, ezeket félre kellene tenni. A családnak és a páciensnek is el kell fogadnia, hogy ez betegség, és nem „hisztiről” van szó. Ha ezt a családtagok megértik, az már sokat számít, ha a beteg saját maga is belátja ezt és elfogadja, akkor megkezdődhet a gyógyulás.

- Honnan tudja egy szülő, hogy a gyermeke depressziós vagy anorexiás? Milyen tünetek alaphán ismerhető fel?

- Az anorexiát sokszor nehéz felismerni, mert a betegek nagyon kreatív, találékony és éles eszű emberek, akik nagyon sokáig jól titkolják, hogy nem esznek. Rendkívül kreatívak abban, hogyan rejtsék el az ételt, vagy etessék meg mással, ezt az osztályon is nap, mint nap tapasztaljuk. Ezért ezt a betegséget nehéz az elején felismerni, látványos állapotromlásnak kell bekövetkeznie, hogy feltűnjön. Ilyenek lehetnek a hajhullás, és a menstruáció elmaradása. A depresszió esetén leginkább a viselkedésváltozás, ami szembeötlő, az addig vidám társaságkedvelő gyermek elhúzódik a barátaitól, és akár a családjától is. Ilyenkor a szülőnek észre kell vennie, hogy baj van és rákérdezni, ha ez nem segít, akkor szakember segítségét kérni.

- Neked mit meséltek azok a lányok, akik anorexiás betegek voltak, miért választották az éhezést?

- Az okok kiderítése a pszichiáter dolga, mi nővérek inkább a háttértámogatást adjuk, nem faggatózunk. Amit szívesen elmondanak, azt meghallgatjuk és próbálunk segíteni.

A történeteikből számomra az derült ki, hogy néha elég egy rossz kritika: ”Úristen, hogy áll rajtad ez a ruha?!” és elkezdődik a fogyókúra, ami aztán addig fajul, hogy a végén nem esznek semmit a lányok. Az is előfordul, hogy a fogyás kezdetén elkezdik dicsérni az illetőt ez számára pozitív visszajelzés, így tovább folytatja az éhezést. Hallottam olyan történetet is, hogy egy edző az összes lányt a csapatban dagadtnak titulálta, az egyik lány ennek hatására kezdett el fogyókúrázni, és a vége az anorexia lett. Nagyon fontos szerintem, hogyha számukra fontos embertől - szülőtől, tanártól, edzőtől - folyamatosan negatív kritika érkezik, akkor ez egy érzékeny gyermeknél komoly kárt okozhat. Valamennyire a társadalom is felelős, úgy gondolom elég nagy a nyomás a fiatal lányokon, és ma már a gyerekeken is, mert a tökéletesség az elvárás. És nemcsak a testi adottságok esetén, hanem az öltözködésben, és szinte minden életterületen. Pedig senki nem tökéletes, a photoshop nagyon rossz „találmány”.

- Az Aranyanyu díj azért jött létre, hogy elismerje a hétköznapokban talán kevesebb társadalmi megbecsülést élvező területeken dolgozó nőket. Te személy szerint érzed-e a megbecsülés hiányát?

- Egy kis „hátba veregetés” sosem árt senkinek, nekem is jól esik. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy léteznek ápolónők, pedagógusok, orvosok, és végzik a munkájukat, és szerintem ez így van jól. Nekünk az az elismerés, amikor betegeket egészségesen engedünk haza. A szülők a gyermekük betegsége miatt stresszesek, ezt nekünk tolerálni kell. Ebben nagyon sokat segítenek a kollégák, sokszor adnak a tapasztaltabbak tanácsot és az orvosok is kiállnak mellettünk, így tud az osztály jól működni. Bármelyikünk bármikor bárkihez odamehet, és az egész csapat igyekszik megoldani a problémát. Az egészségügy általánosan nehéz helyzetét mi is érezzük, és szerintem nincs olyan ember, aki ne gondolkozna néha azon, hogy elmenne, de én nem tervezem. Itt a családom, a barátaim, a párom, és olyan munkám van, amit szeretek.

- Mivel töltődsz fel, mi az, ami a munka után kikapcsol, és energiát ad?

- A családom és a párommal töltött idő alatt töltekezem, sokat sétálunk, mozgunk, aktívan pihenünk. Van egy saját kutyám illetve a pécs-somogyi menhelyre is járunk mostanában kutyát sétáltatni, ez is nagyon jó kikapcsolódás.

- Hogyan képzeled, az életed, mondjuk 5 év múlva?

- Tervezem, hogy elvégzem a főiskolát és majd szeretnék családot, férjet és gyermeket. Erre sok pozitív példát látok a környezetemben, megoldható, hogy az ember ápolónő és van 3 gyermeke.

- Ha egy „jótündér” teljesítené 3 kívánságodat - ahogy te a betegeidét - mi lenne az?

- A betegeknek azt, hogy ne legyen ránk szükségük, magamnak és a környezetemnek kiegyensúlyozott magán és szakmai életet kívánnék és jó egészséget! Más kívánságom nincsen.

Gyenese Andrea







0
0
0

hírek innen, onnan

Milyen napon születtél? Ettől függ, mit kell tenned a pénzügyi szerencsédért.

Születésed napja nem csupán életed kezdetét jelzi, hanem megmutatja, milyen energiák kísérik pénzügyi utadat. A hét minden napja...

A villany- és gázszámlákat kötelező elektronikusan fogadni január 1-jétől

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók...

Mezítlábas tánccal dobta fel a jelmezpróbát Stallone

Azt sajnos nem tudjuk, ki volt a koreográfusa, de az biztos, hogy 78 évesen szeretnénk így mozogni.

Félmeztelenre vetkőzött, úgy lopott – Videón a manőver

A Győri Járási Ügyészség három rendbeli lopás miatt emelt vádat egy büntetett előéletű férfival szemben, aki félmeztelenre...

Kimondottan kellemes fürdőkezelés, ami szív- és érrendszeri problémáknál is ajánlott

A szénsavas kádfürdőt már régóta alkalmazzák a kardiológiai rehabilitációban, emellett ajánlott kezdődő érszűkület, keringési...

Tárgyalást tűzött ki a bíróság a gyermekbántalmazással vádolt edző ügyében

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett, és...

Megszúrtak egy utast az IC-n Szerencsen

A jordániai utas a támadásban könnyebben sérült.

Rácz Barnabás lett Dunaszentpál polgármestere

Csontos Attila (független), aki a június 9-i voksoláson elnyerte a polgármesteri tisztséget, júliusban elhunyt.

Olaszországban az áradás utáni kárfelmérés folyik az újabb csapadékfront érkezése előtt

Az óvodák és iskolák hétfőn is zárva tartanak a régió számos városában és településén.

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén - mondta Farkas Sándor, az...

Súlyos milliárdokkal kerülhet többe az állami médiagépezet működtetése jövőre

Bár az RTL elhappolta az MTVA elől az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési jogokat, ennek ellenére mégis további 25 milliárddal tovább...

0

Sport

„Teljes mértékben elhatárolódunk.” - közleményt adott ki a Sopron a félbeszakadt meccs után

Nem elég, hogy a csapat vereséget szenvedett, a szurkolók demonstrációja miatt néhány percig állt a játék - az FC Sopron vezetősége hétfőn reagált a történtekre.

DVSC: eldőlt Máté Csaba sorsa – sajtóhír

A DVSC gödörben van: a hajdúsági együttes az előző négy fellépésén kikapott az NB I-ben, így jelenleg az utolsó előtti […] A DVSC: eldőlt Máté Csaba sorsa – sajtóhír bejegyzés először nb1.hu-én jelent me

Salah letette a követelési listáját a Liverpool asztalára

Ebből egy fontos pontot  meg is „szellőztettek”. Salah ebben a szezonban eddigi 11 meccsén hét gólt szerzett és hat gólpasszt osztott ki.... Read More... A Salah letette a követelési listáját a Liverpool asztalára

A Debrecen megerősítette, döntött Máté Csaba jövőjéről

Az elmúlt hétvégén sorozatban a negyedik vereségét szenvedte el Máté Csaba irányításával a Debrecen. A klub vezetősége hétfőn több fontos döntést is meghozott, ezeket közleményben tudatta a nyilvánossággal.

A Liverpool edzője Szoboszlai egyik megmozdulását is kiemelte a győztes rangadó után

Ahogyan vasárnap már jeleztük, a Liverpool-Chelsea rangadó végeredménye 2-1 lett az angol élvonalban. A három pontot begyűjtő együttesben Szoboszlai Dominik […] A A Liverpool edzője Szoboszlai egyik megmozdulását i

„A világ egyik legjobb csapatában játszhattam” - az Újpesttel kilenc bajnoki címet szerző Nagy László 75 éves

Tizenkilenc évesen már olimpiai bajnok volt, a hetvenes években azonban a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó csatársorba szinte lehetetlen feladat volt bekerülni.

Ölre mennek Szoboszlain a szurkolók, sokan kihagynák a Liverpoolból, mások magasztalják

Arne Slot azonban szerencsére töretlenül bízik a magyar válogatott csdapatkapitányában.

Egy nappal a csőd után máris feltámadtak

A Vipers elnöke Peter Gitmark közleményében egy nappal korábban még arról beszéltek, hogy hónapokig hiába keresték a megoldást, nem tudták megtalálni. Így... Read More... A Egy nappal a csőd után máris feltámadt

Csődöt jelentett a háromszoros BL-győztes, majd másnap megmenekült

Jó hír a sportszeretőknek, remek hír a kézilabdának.

Elképesztő a népszerűsége, világsztár is üzent Sallai Rolandnak

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy Sallai Roland követőinek száma a háromszorosára nőtt Instagramon, mióta a török Galatasarayhoz igazolt. A hétvégi bajnoki után Victor Osimhen, a török élcsapat nigériai szupersztár

Szoboszlait támadják a Chelsea elleni meccs után

A Chelsea elleni meccs után a magyar válogatott csapatkapitánya kapta a legalacsonyabb osztályzatot.

Nehéz szavakat találni a hétvége legnagyobb góljára

Állítás nélkül, saját térfélről. Nem csak a hétvége, a szezon egyik legnagyobb gólját rúgta a Heracles futballistája.

0

Bulvár

Megláttam a barátnőm vérképét, azonnal csomagolni kezdtem és még aznap elhagytam

Véletlenül láttam meg a vérvétele eredményét, elmondhatatlanul dühös lettem.

Ilyen növényt vigyél Halottak napjára. A legtartósabb díszek a sírra

Közeleg a Halottak napja, amikor méltó módon szeretnénk megemlékezni elvesztett szeretteinkről. A sírok díszítése nem kis feladat, hiszen olyan vágott virágokkal érdemes dekorálni, amik jól bírják a hűvös időt

DNS-tesztet csináltatott a nő: zokogva borult a padlóra, amikor megtudta, ki is a vér szerinti apja

A 42 éves hölgy utólag már megbánta, hogy megpróbált fényt deríteni felmenői ködös múltjára.

Aggasztó Donald Trump állapota - mi történik vele?

Rálépett a Joe Biden-i útra Donald Trump? Össze-vissza beszélés, 40 perces táncikálás a színpadon - és durva fenyegetések. Mi lesz ebből? A szakértő szerint is aggasztó a helyzet, ráadásul külföldi hatalmak is

Óriásit hibázott Harris, az elnökségébe is kerülhet ez a mondat

A demokrata elnökjelölt egyetért azzal, hogy Izrael népirtást követ el Gázában.

A Szerencsejáték Zrt. előre megsúgta az Ötöslottó nyerőszámait? Ezért lett ilyen sok kéttalálatos a legutóbbi sorsoláson

Az Ötöslottó-sorsolás előtt a Szerencsejáték Zrt. munkatársa több olyan számot is megnevezett, amit aztán szombaton kihúztak.

3 csillagjegy, akiknek október utolsó hete vége meghozza a szerencsét

Október utolsó napjai a csillagok állásában is változást hoz, és az egyre rövidülő napok ellenére a szerencse rámosolyoghat néhány csillagjegyre.

Ez a szőlő típus igazi gyógyító csoda – Mutatjuk, mi mindenre jó.

A szőlőfélék, de kiváltképpen a sötétebb fajták, hatékonyan védenek bennünket az érelmeszesedés, infarktus és a rosszindulatú daganatos megbetegedésektől. A vörös szőlő remek immunerősítő, emésztésjavít

Magyar Péter: vajon miért kötelezik mind a 12 vízügyi központot, hogy mindegyik legalább 40 munkatársat küldjön a Fidesz rendezvényére?

Magyar Péter szerint a kormánypárti '56-os megemlékezésnél kell családi napot szerveznie a Vízügyi Főigazgatóságnak. A politikus szerint kötelező lesz embereket küldenie a vízügynek.

blogmorzsák

Romokban a romantika? – Az online társkeresésről

Valóban hozhatnak tartós kapcsolatokat a digitális platformok a mai fiatalok számára?

Moldovai abszurd

Csak Majdan ne legyen.

0






0