Ezt olvasta már?

0

Terápiás kutyákkal segít az ÉletHíd Alapítvány Pécsett - interjú

„A kutya híd ember és ember között”

Az ÉletHíd Segítő Kutya Alapítvány egyedülálló kezdeményezés Baranyában, amely 2017-ben alakult, azzal a céllal, hogy a dél-dunántúli régióban is bevezesse a terápiás kutyákkal való foglalkozásokat. Óvodákba, sérült gyerekekhez és hajléktalanokhoz is jár Koller Viktória Bellával, a labradorral.


hirdetés

Bella a labrador végzett terápiás kutya, Zoé a németjuhász hamarosan végez. Ezenkívül mozgássérült- és személyi segítő kutyák képzését is vállalja az ÉletHíd Segítő Kutya Alapítvány, az arra rászorulóknak. Nemrégiben pedig elnyerték a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatát, amely jóvoltából két autista gyereknek már elkezdtek két kutyát kiképezni. Bár korábban már egy másik pécsi állatmenhely is járt ide-oda kutyákkal terápiás jelleggel, kimondottan ebből a célból alakult szervezettel vagy alapítvánnyal még nem találkozhattak az emberek Baranya megyében és Pécsett sem. Az ÉletHíd Alaptívány formájában egy merőben új és emberi kezdeményezésről van szó, amelynek részleteiről Koller Viktóriával, az alapítvány kurátorával beszélgettem, aki a foglalkozásokat is tartja.

Zoé és Bella

2017-ben kezdted és majdnem 2 éve űzöd ezt a “szakmát”, de előtte nem ezzel foglalkoztál. Milyen cél vezérelt, amikor úgy döntöttél, hogy terápiás kutyákkal fogsz foglalkozni?

Viki: A szándékom alapvetően az volt, hogy segítsek az embereknek a kutyáimmal. Minden akadály, blokk egy-egy félelemből fakad. Sokan félnek a mai világban sok mindentől. És sajnos ez a természetellenes állapot ma már egyre elfogadottabbá válik. Célom, hogy feloldjuk a kutyákkal az emberek elakadását. Hisz ez gyakran csak egy „apróság”. A félelem a fejben van, ott van az akadály. Valaki pár alkalom után megérti, hogy alaptalan, valakinek hosszabb időre van szüksége. Az állatasszisztált fejlesztő foglalkozások során a gyerekek olyan élményt kapnak, ami könnyebbé teszi nekik a tanulást, játékossá a feladatokat.

Mottóm: Olyat tégy, amiben okod van hinni és olyanokkal társulj, akikben bízol.


Mennyire elterjedt a kutyák ilyen jellegű terápiás alkalmazása ma Magyarországon? Azt tudom, hogy például a pszichiátrián is használnak kutyákat a mentális betegek rehabilitációjában. Bevett módszer ez vagy elhanyagolják?

Viki: Ma Magyarországon egyre többen használják és egyre színesebb módon bontakozik ki a terápiás kutyák és a segítő kutyák alkalmazása. Különböző fejlesztéssel foglalkozó intézmények veszik fel a szolgáltatásaik közé az állatasszisztált órákat.

Külföldön már kórházakba is beengedik őket, ott már felismerték jótékony hatásukat a betegekre nézve. Itthon úgy tudom erre még nincs lehetőség. Hiszem, hogy ez is hamarosan átfordul és az egészségügyi intézmények is engedik megtapasztalni egy ilyen jellegű gyógyító terápia élményét a betegeknek.

Ennek hiánya itthon talán az, hogy hiába a külföldi pozitív példa, nálunk az emberek félnek az újtól és a változástól.

Miben tud többet adni egy állat, mint mondjuk egy ápoló a lélektani és pszichés segítségen túl? Említetted, hogy mozgássérült és személyi segítő kutyák képzésével is foglalkozol, tehát fizikálisan is képes a kutyákra támaszkodni az érintett rászoruló?

Viki: A kutyáknak nincsenek előítéletei, nem úgy néz egy betegre, hogy „jajj szegény”.

Sokkal pontosabban hangolódik rá az ember lelki szükségleteire, mint pl. néhány ember, akiknek előre elképzelt nézőpontjuk van, hogy minek, hogy kell történnie, mit kell mondania, hogy segítsen. A terápiás kutya nem segíteni akar, de mégis segít. A jelenlétével és azzal, hogy hagyja magát simogatni és ez még jól is esik neki. Ez az az érzelem, gyógyító energia, ami tényleg segít meggyógyulni vagy jobban lenni.

A fejlesztő foglalkozáson a terápiás kutya egy pozitív spirált tud elindítani. A gyerekek motiváltak lesznek, de egy esetleges kudarc élményt is könnyebben feldolgoznak. Gyerek és kutya között kialakul a kölcsönös elfogadás, egymásra figyelés, ami nagyban megkönnyíti a fejlesztő foglalkozások sikerességét.

A segítő kutyák – jelen esetben, mozgássérültet segítő és személy segítő – mind fizikálisan, mind pedig lelki szinten óriási segítség a gazdának. Egy mozgássérültet segítő kutya a nap folyamán sok mindenben tud segíteni, nem kell más embertől szívességet kérni, mert a kutya mindezt örömmel, készségesen teszi. pl. Villanyt kapcsol, felvesz és felad leejtett tárgyakat (kulcs, pénz, táska, póráz, stb.), ajtót nyit, odahoz bármit, amire megkérem. Segít a bevásárlásban. A személysegítő kutya szintén tudja ezeket a feladatokat, de itt pl. egy autista ember esetében, a kutya jelenléte nagy önbizalmat ad, magabiztosabb lesz, könnyebben épít kapcsolatot más emberekkel. A kutya híd ember és ember között.

 

Kedves történetek a terápiás kutyás foglalkozásokról

Egy beszédfejlesztő foglalkozáson egy kisfiú Bella kedvéért kimondta azokat a szavakat, amikre egyébként csak hosszas unszolásra lehetett rávenni. De olyan eset is volt, ahol egy óvodában azért, hogy sétáltathassák a gyerekek Zoét a foglalkozás végén, olyan fegyelmezetten és motiváltan végezték a feladatokat, hogy ilyen együttműködést az óvodapedagógus még nem tapasztalt. Egy másik kedves emlékem pedig amikor egy kislány, aki a kutyáktól nagyon fél és retteg, olyan bizalmat tudott fél óra alatt szavazni Bellának, hogy már a pórázát is megfogta, aztán ő vezette.

Óvodákba milyen céllal látogatsz el a kutyákkal, gondolom ott nem terápiás indíttatásból viszed el Bellát. A legtöbb gyerek egyértelműen szereti a kutyát.

Viki: Az óvodákba állatasszisztált fejlesztő pedagógiának nevezik azokat a foglalkozásokat, amiben a terápiás kutyák is részt vesznek. Vannak csoportok, ahol egy egész tanévet végig csináltunk, de olyan is, ahova csak alkalmanként mentünk. A gyerekek nagyon várják azokat az órákat, ahol együtt csinálhatnak feladatokat a kutyákkal. Itt minden esetben az óvoda pedagógus állítja össze a gyakorlatokat aszerint, hogy épp mi az a témakör, amit tanulnak. Velem megbeszéli, hogy a kutyák hogyan kapcsolódnak be a feladatokba, mit tudnak vagy gyors mit tanuljanak meg. Ez is egy közös munka. Az óvodapedagógus a gyerekeket ismeri és a fejlesztendő célt, én pedig a kutyákat és azok tudását. Persze a rendszeres találkozások során mind közelebb kerülünk egymáshoz és már ismerősként játszva tanulunk.

Ezeknél a - nevezzük - foglalkozásoknál van valamilyen bevett menetrend, hogy mit csinálnak a kutyákkal például a hajléktalanok vagy a sérült gyerekek, vagy csak élvezik egymás társaságát?

Viki: Általában egy előre összeállított feladatsor szerint tartom a foglalkozásokat. A Támasz Alapítvány lakóinak olyan feladatokat adok, amit ülve is el tudnak végezni és fontosnak tartom, hogy egymással is kapcsolatba kerüljenek. Itt sokan nehezen vagy alig tudnak járni. Pl. ülve lehet végezni azt, hogy karikát fognak a kezükbe, a kutyák pedig azon bújnak át. Vagy labdával dobnak palackot és a kutyák visszahozzák a labdát. Vagy szójátékos fejtörőt kapnak és aki kitalálja az kér egy trükköt a kutyától. De van olyan is, hogy sokat beszélgetünk, elmondják – megosztják velem a személyes történetüket is és közben simogatják a kutyát. Ezután látom, hogy mosolyognak, csillog a szemük és talán egy kis reménysugár is feltámad bennük, hogy mégiscsak érdemes élni.

A sérült gyerekek speciális fejlesztését konduktor vagy gyógypedagógus végzi. Ide kapcsolódunk be a kutyákkal. Különböző feladatok vannak itt is. pl. A kutya megtartja a gyereket, mikor az próbál felállni vagy már felállt, de önállóan még nem képes megtartani magát. Segítünk a mozgás fejlesztésben, beszéd fejlesztésben is. Ezek összetett feladatok és sokféle gyakorlat van erre.

Kicsit meséljél a kutyák kiképzéséről mert szerintem ez egy vakfolt a köztudatban. Hogyan zajlik ez a folyamat? Mennyi időt vesz igénybe? Meg van határozva melyik kutyafaj lehet terápiás kutya vagy ez nem számít?

Viki: Terápiás kutyává válás nem fajta függő. Nyilván vannak fajták, akik általánosságban jobban használhatók ilyen jellegű munkára, de az, hogy kiből válik terápiás kutya, azt a kutya természete és a gazda tudatos nevelése/hozzáállása dönti el. Terápiás kutya tanfolyam egy éves kortól ajánlott. A belépő ide, egy engedelmes vizsgával rendelkező, jól szocializált kutya és egy segítő munkát szívesen végző, jól motivált gazda. Ez a tanfolyam kb. 10 hónapot vesz igénybe, amiközbe 2 MATESZE vizsga van. A két vizsga sikeres elvégzése után kapja meg a páros a terápiás tanúsítványt.

A kutyák képzése egyébként folyamatos. Mindig vannak új dolgok, amiket meg kell tanítani nekik és vannak régiek, amiket jó, ha ismétel az ember.

https://www.segitokutyak.hu/

 

lockkerdee







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Egyetlen önkormányzati jelöltet sem tudott állítani a DK Gyulán

Nem tudtak 218 aláírást összeszedni a több mint 24 ezer szavazópolgártól. A városban egy darab MSZP-s képviselőjelölt képviseli majd...

Egyre fiatalabb a lakáshitelesek

A money.hu elemzése szerint 4 éve folyamatosan csökken a lakáshitel után érdeklődők átlagéletkora. 2024-re így átlagosan 10 évet, a...

Lenyúlt 300 ezret egy kelenföldi trafikos, lebukott, ezért kirabolta a volt munkahelyét, hogy visszafizesse a pénzt

Videón, ahogy a dolgozó szeméttel együtt kiviszi az elsikkasztott pénzt.

Emberi hangon szólal meg, képes nevetni és valósághű érzelmeket fejez ki az új ChatGPT

A ChatGPT mögött álló OpenAI hétfőn mutatta be a publikumnak friss fejlesztését, GPT-4 Omni-t, amit nemsokára az ingyenes felhasználók...

Videón a Barcelona 16 éves szuper-tehetségének újabb gólja a spanyol bajnokságból

Yamal megállíthatatlan, és már 16 évesen elmondhatja magáról, hogy a Barcelona alapembere, ami Messinek sem sikerült.

A Manchester City este szinte eldöntheti a bajnoki cím sorsát, élőben adja a tv

Nagyon nagy meccs vár a Manchester Cityre, az utolsó nehéz mérkőzés, mely egyúttal a bajnoki cím sorsáról is dönthet.

Both Zoltánnak 2 évet jósoltak az orvosok – félvállról vette a tüneteket, majdnem belehalt a vadállatbefogó

Miután elment az orvoshoz, a vizsgálatok kimutatták, hogy baj van a szívével. Először azt hitte, hogy viccel a doktor, de aztán közölte,...

Áll a bál a csengeri börtön építése körül: 24 embert szállítottak kórházba mérgezés gyanújával

Hétfőn több résztvevő rosszullétet tapasztalt a csengeri börtön építése során.

4 kérdés, amit minden feleség fel kellene tegyen magának

Ha azt gondolod, hogy részben sem vagy felelős azokért a problémákért, amelyek felmerülnek a kapcsolatodban, akkor megfosztod magadat a...

Fagyot hozott a kedd Magyarország leghidegebb településen, kitett magáért Bonifác

Hajnalban fagyott egy nógrádi községben, de a helyiek ezen a májusi hidegen már meg sem lepődnek.

Még riasztóbb chatbot érkezik, ráadásul ingyen

Tovább menetel a mesterséges intelligencia azon az úton, amelyen egyre jobban mélyül a tudása, és ezzel egyidejűleg egyre nagyobb a...

0

Sport

Nem gratulált a Győrnek az ellenfél edzője: „Ha egy zsoldosokkal teledűzdelt csapatnak húznia kell az id...

Ahogy arról beszámoltunk, az ETO FC Győr kétgólos hátrányból fordított és 3-2-ra győzött Kazincbarcikán a labdarúgó NB II 32. fordulójában. Az összecsapást követően a hazaiak vezetőedzője, Csábi József saj

Szoboszlairól is beszélt a Liverpool edzője az újabb bukás után

Jürgen Klopp szerint az új edző remek alapokra építkezhet majd Liverpoolban.

Itt a magyar válogatott 23 fős kerete

A kapitány és stábja június elején fogja szűkíteni a vb-ezüstérmes csapatot, amelyben egyelőre 4 kapus és 19 mezőnyjátékos kapott helyet.

Angliában is felfigyeltek a bajnokságot nyerő magyar edzőre

Tímár Krisztián megnyerte az NB II-es bajnokságot a Nyíregyháza labdarúgócsapatával, és ennek Angliában is megvolt a visszahangja.

Aston Villa-Liverpool: számtalan érvénytelen, hat érvényes gól, Szoboszlai ziccerig jutott

A Premier  League 37. fordulójában az Aston Villa otthonába látogatott a Liverpool, Szoboszlai Dominik a cserepadon kezdte a mérkőzést. Ismét […] A Aston Villa-Liverpool: számtalan érvénytelen, hat érvényes gól, S

A bajnoki cím megszerzése után búcsúzik csapatától az FTC és a Honvéd egykori gólvágója

Ahogy korábban megírtuk, Davide Lanzafame edzőként bajnoki címet nyert csapatával. Edzőként hatalmas sikert ért el a kétszeres magyar bajnok és […] A A bajnoki cím megszerzése után búcsúzik csapatától az FTC é

Kabaréba illő öngólt hozott össze a Liverpool ellen az argentin világbajnok

Történelmet írt Emiliano Martínez, de olyan rekord lett az argentin kapusé, amire nem lehet büszke.

Ismét csereként beszállva bizonyíthat Szoboszlai Dominik

A Premier League 37. fordulójában 21:00-kor kezdődik az Aston Villa—Liverpool angol élvonalbeli mérkőzés. Csakúgy, mint a Tottenham elleni győzelem alkalmával, […] A Ismét csereként beszállva bizonyíthat Szoboszl

Távozik a Szeged vezetőedzője

A Siófok elleni, vasárnapi hazai döntetlen után az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapata közös megegyezéssel szerződést bontott Alekszandar Stevanovics vezetőedzővel - írja az MTI.

0

Bulvár

Sulyok Tamás megdöbbentette az egész Vatikánt: három dolgot mutatott a pápának, de ezzel az egész országunkat ...

A hun-magyar rokonság is szóba került a pápával való beszélgetésben, lenyűgözték az egyházi vezetőt országunk krónikái.

Ez a három kórház a legegészségesebb Magyarországon

Pszichológiai tanácsadást, sportolási lehetőséget biztosítanak a dolgozóknak.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox

Sorban betegednek meg az emberek, mégsem áll le a mocskos biznisz

Egy friss ENSZ-jelentés szerint a délkelet-ázsiai országok több mint 100 millió tonna hulladékot importáltak 2017 és 2021 között, amelyek jelentős része Európából érkezett illegálisan.

Varga Judit a háttérben segíti volt férjét

A három gyermekükkel hétköznap a volt igazságügyi miniszter, hétvégén pedig a Tisza Párt alelnöke van. Kizárólag hétvégente tud megfelelő időt tölteni a gyerekeivel az országot járó Magyar Péter – írja a b

Kegyetlenül rosszul járt, akinek ilyen ingatlanja van Magyarországon: pokol lesz eladni, a kutyának sem kell

Az emelkedő tranzakciószám ellenére is nő a forgási idő, vagyis az ingatlanok a korábbinál hosszabb időt töltenek a piacon, ami a vevők kivárásával magyarázható.

„A göbbelsi, rogáni propaganda szintet lépett” – Magyar Péter barátnőjének anyját támadja a kormánypárti sajtó

Magyar feljelentést tesz és kártérítési pert indít. Hétfőn a Metropolban jelent meg lejárató cikk a politikus barátnőjének anyjáról.

Forgalomba került a 3000 és 15000 forintos címlet: ezt kell tudni az új bankjegyekről

Változás a magyar pénzekkel kapcsolatban, ezt kell tudni az új forintcímletekről.

A Tisza Párt dönt Magyar Péter sorsáról

A párt EP-listavezetője először beszélt arról, hogy választási siker esetén akár Brüsszelben folytatná képviselőként.

Véletlenül elküldte a közmédia egy állampolgárnak, hogy nem akarnak válaszolni neki, amikor az EP-vitára kérde...

A politikai vita körüli vita hullámai olykor hibát is okozhatnak a magasabb szinteken.

blogmorzsák

Balatoni erotika

Egykoron a Balatonra érkező NDK-s lányok „hajlandóságáról” beszélt az ország férfitársadalma.

Ki láthatja majd ezeket az Insta-posztokat?

Érkeznek a titkosított történetek az Instagramra

0






0